to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 07.09.2021

Κοινωνία

Το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη - Αμείωτη η προσέλευση κόσμου στην Μητρόπολη

«Μίκη, ζεις, εσύ μας οδηγείς» φώναζε ο κόσμος, καθώς το φέρετρο με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα πάνω του όδευε από την οδό Μητροπόλεως στο παρεκκλήσι - Κάποιοι ανάμεσα στο πλήθος φώναζαν επίσης «Τιμημένο ΚΚΕ» - Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 19:00 και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00


Από νωρίς χθες το μεσημέρι είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται ο κόσμος για να αποχαιρετήσει τον μελουργό του. Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

Εκεί ανάμεσά τους στεκόταν με την κιθάρα του στα χέρια και ο μουσικός Henning Zieroc, ιδρυτής και διευθυντής της χορωδίας του Μίκη Θεοδωράκη στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, που για πολλά χρόνια τον συνόδευε σε συναυλίες του σε όλον τον πλανήτη.  Έδινε τον τόνο και ο συγκεντρωμένος κόσμος τραγουδούσε μαζί του "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ", "Μην είδατε την αγάπη μου", "Ένα το χελιδόνι ", "Ήταν πρωί του Αυγούστου", "Κόκκινο τριαντάφυλλο" και πολλά άλλα.

Στον προθάλαμο του παρεκκλησίου περίμεναν σκυφτοί και αμίλητοι ο Γιώργος και η  Άννα Νταλάρα.

«Μεγάλη λύπη για όλους τους Έλληνες, ακόμα και για τους νέους, ειδικά για όσους τον ακούγαμε», αναφέρει ο 18χρονος Πέτρος προσθέτοντας: «Μακάρι να μπορούν να ξαναβγούν τέτοιοι άνθρωποι. Πραγματικά κινητοποίησε μια ολόκληρη γενιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια ολόκληρη Ελλάδα».

«Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός και ένας καλός άνθρωπος. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ. Ήρθαμε να τον αποχαιρετίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι», δήλωσε φανερά συγκινημένη η κ. Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 19:00 και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

ΚΗΔΕΙΑ

Την ίδια ώρα στα σκαλιά της Μητρόπολης Αθηνών ο γιος του Μίκη, Γιώργος, περίμενε τον πατέρα του. "Περιμένουμε" έλεγε. Λυπημένος βαθιά. Ψηλή και λιγνή φιγούρα, με αποτυπωμένο τον πόνο της απώλειας στα μάτια του.

Στα Χανιά η ταφή του
Αύριο Τετάρτη (8/9), η σορός του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη θα μεταφερθεί στα Χανιά, όπως ήταν και η επιθυμία του, ώστε να ταφεί στο χωριό του, τον Γαλατά, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του. Στα Χανιά θα ψαλλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Κλειστές θα παραμείνουν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι υπηρεσίες του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η απόφαση για το κλείσιμο των υπηρεσιών λήφθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και εφαρμόζεται ως ένδειξη πένθους για την απώλεια του καταξιωμένου παγκοσμίως, Χανιώτη μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κατά την ημέρα τέλεσης της νεκρώσιμης ακολουθίας στα Χανιά.

 «Μίκη, ζεις, εσύ μας οδηγείς» (Photos)

Γιατί καθυστέρησε η σορός του
Ο λόγος καθυστέρησης της έλευσης της σορού στη Μητρόπολη, σχετιζόταν με τη δικαστική απόφαση να παραδοθεί η σορός σε άλλο γραφείο τελετών από αυτό που την είχε παραλάβει αρχικά.

Ο Πάνος Σκλιάς, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, ανέφερε στο Mega ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το γραφείο του παρέδωσε τη σορό στο γραφείο τελετών που ορίστηκε.

«Εκδικάστηκαν σήμερα το πρωί τα ασφαλιστικά μέτρα για την παράδοση της σορού στον κ. Αγοραστάκη και όφειλα να σεβαστώ την προσωρινή δικαστική απόφαση και παρέδωσα τη σορό» ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)