to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 01.12.2023

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Με αοριστίες απαντά η κυβέρνηση στη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους Δικηγόρους των Επιτροπών Δασικών Χαρτών

Όπως καταγγέλλουν Δικηγόροι μέλη των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων για τους Δασικούς χάρτες, από το 2021 έως και σήμερα δεν τους έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι οι Δικηγόροι εργάστηκαν κανονικά και η σχετική ΚΥΑ προέβλεπε την καταβολή της ανά εξάμηνο.


Με γενικόλογες υποσχέσεις, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τις συνεχιζόμενες, απαράδεκτες καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων σε δικηγόρους μέλη των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων για τους Δασικούς χάρτες!

Όπως καταγγέλλουν Δικηγόροι μέλη των παραπάνω Επιτροπών, από το 2021 έως και σήμερα δεν τους έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι οι Δικηγόροι εργάστηκαν κανονικά και η σχετική ΚΥΑ προέβλεπε την καταβολή της ανά εξάμηνο.Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, στην απάντησή του σημειώνει χαρακτηριστικά:

- “Η καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) της περιόδου αναφοράς 1/1/2021 - 30/7/2022 είναι σε εξέλιξη και βαίνει προς ολοκλήρωση.

- Η μεταφορά των πιστώσεων που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες αποζημιώσεις μελών των ΕΠΕΑ της περιόδου αναφοράς 1/8/2022 - 31/12/2022 από το Πράσινο Ταμείο προς τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου εν συνεχεία να αποδοθούν στους δικαιούχους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024.”

Προσθέτει δε ότι έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα πιστώσεις οικ. έτους 2023 στις Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής (ΕΕΔΠ) ύψους 236.436,00€. Εξ αυτών από τις ΕΕΔΠ έχει ήδη αναληφθεί η δαπάνη για 186.990,00€, ποσοστό 79,09%. Μέχρι σήμερα έχουν ενταλθεί καταβολές αποζημιώσεων ύψους 72.170,00€, ήτοι 38,60% των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του κ. Σκυλακάκη στο ερώτημα αν σκοπεύει η κυβέρνηση να επιλύσει ερμηνευτικά το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με την φύση της αποζημίωσης που τους καταβάλλεται. Ο Κ. Σκυλακάκης θεωρεί εαυτόν αναρμόδιο και παραπέμπει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο όμως, στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Θ. Θεοχάρη, έχει ήδη επικαλασθεί αναρμοδιότητα παραπέμποντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας! Κανονικό μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ υπουργών δηλαδή, πλήρης ανευθυνότητα από την κυβέρνηση της ΝΔ και παντελής αποδόμηση του "επιτελικού κράτους”.

Αναλυτικά η Ερώτηση και οι απαντήσεις όλων των ερωτώμενων Υπουργών:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
        
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών                           
 Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δικαιοσύνης
                                         
Θέμα: Απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων σε δικηγόρους μέλη των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων για τους Δασικούς χάρτες

Πληροφορούμαστε με έκπληξη, πως ένα πολύ μεγάλος αριθμός Δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης αντιρρήσεων των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, με αποφάσεις των διευθύνσεων συντονισμού και επιθεώρησης δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος(ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/125557/3591/ΦΕΚ. 1106/31-12-2020), δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη για εργασία που προσέφερε από το 2021 έως σήμερα, αν και η καταβολή της προβλεπόταν να γίνεται ανά εξάμηνο.

Με ευθύνη της διοίκησης, παρατηρείται δηλαδή το απαράδεκτο φαινόμενο, να μην τους έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι οι Δικηγόροι εργάστηκαν κανονικά και επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους, εκδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις, συντάσσοντας τα απαραίτητα πρακτικά και διεκπεραιώνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι Δικηγόροι που διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως για την αδικαιολόγητη αργοπορία της διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2022, σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι.

   Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό θέμα ερμηνείας, όσον αφορά τη φύση της αποζημίωσης που έχει οριστεί. Όπως υποστηρίζουν Δικηγορικοί Σύλλογοι, πρόσφατα, αναίτια και αδικαιολόγητα, για την καταβολή των σχετικών ποσών αποζημίωσης που αφορούν τα έτη 2021 και 2022, για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, απαιτήθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή τους Δικηγόρους και τους Πολιτικούς Μηχανικούς που μετέχουν στις παραπάνω Επιτροπές, η έκδοση σχετικού φορολογικού παραστατικού, παρά το γεγονός, όπως υποστηρίζουν Δικηγορικοί Σύλλογοι, ότι εν προκειμένω πρόκειται για αποζημίωση και όχι για αμοιβή. Επικαλούνται μάλιστα αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης (Έγγραφα της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος υπ. αριθ. 1000898/9/0015//13-1-1998 και 1083546/666/015/26-9-2001),σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή ελευθέρων επαγγελματιών σε επιτροπές που συγκροτήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άσκηση επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας κατά την έννοια του ΚΒΣ και κατά συνέπεια δεν προσδίδει σε αυτούς την ιδιότητα του επιτηδευματία για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Με το σκεπτικό αυτό διεκδικούν, η καταβολή της αποζημίωσης να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη κα χωρίς την έκδοση σχετικού φορολογικού παραστατικού, όπως τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

   Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι η διοίκηση έχει καθυστερήσει αποδεδειγμένα και αδικαιολόγητα την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικηγόρους και τα άλλα μέλη των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων Δασικών χαρτών, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην όλη διαδικασία,
  
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί η εκκρεμής εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καταβολή των αποζημιώσεων στους δικηγόρους που μετέχουν στις Επιτροπές;

2. Σε ποιο ποσοστό των Δικηγόρων, μελών των ως άνω Επιτροπών έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα οι σχετικές αποζημιώσεις και ποιο χρονικό διάστημα αφορούν;

3. Σκοπεύουν να εξετάσουν και να επιλύσουν ερμηνευτικά το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με την φύση της αποζημίωσης που καταβάλλεται;
  
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος


Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Νάσος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη

Σαρακιώτης Γιάννης

Πούλου Γιώτα

Τζούφη Μερόπη

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)