to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 18.07.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ακυρώνεται στην πράξη η Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων

«Με ένα χαώδες ν/σχ που θα ακυρώσει στην πράξη την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η ΝΔ την εκχωρεί σε επάλληλα κυκλώματα φορέων, κυρίως ΜΚΟ, προετοιμάζοντας άλλο ένα μεγάλο πάρτυ διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε ημετέρους»



Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη Β’ ανάγνωση του Σ/Ν του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

Ο νόμος της ΝΔ αντικαθιστά δικό μας νομό του 2018, που έτυχε εξαιρετικών εγκωμίων από διεθνείς φορείς ως καινοτόμος, απλός και πλήρης. Η εφαρμογή του καθυστέρησε διότι απαιτούσε πρωτίστως πρόσληψη 25 υπαλλήλων στο ΕΚΚΑ, ενώ οι απαιτούμενες ΚΥΑ είχαν εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια. Η ΝΔ επί τρία χρόνια αρνήθηκε να τον εφαρμόσει διότι επεφύλασσε άλλα σχέδια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Επιθυμούσε να απαλλαγεί από αυτά και συγχρόνως να φιλοτεχνήσει το φιλόστοργο προφίλ του κ. Μητσοτάκη.

Με το παρόν νομοσχέδιο, το κράτος αποποιείται των ευθυνών του στα ασυνόδευτα ανήλικα, καταπατά τα δικαιώματά τους διότι τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα και τα εξαιρεί από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας του κράτους.

Εισάγει νέες διακρίσεις, σε άστεγα και στεγασμένα, εκτός της άθλιας του νόμου Χρυσοχοΐδη των άνω και κάτω των 15 ετών, για να μπορεί να απελαύνει τα άνω των 15 σε δήθεν ασφαλείς χώρες με διαδικασίες fast-track γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 85%, είναι άνω των 14 και αγόρια.

Με το παρόν νομοσχέδιο η Επιτροπεία των ΑΑ δεν ανατίθεται στο ΕΚΚΑ, δημόσιο φορέα, με εμπειρία στην παιδική προστασία, όπου ανήκαν τα ΑΑ, αλλά σε πλήθος φορέων κάθε λογής (σωματεία ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ), χωρίς να απαιτείται να έχουν ούτε προηγούμενη πείρα ούτε εξειδικευμένο προσωπικό, που ονομάζονται Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας (ΦΠΥΕ)

Οι ΠΦΥΕ αναθέτουν σε υπαλλήλους τους την επιτροπεία των παιδιών τους οποίους ονομάζουν εντεταλμένους επιτροπείας. Σε άλλους υπαλλήλους τους, τους οποίους ονομάζουν συντονιστές, αναθέτουν το συντονισμό των εντεταλμένων επιτροπείας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο παιδιών που μπορεί να αναλάβει ένας ΦΠΥΕ. ΟΙ ΦΠΥΕ ενημερώνουν το κράτος 2 φορές το χρόνο, ώστε το κράτος να μην έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των ΑΑ.

Παράλληλα δημιουργείται κι άλλο κύκλωμα, πάλι από πλήθος φορέων και ΜΚΟ, των συνοδών των ΑΑ αυτή τη φορά.

Συγχρόνως το κράτος αναθέτει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών και σε άτομα από συγγενικό περιβάλλον ή φιλικό. Η συγκυρία μας βάζει σε πολύ ανοίκειες σκέψεις για το ποιος μπορεί να δηλωθεί ως φίλος του ΑΑ.

Η ΝΔ, με το παρόν νομοσχέδιο, δεν θέλει να ξέρει το κράτος τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, ούτε και να παρεμβαίνει αν κάτι τους συμβεί. Διότι παιδιά φεύγουν από τις δομές ή από τα hot spots καθημερινά. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο χωρίζει τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα.

Ο αριθμός των παιδιών αυτών καταγραφόταν από το ΕΚΚΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήταν από 900 έως 1000. Επειδή το νούμερο ήταν μεγάλο και έχουμε κατηγορηθεί για αυτό ως χώρα, εξαφάνισαν το σχετικό πεδίο του αρχείου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι!

Στη θέση του πεδίου των χαμένων ΑΑ σήμερα εμφανίζονται οι κλήσεις από μία τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε ΜΚΟ για «παιδιά που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες», κάτι που δεν αφορά βέβαια μόνο τους ΑΑ και εισάγουν την «Αναγγελία επιτροπείας». Δηλαδή να μπορούν και ιδιωτικοί φορείς να μετέχουν σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, δηλαδή να καταγγέλλουν στις αρχές ότι βρήκαν ασυνόδευτο ανήλικο που είναι άστεγο ή διαμένον σε επισφαλείς συνθήκες.

Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς τις εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε όλες τις φάσεις (επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών, τηλ. Γραμμή για τα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες). Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους.

Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απολύτως αναρμόδιο για θέματα παιδικής προστασίας με παντελή έλλειψη εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης.

Είναι ένα συνονθύλευμα διατάξεων χωρίς συνοχή, συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενων, που είναι βέβαιο ότι θα φέρουν μια χαώδη κατάσταση στην επιτροπεία, αλλά και γενικότερα στην υποδοχή, τακτοποίηση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων με αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)