to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θ. Ρόζενμπεργκ: Δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης - Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

Αν και καθυστέρησαν, δεν είναι αργά να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι το επιθυμούν και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, καθώς είναι σε εξέλιξη κύμα κρουσμάτων, μετά και την πρόσφατη κακοκαιρία, είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. «Ιδιαίτερη προτίμηση» του Η3Ν2 στους ηλικιωμένους, ποιες είναι οι άλλες ευπαθείς ομάδες.


«Εχουμε μπει για τα καλά στη φάση του επιδημικού κύματος», είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω και του μεγάλου κύματος κακοκαιρίας, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, τόσο γενικά των ιώσεων όσο και ειδικά της γρίπης.

Ο «συναγερμός» έχει σημάνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη σύσκεψη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου το θέμα της γρίπης ήταν στην ατζέντα των υπουργών Υγείας.

Το πρώτο μέτρο κατά της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, αλλά υπάρχουν ακόμη μέτρα όπως η προστασία του περιβάλλοντος διαβίωσης, η μέριμνα για να μην υπάρχει επαφή με τα σταγονίδια που μεταφέρουν την γρίπη, ακόμη και ο εθελούσιος περιορισμός της παρουσίας σε χώρους με μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι για όσους δεν μερίμνησαν ως τώρα να εμβολιαστούν, «έχουν καθυστερήσει, αλλά δεν είναι αργά», ωστόσο θα είναι πιο δύσκολο να βρουν το εμβόλιο» στα φαρμακεία.

Αν και ο αριθμός εμβολίων που εισήχθη φέτος είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ πέρυσι πολλά τελικά επιστράφηκαν ως αχρησιμοποίητα, φέτος το μεγαλύτερο μέρος τους έχει καταναλωθεί, σημείωσε ο κ. Ρόζενμπεργκ. Έτσι, «θα πρέπει κάποιος να γυρίσει 2, 3 ή 4 φαρμακεία για να βρει το εμβόλιο», όπως ανέφερε.

Η μεγαλύτερη ευπαθής ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι, στους οποίους δείχνει «ιδιαίτερη προτίμηση» το στέλεχος H3N2, και θα «έπρεπε και πρέπει ακόμη να εμβολιαστούν», τόνισε.

Άλλες ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα με χρόνια νοσήματα, οι χρόνιοι καπνιστές, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, «οπωσδήποτε οι έγκυοι», καθώς και το προσωπικό των νοσοκομείων, κατέληξε ο ίδιος.

Ακούστε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)