to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 15.06.2012

Πολιτική

Τα ΜΜΕ ψηφίζουν πριν από τις 17 Ιουνίου

Ντοκιμαντέρ της δραχμής και ΜΜΕ της δεκάρας ή Η πολιτική λειτουργία των "αμερόληπτων" ΜΜΕ με δύο απλά παραδείγματα


Παράδειγμα πρώτο

Όσες και όσοι βρέθηκαν χτες στην Ομόνοια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ή την παρακολούθησαν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, κάνουν σήμερα λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χρονικά της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ίδια, εξάλλου, η κάλυψη της συγκέντρωσης από εκατοντάδες διεθνή μέσα, μαρτυρά τη σημασία της μεγαλειώδους κινητοποίησης, όχι μόνο για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι όμως, αυτό που κατανοούν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ στο εξωτερικό, μοιάζει να είναι ακατανόητο για τις στρατευμένες στο Μνημόνιο "σοβαρές" εφημερίδες, που σήμερα εξαφάνισαν μαγικά από τα πρωτοσέλιδά τους τη χτεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, τα φύλλα της διαπλοκής έδειξαν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις των ιδιοκτητών τους δεν εξαντλούνται στην προνομιακή προβολή κάποιων απόψεων και τη διαστρέβλωση ή τη συκοφάντηση άλλων. Το ρεπερτόριο των "αμερόληπτων" λειτουργών της ενημέρωσης περιλαμβάνει επίσης και την ως διά μαγείας "εξαφάνιση", με θαυμαστά αποτελέσματα.

Παράδειγμα δεύτερο

Απόψε το βράδυ, δύο μέρες δηλαδή πριν από τις εκλογές, ο ΑΝΤΙ επαναπροβάλλει το ντοκιμαντέρ "Δραχμή. Οι συνέπειες της επόμενης μέρας", που παρουσιάζει η Μαρία Χούκλη. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, λοιπόν, οι έλληνες τηλεθεατές θα πάρουν τις αναγκαίες δόσοες φόβου - για την ακρίβεια: όσες δόσεις φόβου έμειναν αδιάθετες τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να σιγουρευτεί η καθήλωση του ελληνικού λαού στη μοιρολατρία.

Όπως και την πρώτη φορά που προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, έτσι και απόψε, η κοινή γνώμη θα ακούσει τις γνώμες "εμπειρογνωμόνων", θα ενημερωθεί για όλους τους κινδύνους που ενέχει πιθανή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, και κάπως έτσι, το αποτρόπαιο ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ θα αρχίσει να μοιάζει πιο κοντινό ...αν δεν ψηφίσουμε ΝΔ.

Αντί περιττού σχολιασμού του ντοκιμαντέρ και της σκοπιμότητας της επαναπροβολής τους, αξίζει απλά να σημειωθεί μια αποστροφή στο διαφημιστικό του τρέιλερ, σύμφωνα με την οποία "τα κόμματα δεν επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ ωστόσο αυτή παραμένει πιθανή". Αν η "σοβαρή" και εμπεριστατωμένη έρευνα που επαναπροβάλλει ο ΑΝΤ1 ήταν κάτι περισσότερο από προπαγανδιστικό εγχείρημα, το τρέιλερ του καναλιού (όσο και το ίδο το ντοκιμαντέρ) θα επέτρεπαν το εύλογο ερώτημα: Γιατί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι πραγματικό, αφού κανένας δεν το θέλει; Μήπως δεν είναι οι επιθυμίες των κομμάτων αυτές που κρίνουν το ένα ή το άλλο σενάριο, αλλά η εφαρμογή της συνταγής που επισπεύδει τη χρεοκοπία - και γι' αυτό αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών;

Πόσο μπορούν ακόμα να μας τρομοκρατούν υπερασπιζόμενοι πολιτικές που οδηγούν στις αυτοκτονίες, στην έλλειψη φαρμάκων, στην ανεργία και την εξαθλίωση τον ελληνικό λαό;

Ας πάρουν την Κυριακή το μάθημα που τους αξίζει. Όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια: "Τρομοκρατείστε την Κυριακή τους τρομοκράτες, τους τρομοκράτες πολιτευτές, τους τρομοκράτες των δελτίων των 8, τρομοκρατείστε τους με την ψήφο σας, με τη μεγάλη νίκη του λαού μας"!


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)