to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 10.09.2013

Κοινωνία

Θ. Πελεγρίνης: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση του Πανεπιστημίου από τον Εμφύλιο

Ενωμένη προχωρά στον αγώνα ενάντια στο "ξεκλήρισμα" 1.765 διοικητικών υπαλλήλων μέσω της διαθεσιμότητας η ακαδημαϊκή κοινότητα.


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε χθες την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λίγες μέρες μετά την επίσημη τοποθέτησή της με ανακοίνωση κατά της εφαρμογής του νέου κυβερνητικού πακέτου "που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και τελική αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας των πανεπιστημίων".

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι ήδη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό και περαιτέρω μείωσή του θα τις κάνεις μη διαχειρίσιμες. "Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας, όχι μόνο από τη Μεταπολίτευση, αλλά από τις μετεμφυλιακές δεκαετίες. Το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσε δίχως δεύτερη σκέψη το πρώτο, "μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009".

Πολύπλευρη προσφορά

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξακολουθεί να τελεί χρέη... μπαλαντέρ και να καλύπτει πληθώρα αναγκών. "Κυρίαρχη προσφορά μας είναι οι πτυχιούχοι, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών, καθώς και διδακτορικών τίτλων, υπάρχουν όμως και παράπλευρες παροχές, που έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία" υπογράμμισε ο κ. Πελεγρίνης αναφερόμενος στην υποστήριξη που δίνεται σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα, αλλά κυρίως στις υπηρεσίες υγείας από το προσωπικό του Πανεπιστημίου "με όφελος 30 εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος".

Την ίδια ώρα όμως το κράτος, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, έχει μειώσει τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης κατά 52,5%, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας (25%). Σημαντική είναι και η μείωση του μισθολογικού κόστους, η οποία κατά την πενταετία 2008-2013 ανέρχεται στο 35,7%.

"Στην παγκόσμια ελίτ"

Ο κ. Πελεγρίνης υπενθύμισε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων ανά τον κόσμο, αντισταθμίζοντας με το έργο του μεγάλες δυσκολίες, καθώς υπολείπεται υποδομών και πληρότητας προσωπικού κατά πολύ από τα αντίστοιχα ιδρύματα σε ξένες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε ο Π. Φωτόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές και στη Βρετανία 7,9, στο ΕΚΠΑ είναι μόλις 2. Ως προς το διδακτικό προσωπικό η αναλογία είναι 9,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εύλογα ο πρύτανης αναρωτήθηκε: "Ομάδα που κερδίζει την αποσύρεις από το πρωτάθλημα";

"Αξιολόγηση κατά τα διεθνή πρότυπα"

Ο Π. Φωτόπουλος στάθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης τονίζοντας πως "γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά κατά διεθνή πρότυπα". Τουτέστιν, οι "ευαίσθητες" υπηρεσίες (οικονομικές) έχουν πιστοποιητικά ISO, ενώ έχουν δρομολογηθεί προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού, όπως "ανάπτυξη ικανοτήτων αποδοτικότερης διοίκησης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού για τον δημόσιο τομέα", "πληροφοριακά συστήματα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων" κ.ά.

"Δεν επιρρίπτουμε ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά σε πολιτικές"

Το νέο "ψαλίδι" στην Παιδεία δεν αποτελεί, πάντως σύμφωνα με τον Θ. Πελεγρίνη, αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, αλλά συνολικής πολιτικής. "Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας, που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή" σημείωσε και συμπλήρωσε ότι θα επιχειρήσει να έρθει ξανά σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τη Δευτέρα θα γίνει ξανά συνεδρίαση για να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Σύγκλητος.

"Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος"

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον λόγο πήρε και η πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων Νάνσι Μιχοπούλου, που τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" και "κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει", κάνοντας λόγο για αγώνα διαρκείας.

Από σήμερα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις με 48ωρη απεργία και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 11, όπως και αύριο. Καλούν οι σύλλογοι εργαζομένων ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και Παντείου. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει δεύτερη 48ωρη απεργία, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί πενθήμερη απεργία (16.9-20.9).

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)