to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 26.05.2023

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Διεκδικούμε και την τελευταία ψήφο, δίνουμε την μάχη με αισιοδοξία και πίστη στις ιδέες μας

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη ποιότητα της δημοκρατίας να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλος πόλος της Μητσοτακικής απολυταρχίας γιατί το δημοκρατικό σύστημα λειτουργεί με σημεία ισορροπίας» σημείωσε ο βουλευτής Δράμας σε συνέντευξη του


«Ζητάμε κάθε ψήφο για να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρωί της 25ης Ιουνίου οι κάλπες είναι κενές και θα γεμίσουν με τις ψήφους των πολιτών. Eχουμε επίγνωση της δυσκολίας. Δεν λέμε υπερφίαλα πράγματα. Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές το 2019, ανεβήκαμε 8 μονάδες στις εθνικές εκλογές», σημείωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στον Σκάι και τον Παύλο Τσίμα.

Ανέφερε επίσης πως «εμείς που είμαστε στην Αριστερά πιστεύουμε στην αξία των ιδεών μας και δίνουμε την μάχη με αισιοδοξία. Μπορούμε να το κάνουμε. Δεν πρόκειται περί θαύματος αλλά περί εδραίας πεποίθησης ότι ο λαός μπορεί να ακούσει την προγραμματική μας πρόταση καθαρή πλέον. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε ευκρινές στίγμα. Η ιστορία της απλής αναλογικής μας είχε εγκλωβίσει».

Κάνοντας αποτίμηση των εκλογών σημείωσε: «Έχουμε υποστεί μια πολύ σοβαρή ήττα. Xάσαμε περιοχές που ήταν σημεία αναφοράς για την Αριστερά. Πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και σε επίπεδο πολιτικής και σε επίπεδο επικοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώτος μεταξύ ίσων, πήρε την ευθύνη. Θα διαμορφώσουμε σε λίγες μέρες τη νέα εκλογική μας στρατηγική, γιατί ο κόσμος περιμένει να δει αν όντως όσα λέμε τα εννοούμε.  Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη ποιότητα της δημοκρατίας να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλος πόλος της Μητσοτακικής απολυταρχίας γιατί το δημοκρατικό σύστημα λειτουργεί με σημεία ισορροπίας».

Ο Θ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν γιατί πρέπει να υπάρχει ένα​ ισχυρό αντίπαλο δέος στη διαφαινόμενη επικυριαρχία Μητσοτάκη. Και αναφερόμενος στη περιεχόμενο μιας αριστερής προγραμματικής πρότασης είπε: «Για μένα αριστερή πολιτική είναι η αποδόμηση της επιχειρηματολογίας του αντιπάλου και η ανάδειξη της δικής μας πρότασης. Το γεγονός ότι έχουμε 37.000 νεκρούς της πανδημίας και δεν μιλά κανείς είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το γεγονός ότι το εισόδημα τελειώνει την 17η-18η μέρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τη πρώτη και μοναδική κατοικία τους είναι πρόβλημα. Εμείς δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτά. Είχαμε εμπλακεί στο πως θα κάνουμε κυβέρνηση. Θεωρώ επίσης τεράστιο έλλειμμα στην πολιτική αντιπαράθεση το ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος καθώς και θέματα σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση,. Ασύλληπτα πράγματα για μια χώρα που είναι στον πυρήνα της ΕΕ. Τώρα απαλλαγμένοι από την διαχείριση του με ποιόν θα κυβερνήσουμε, μπορούμε να αναδείξουμε πτυχές του προγράμματος της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς και να πείσουμε τον κόσμο ότι αποτελούμε την βέλτιστη λύση σε αυτό που έρχεται».

Τέλος ο Θ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητη και εκτός πραγματικότητας κάθε συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρχηγός που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. ;Eχει απήχηση στη κοινωνία, πήρε ένα κόμμα στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης και το έκανε κυβέρνηση. Το 2019 είμασταν το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Δεν θα κριθεί από μιά εκλογική ήττα», υπογράμμισε.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,94 τόνισε πως «Χρειάζεται ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου. Θα διεκδικήσουμε και την τελευταία ψήφο και την έσχατη δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας σταθερότητας και δύναμη ανάσχεσης στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ ».

Ο Θ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να προκύψει Μητσοτάκης παντοδύναμος χωρίς φραγμούς και όρια. Ότι έκανε την πρώτη τετραετία θα τα κάνει πολύ πιο έντονα την δεύτερη. Δεν θα αφήσει πεδίο κοινωνικών δικαιωμάτων αλώβητο. Δεν θα αφήσει δημόσια περιουσία χωρίς να βάλει χέρι.  Ούτε οι υποκλοπές , ούτε τα άλλα σκάνδαλα θα ερευνηθούν, ούτε τα “κοράκια” των funnds θα περιορισθούν. Αυτά πρέπει να τα έχουν υπόψη τους οι πολίτες και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

«Για μας ο στόχος είναι δεξιά, η συντηρητική παλινόρθωση, η δυσμενής εξέλιξη για την κοινωνία....Δεν έχουμε αντιπαράθεση ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το ΚΚΕ. Θα απαντάμε σε κάθε πρόκληση αλλά δεν κάνουμε διμέτωπους. Οσοι κάνουν διμέτωπο έχουν την ευθύνη για τον περιορισμό της εμβέλειας της δημοκρατικής παράταξης», ανέφερε.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «μετά από τόσο εκτεταμένη ήττα χρειάζεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Χάθηκαν περιοχές όπου η Αριστερά είχε ηγεμονική παρουσία. Το να πούμε κάποια πράγματα σε μια συνεδρίαση δεν βοηθά στη διερεύνηση των πραγματικών αιτίων, ενόψει και των εκλογών σε ένα μήνα. Κάνουμε επανεκκίνηση με βάση την εισήγηση του Προέδρου Αλ. Τσίπρα. Όποιος θέλει καταθέτει γραπτό κείμενο που θα ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής. Ο Πρόεδρος σήμανε το τέλος του πένθους και την έναρξη της εκλογικής μάχης. Προσδιόρισε τα σημεία που μας οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα και ανέλαβε την ευθύνη. Όπως είπε θα κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο και θα πάμε να δώσουμε την μάχη. Τι άλλο μπορούσε να γίνει 30 μέρες πριν τις εκλογές;».

Για τα αίτια της εκλογικής ήττας επεσήμανε δύο λόγους. Ο πρώτος όπως είπε, έχει σχέση με ότι «εθελοτυφλούσαμε όταν η ΝΔ προηγείται από το 2016 στις δημοσκοπήσεις και δεν είδαμε γιατί συμβαίνει αυτό».

Και ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στην ιστορία της απλής αναλογικής που απαιτεί συναινέσεις και συγκλίσεις τις οποίες όμως οι όμοροι πολιτικοί χώροι απέρριψαν. «Όσο πηγαίναμε στις κάλπες εμείς επιμέναμε στην απλή αναλογική αλλά κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας δεν προέκυπτε από πουθενά. Αυτή η αμφιβολία θόλωσε το στίγμα μας. Είχαμε πρόγραμμα αλλά όταν μας ρωτούσαν ποιος θα το υλοποιήσει τους λέγαμε η προοδευτική διακυβέρνηση. Και οι πολίτες φαίνεται ότι πήγαν σε αυτό που τους φάνηκε ως σταθερότητα», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)