to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 22.03.2013

Αθλητισμός

Τα Βαλκάνια φλέγονται λόγω... ποδοσφαίρου

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Κροατίας και Σερβίας που θα διεξαχθεί, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, προκαλεί ένταση στις δύο χώρες αναβιώνοντας μνήμες από το τέλος της δεκαετίας του ΄80


 Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου του 1990, σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ζάγκρεμπ μεταξύ της Δυναμό κι του Ερυθρού Αστέρα, έγιναν εκτεταμένα επεισόδια σε εθνικιστική βάση που αποτέλεσαν το προοίμιο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και των πολέμων που ακολούθησαν.

    Το σημερινό ματς, πέρα από τη βαθμολογική σημασία που έχει, αφού ενδεχομένη ήττα της Σερβίας θα την αφήσει εκτός των τελικών της διοργάνωσης, αποκτά και χαρακτήρα εθνικής αντιπαράθεσης. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το κλίμα έντασης υποδαυλίζεται μόνο από την Κροατία και κυρίως από αθλητικούς και όχι πολιτικούς παράγοντες.

   Όλα άρχισαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, όταν ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Κροατίας, Ίγκορ Στίματς πρότεινε να δώσει το εναρκτήριο χτύπημα της μπάλας, στο αγώνα με τη Σερβία, ο στρατηγός 'Αντε Γκοτόβινα, που μόλις είχε αθωωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού. Η παράλογη αυτή πρόταση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αρχικά στη Σερβία και στη συνέχεια μέσα στην Κροατία, όπου κυβερνητικοί παράγοντες και η κροατική ομοσπονδία ποδοσφαίρου την καταδίκασαν. Ακόμη και η UEFA απείλησε με κυρώσεις.

   Αποτέλεσε, ωστόσο, το εναρκτήριο λάκτισμα για μία σειρά από άλλες παρόμοιες δηλώσεις αθλητικών παραγόντων, που με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Σερβία διέσπειραν εθνοτικό μίσος κατά των Σέρβων στην Κροατία. Έτσι, πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομάδας "Δυναμό Ζάγκρεμπ" Ζντράβκο Μάμιτς επιτέθηκε φραστικά κατά του, σερβικής εθνότητας, υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού της Κροατίας, Ζέλικο Γιοβάνοβιτς, διότι, όπως είπε, "στο αίμα του έχει αιμοσφαίρια που κουβαλούν το πατρογονικό μίσος εναντίον όλων των Κροατών".

   Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και του προέδρου της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε την σύλληψη του Μάμιτς. Δύο ημέρες πριν από την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Κροατίας - Σερβίας και με αφορμή τον ξυλοδαρμό μαθητών εκκλησιαστικού σχολείου που λειτουργεί στο σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι "Κρκα", το θέμα της αναβίωσης του εθνικισμού έφτασε και στη βουλή της Κροατίας όπου, επίσης, εκδηλώθηκαν ακρότητες.

   Έτσι, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων Ρούζα Τόμασιτς, που προέρχεται από την αντιπολίτευση, στην τοποθέτησή της ανέφερε τα εξής: "Η Κροατία ανήκει στους Κροάτες, όλοι οι άλλοι είναι φιλοξενούμενοι και αν δεν τους αρέσει ας σηκωθούν να φύγουν".

   Το κοινοβούλιο, όπως αναγγέλθηκε, θα ασχοληθεί σύντομα με την τοποθέτηση αυτή διότι παραβιάζει βασικά άρθρα του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς αλλά και κοινωνικοί φορείς εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση πολιτείας και κοινωνίας για να εξαλειφθεί κάθε μορφή εθνικισμού.

   Όσον αφορά τον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα, ο πρωθυπουργός Μιλάνοβιτς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ντάβορ Σούκερ και τον προπονητή της εθνικής ομάδας Ίγκορ Στίματς, κάλεσε τους φιλάθλους "να δείξουν την αγάπη τους για την Κροατία υποστηρίζοντας με τραγούδια την εθνική ομάδα και όχι με συνθήματα μίσους κατά του αντιπάλου".

   Η UEFA προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθούν εθνικιστικές ακρότητες θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Κροατίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο στάδιο "Μάκσιμιρ", όπου θα διεξαχθεί το ματς, δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι από τη Σερβία, αφού απαγορεύτηκε η έλευση οργανωμένων οπαδών, ωστόσο έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

   Στο Βελιγράδι, η αστυνομία επίσης έχει λάβει μέτρα για να αποτραπούν επεισόδια αυξάνοντας την παρουσία αστυνομικών στους δρόμους την ώρα που θα διεξάγεται το ματς, ενώ ενίσχυσε και τα μέτρα προστασίας της κροατικής πρεσβείας.

Θυμίζουμε ότι σήμερα, στις 21:45, διεξάγεται και ο αγώνας της Εθνικής Ελλάδος εναντίον της Βοσνίας  για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)