to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 05.11.2018

Κοινωνία

Θ. Φωτίου: Αυξημένα κατά 20% τα σχολικά γεύματα φέτος

«Η ΝΔ δεν το ψήφισε διότι θεωρεί ότι τα σχολικά γεύματα είναι σχολικά συσσίτια», ανέφερε η Θ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι «η έμφαση στο συσσίτιο είναι για να υποβαθμίσει τον θεσμό»


Ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, η σταδιακή διανομή των σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 153.250 μαθητές που φοιτούν σε 950 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων «είναι πια κρατικός θεσμός αφού έχει μπει στον κρατικό προϋπολογισμό, και διατίθενται για την εφαρμογή και την υλοποίηση του 50 εκατομμύρια ευρώ», όπως ανέφερε η κ. Φωτίου.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν το ψήφισε διότι θεωρεί ότι τα σχολικά γεύματα είναι σχολικά συσσίτια», σημειώνοντας ότι «η έμφαση στο συσσίτιο είναι για να υποβαθμίσει τον θεσμό, για να πει ότι είναι για τα φτωχά παιδιά, ένα ρατσισμό ασύλληπτο όταν ξέρει ότι τα γεύματα δίνονται σε όλα τα παιδιά σε κάθε σχολείο». «Ηγέτες της ΝΔ έχουν τελειώσει κολλέγια που τρώγανε μέσα και εκεί δεν σκέφτηκαν να τα πούνε συσσίτια» σχολίασε στη συνέχεια η κ. Φωτίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε λόγω της κρίσης και των αναγκών που υπήρχαν, ωστόσο εξελίσσεται σε πρόγραμμα υψίστης παιδαγωγικής σημασίας καθώς ακολουθεί την μεσογειακή διατροφή, και παράλληλα αντιμετωπίζει την σχολική διαρροή, καθώς σύμφωνα με την κ. Φωτίου, όπου εφαρμόζεται υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των παιδιών, και μείωση της επιθετικότητας. Παράλληλα η κ. Φωτίου δήλωσε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία του κράτους, και αυτός είναι ο στόχος.

Στην Κεντρική Μακεδονία είναι εγγεγραμμένα 253 σχολεία, και αυτά αφορούν 44.085 μαθητές, και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα είναι εγγεγραμμένα 191 σχολεία και αφορούν 37.389 μαθητές. Παράλληλα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι εγγεγραμμένα 67 σχολεία, με 12.745 μαθητές, και στη Δυτική Μακεδονία είναι 19 σχολεία με 1.677 μαθητές.

Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε η αναπλ. υπουργός, είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτό όλα τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών. «Όλες οι πολιτικές μας για τα παιδιά έχουν δώσει από 800 εκ. που παραλάβαμε το 2015, οι προϋπολογισμοί έχουν αυξηθεί σε 1.3 δις σε τρία χρόνια και συνεχίζουμε. Και μόνο αυτό δείχνει πόσο μεγάλες πολιτικές κάνουμε για το κοινωνικό κράτος και για τα παιδιά όλου του κόσμου» δήλωσε η κ. Φωτίου.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των παιδικών σταθμών η κ. Φωτίου ανέφερε ότι «για το 2014-2015 βρέθηκαν 97.000 αιτήσεις με πλήρη φάκελο, και είχαν πάρει 79.000 voucher, δηλαδή δωρεάν είσοδο. Από την άλλη, σήμερα φτάσαμε στις 142.000 αιτήσεις, και δώσαμε 127.000 voucher». Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για «έγκλημα» της Νέας Δημοκρατίας καθώς δεν έδινε δωρεάν είσοδο για τους παιδικούς σταθμούς για τις άνεργες μητέρες.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη 30.000 θέσεων βρεφικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις δημιουργήσει, εάν οι δήμοι κάνουν και αυτοί συνέργειες. Το 2019-2020 θα ιδρύσουμε 30.000 επιπλέον θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών και θα λύσουμε το θέμα των παιδιών που μένουν εκτός, με voucher» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «τα κονδύλια αυξήθηκαν  από 172 εκατομμύρια που παραλάβαμε σε 236 εκατομμύρια, σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας».

Ακούστε τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», την εκπομπή «Ορθά Κοφτά», και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)