to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 27.11.2023

Διεθνή

Τέταρτη μέρα εκεχειρίας στη Γάζα - Θετικό το Ισραήλ σε νέα εκεχειρία αν απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι

Ανοιχτό σε παράταση της εκεχειρίας δηλώνει το Ισραήλ αν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι από τη Χαμάς - Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας που λήγει σήμερα το βράδυ.


Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα: δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν υπάρχει νερό για να πιει κανείς, οι συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης είναι επισφαλείς και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άμαχοι βρίσκονται παντού.

«Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι απίστευτη», δήλωσε ο Παπαχρυσοστόμου. «Η ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί». Την πρώτη ημέρα που έφτασε η ομάδα των ΓΧΣ, 750 ήρθαν για εξετάσεις, είπε. Η ομάδα των ΓΧΣ μπόρεσε να δει μόνο το ένα τέταρτο από αυτούς.

Η 4ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς, λήγει απόψε και εντείνονται οι πιέσεις από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες να επιμηκυνθεί, προκειμένου να γυρίσουν στις οικογένειές τους περισσότεροι όμηροι. Η τρίτη ομάδα ομήρων αφέθηκε χθες (26/11/2023) ελεύθερη από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση άλλων 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν σε παράταση της εκεχειρίας, αλλά συζητούσαν ακόμη για το πόσο καιρό και ποιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο αυτής, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Χαμάς επιδιώκει επί του παρόντος τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ θέλει παράταση ανά ημέρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε παράταση εάν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.

Οι λίστες των ομήρων από τη Χαμάς έχουν σταλεί νωρίτερα στο Ισραήλ και εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή αν όλα τα ονόματα ανήκουν σε οικογένειες έτσι όπως είχε συμφωνηθεί και από την άλλη πλευρά το Ισραήλ έχει στείλει τη λίστα των ατόμων που βρίσκονται προ των πυλών της αποφυλάκισης από ισραηλινές φυλακές. «Φαίνεται ότι και η σημερινή μέρα θα κυλήσει ομαλά» επισήμανε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ που πρόσθεσε ότι κατά τις πληροφορίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρόκειται να απελευθερωθούν 8 παιδιά και 3 ή 4 γυναίκες.

Η Χαμάς παρέδωσε την τρίτη ομάδα ομήρων σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή οργάνωση, μέλη της συνοδεύουν 13 Ισραηλινούς, έναν άνδρα ρωσικής καταγωγής και τρεις Ταϊλανδούς ομήρους ως τα ασθενοφόρα. Τους αποχαιρετούν κι εκείνοι χαμογελούν.

Ιορδανία: Στο νομικό ορισμό της γενοκτονίας όσα γίνονται στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι λέει ότι τα γεγονότα στη Γάζα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νομικού ορισμού της γενοκτονίας.Ο Σαφάντι επανέλαβε την έκκληση για παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς που λήγει αργότερα τη Δευτέρα.

Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "κάποιοι ανάμεσά μας" αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την έκκληση για παράταση της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει τη σύλληψη από το Ισραήλ των επικεφαλής δύο νοσοκομείων

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε τη σύλληψη δύο διακεκριμένων επικεφαλής νοσοκομείων και απαίτησε την απελευθέρωσή τους, τονίζοντας ότι έχουν προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Awni Khattab, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου Khan Younis και ο Mohammed Abu Salmiya, επικεφαλής του νοσοκομείου al-Shifa, συνελήφθησαν σε ισραηλινό σημείο ελέγχου στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η PRCS.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη ή την τύχη τους, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΠΟΥ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)