to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 09.09.2016

Κοινωνία

Εξοφλήθηκαν οι μισθοί Ιουλίου-Αυγούστου στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου

Εξοφλήθηκαν σήμερα οι μισθοί των εργαζομένων της Μαρινόπουλος Α.Ε. για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από την προχρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία ύψους 10 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η τροφοδοσία των καταστημάτων.


Πρόκειται για μια έμπρακτη κίνηση «καλής θέλησης» που γίνεται σε ένα στάδιο που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί στο κρίσιμο δικαστήριο που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β και θ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η λήψη και της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργίας μιας νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ και αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της «νέας Μαρινόπουλος» στην τιμή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα έχουν δικαίωμα να πουλήσουν πίσω στην Σκλαβενίτη το ποσοστό που θα έχουν αποκτήσει σε προκαθορισμένη τιμή σε πολυετές βάθος.

Τα 65 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν προέρχονται κατά 40 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες (25 εκατ. ευρώ) και να ανανεωθούν συμβόλαια μισθώσεων ακινήτων (15 εκατ. ευρώ), από την ίδια την εταιρεία Σκλαβενίτης η οποία θα δώσει 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εμπορευμάτων, και από την οικογένεια Μαρινόπουλου για τους μισθούς στο προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Προφανώς και τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να πληρωθούν παρά ελάχιστες υποχρεώσεις, ωστόσο είναι μια έμπρακτη κίνηση «καλής θέλησης» που γίνεται σε ένα στάδιο που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί και κατά την οποία προφανώς κανείς δεν τολμά να βάλει περισσότερα λεφτά.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση προβλέπεται ότι θα φτάσει συνολικά τα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς θα δοθούν ακόμη δύο δόσεις των 7,5 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Όμως η διαδικασία έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη, και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο για να πούμε ότι η Μαρινόπουλος με τους 11.000 εργαζόμενους και τα περίπου 500 καταστήματα θα «διασωθεί» θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι καθώς υπάρχει μια μακρά σειρά όρων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν ώστε τελικά να ισχύσει η συμφωνία.

Η πιο σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με τη συμφωνία των προμηθευτών που καλούνται να συναινέσουν στη διαγραφή του 50% των απαιτήσεών τους από τη Μαρινόπουλος ώστε τελικά να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 60% των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ οφειλών της Μαρινόπουλος, της Ξυνός και της Express μόνο προς προμηθευτές, τα 600 εκατ. ευρώ πιθανόν δεν θα πληρωθούν ποτέ καθώς θα μείνουν στην Μαρινόπουλος.

Τα χρέη των προμηθευτών θα μεταφερθούν μόνο κατά το ήμισυ στη νέα εταιρεία συμφερόντων Σκλαβενίτη , ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην παλαιά εταιρεία.

διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)