to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 14.03.2024

Πολιτική

Τέμπη, το «μεγάλο μπάζωμα»: Μόλις 2,5 ώρες η πρώτη αυτοψία, μία σελίδα για 57 νεκρούς

Πραγματογνώμονας μιλάει για πρωτοφανή αυτοψία από στελέχη της Πυροσβεστικής


Έκθεση αυτοψίας μιας σελίδας συντάχθηκε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, με 57 νεκρούς, που έλαβε χώρα πριν από ένα χρόνο στα Τέμπη.

Η πρώτη έκθεση αυτοψίας που έγινε στο σημείο της τραγωδίας και δημοσιεύεται από το iEidiseis δεν περιέχει περισσότερες από έξι μικρές παραγράφους, ενώ την ίδια αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν την έρευνά τους μόλις μέσα σε δυόμιση ώρες.

Ξεκίνησαν την αυτοψία στη 1.55 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 (λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση) και στις 4.25 (δυόμιση ώρες μετά) ολοκλήρωσαν την έρευνα κλείνοντας την έκθεση. Το έγγραφο δεν διαφωτίζει καμία πτυχή της υπόθεσης. Στην παράγραφο με τίτλο «εστία φωτιάς» αναφέρεται ότι δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί η αρχική εστία της φωτιάς καθώς το συμβάν «ήταν σε εξέλιξη και υπήρχε ταυτόχρονα συνεχόμενη διαδικασία ανάσυρσης νεκρών».
Στην παράγραφο με τίτλο «αιτία φωτιάς» σημειώνεται ότι «τα αίτια της φωτιάς οφείλονται στην πρόσκρουση των δύο αμαξοστοιχιών».

Στις διαπιστώσεις αναφέρεται: «Από τη φωτιά κάηκαν ολοσχερώς μία ηλεκτράμαξα η άμορφη μάζα πρόσκρουσης των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, έλαια (ψύξης) πλαστικά και μονωτικά υλικά των βαγονιών από αυτά που μπορούσαμε να αντιληφθούμε μέχρι την ώρα της αποχώρησης μας, χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Τα βαγόνια της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας δεν είχαν αναφλεγεί. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ήταν κομμένο το ηλεκτροφόρο καλώδιο της γραμμής».

Ο στρατηγός ε.α. της Πυροσβεστικής και ειδικός πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, κάνει λόγο -μιλώντας στο iEidiseis- για πρωτοφανή αυτοψία (που υπογράφεται από χαμηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ.), η οποία προκάλεσε την απόφαση του Εισαγγελέα να ελεγχθούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι από την Πυροσβεστική:

«Γεννώνται πολλά ερωτήματα. Έκλεισαν άρον - άρον την αυτοψία από σκοπιμότητα; Γιατί έκατσαν δυόμιση ώρες και έφυγαν; Οι ενέργειές τους δεν είναι σύμφωνες με όλα όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Δεν ασχολήθηκαν με τα αίτια της φωτιάς, δεν κατέγραψαν καν το συμβάν, όπως θα έπρεπε (αναφέροντας αναλυτικά τι έβλεπαν, όπως τον αριθμό των βαγονιών, τη σειρά τους κοκ). Είναι μεγάλη η ευθύνη της Πυροσβεστικής και του επικεφαλής που άφησε τους υπευθύνους για την αυτοψία να φύγουν κάνοντας έκθεση μιας σελίδας.

Δεν έπρεπε κάποιος να τους ελέγξει και να τους ρωτήσει γιατί έκλεισαν άρον άρον την αυτοψία που ανέλαβαν να κάνουν; Επίσης, το αμέσως επόμενο λάθος, αφού τελείωσε η αυτοψία της μίας σελίδας, ήταν η αποδέσμευση της σκηνής, δηλαδή του τόπου του δυστυχήματος. Ο Εισαγγελέας έχει ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων για την αυτοψία. Το θέμα είναι ότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, καθώς πλέον είναι αργά και είναι δύσκολο να βρεθούν τα αίτια της έκρηξης. Θυμίζουμε ότι 30 από τα θύματα απανθρακώθηκαν. Η αιτία της φωτιάς ήταν η πρόσκρουση των αμαξοστοιχιών, όπως αναφέρεται στην αυτοψία;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)