to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 05.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Θ. Φωτίου: Τι αλλάζει στα επιδόματα αναπηρίας

Ηλεκτρονικός φάκελος και τέλος στο «χαράτσι» των 46 ευρώ


Τέλος στην... συλλογή χαρτιών αριστερά και δεξιά για τους ανάπηρους βάζει ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας, ενώ κανονικοποιείται η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μέσω του ΟΠΕΚΑ και καταργείται το «χαράτσι» των 46 ευρώ για την πρώτη επαφή με τα ΚΕΠΑ, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
 
«Τι αλλάζει; Ο φάκελος αναπηρίας, που γίνεται ηλεκτρονικός. Ο ανάπηρος θα πάψει να μαζεύει χαρτιά αριστερά και δεξιά. Γίνονται μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων των γιατρών, με ηλεκτρονικό τρόπο, καταγράφονται τα πάντα. Δεν θα χρειαστεί να επιστρέφει ο ανάπηρος στα ΚΕΠΑ στο εξής», είπε η κ. Φωτίου.
 
«Επίσης», συνέχισε, «καταργούμε για τους ανασφάλιστους το 46ευρο παράβολο για όσους προσέρχονται για πρώτη φορά στα ΚΕΠΑ, με στόχο να το καταργήσουμε συνολικά (για τους ασφαλισμένους πληρώνεται από τα Ταμεία)».
 
Η ίδια τόνισε επίσης ότι ικανοποιείται «ένα πάγιο αίτημα των αναπήρων, τα επιδόματά τους να πληρώνονται την ίδια ημέρα κάθε μήνα. Θα πηγαίνουν στον ΟΠΕΚΑ, τον μετασχηματισμένο ΟΓΑ, ηλεκτρονικά και θα παίρνουν τα επιδόματά τους κάθε μήνα την ίδια ημέρα».
 
Η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε επίσης τέσσερα σημεία που αφορούν την πολιτική στα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων:
 
1. Δεν αλλάζουν τα ποσοστά αναπηρίας που ήξεραν οι ανάπηροι και της απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων ... ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δινόταν, από τριμελή επιτροπή, το ποσοστό αναπηρίας, θα δίνεται και τώρα.
 
2. Ο νέος ΕΠΠΑ (Ενιαίος Πίνακας Ποσοστών Αναπηρίας) ... είναι εμπλουτισμένος, εκεί που είχε 45 μη αναστρέψιμες παθήσεις (με εφάπαξ επίδομα) τις κάναμε 145. Τα ποσοστά αναπηρίας βελτιώνονται με το νέο ΕΠΠΑ.
 
3. Ο νέος ΕΠΠΑ «έχει αντιστοιχηθεί με όλες τις διεθνείς αναφορές σε κάθε μία πάθηση ... όλα αυτά είναι υπέρ των αναπήρων».
 
4. Τα επιδόματα για τα οποία ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα στην Αττική, είναι μόνο για όσους πηγαίνουν στην Αττική να πάρουν για πρώτη φορά να περάσουν από ΚΕΠΑ, να πάρουν ποσοστό αναπηρίας και μόνο για τα προνοιακά επιδόματα, όχι για τους ασφαλισμένους, όχι για τους συνταξιούχους, μόνο για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι και θα περάσουν για πρώτη φορά από ΚΕΠΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)