to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό

Σε ένα μήνα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να προβούν άμεσα στην κατασκευή των εσωτερικών συνδέσεών τους, από τον κεντρικό σωλήνα της αποχέτευσής τους, μέχρι το εξωτερικό φρεάτιο στο δρόμο.


Ένα  μεγάλο, έργο,  που αποτελούσε, χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης των Καλαβρύτων, το οποίο προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, τίθεται σε λειτουργία τον Οκτώβριο.

Οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου εκπονήθηκαν πριν το 2010 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2011, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης κονδυλίων σταμάτησε. Την τελευταία περίοδο τα προβλήματα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ξεπεράστηκαν και σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία, με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, ο οποίος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», να δηλώνει ότι πρόκειται για ένα έργο, που «αγωνίστηκαν γενιές και γενιές Καλαβρυτινών και δημοτικές αρχές, να γίνει πραγματικότητα. Είναι ένα έργο 12 εκατ. ευρώ, που διατέθηκε εν μέσω κρίσης, για να εξυπηρετεί τους κατοίκους των Καλαβρύτων και να προστατεύει το υπέροχο περιβάλλον του».
 
Για το συγκεκριμένο έργο το Ελληνικό Δημόσιο, με την καθοριστική συνδρομή του Ταμείου Περιβάλλοντος  (ΕΠΕΡΑΑ) και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εξασφάλισε κονδύλι, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για να κατασκευαστεί ο Βιολογικός Καθαρισμός στα Καλάβρυτα. Περιλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης (17 περίπου χλμ.) και τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, στα τρία πηγάδια. Για να ξεκινήσει, όμως, η δοκιμαστική λειτουργία του με αστικά λύματα, απαιτείται να γίνει, από τους κατοίκους , η σύνδεσή τους, με το δίκτυο αποχέτευσης.
 
«Οι συνδέσεις είναι υποχρεωτικές και είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Να μην βγαίνουν λύματα στους δρόμους, να μην μολύνεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από τους βόθρους, που μπορεί να μην είναι στεγανοί, κ.α. Εμείς θα κάνουμε καθημερινούς ελέγχους  στα δημόσια κτίρια και στα ξενοδοχεία, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι Καλαβρυτινοί ρωτούσαν πότε θα συνδεθούν με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Μέσα σε 1 μήνα θα έχουμε επαρκή αριθμό συνδέσεων» σημείωσε ο κ. Λαζουράς.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαβρύτων όλη η πόλη  θα συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό και αφορά  6.000 πολίτες ,με προοπτική μελλοντικά να πάρουν και το Σκεπαστό, για την επέκτασή του δικτύου. Αναφορικά με το κόστος της σύνδεσης, με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες, περίπου 250 ευρώ,  ο κ. Λαζουράς ανέφερε ότι «το κόστος σε σύγκριση με άλλες συνδέσεις της πόλης είναι απειροελάχιστο και θα το κερδίσουν στο μέλλον, γιατί δεν θα έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν βόθρους ,δεν θα έχουν ανάγκη με τα λύματα και τα βυτιοφόρα, που τώρα χρησιμοποιούν. Προφανώς είναι κέρδος να υπάρχει Βιολογικός Καθαρισμός σε μια πόλη σαν τα Καλάβρυτα». 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)