to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 06.11.2012

Κοινωνία

Τα Γιάννενα κράτησαν δυνάμεις για…αύριο

Λιγότερο κόσμο σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις (26 Σεπτεμβρίου και 18 Οκτωβρίου) είχαν οι διαδηλώσεις στα Γιάννενα σήμερα, πρώτη ημέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.


Παρόλα αυτά οι διοργανωτές ευελπιστούν πως στις αυριανές συγκεντρώσεις ο κόσμος θα είναι περισσότερος με δεδομένο ότι αύριο, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου έρχονται προς ψήφιση τα μέτρα στο κοινοβούλιο.
 
 
Τα δρομολόγια των δύο πορειών ήταν τα συνήθη: πρώτο, κατά τις 11 και κάτι, ξεκίνησε το ΠΑΜΕ από το δημαρχείο (είχε περίπου 1000 άτομα στο μπλοκ) ανεβαίνοντας στην κεντρική πλατεία και καταλήγοντας, μέσω Πυρσινέλλα, στην αγορά.
 
Λίγη ώρα αργότερα, με αφετηρία την Γ. Ελιγιά, ξεκίνησαν Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς, συλλογικότητες της αριστεράς. Περισσότερος ο κόσμος εδώ (κοντά στους 3.000).
 
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων (Τώρα ή ποτέ εξέγερση λαέ), Σωματεία Μετάλλου («Ας απολύσουμε τώρα την κυβέρνηση, χωρίς αποζημίωση», ανέγραφε το πανώ), Σωματείο Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου («Όλοι μαζί αντιστεκόμαστε»), Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (Μόνιμη και σταθερή εργασία/ Όχι στο αντιασφαλιστικό), Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης («Όχι στο βαθμολόγιο, μισθολόγιο της ντροπής και της εξαθλίωσης/ όχι στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις/ Όχι στα νέα χαράτσια»), Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων («Δεν σας εκλέξαμε για να ξεπουλήσετε τη χώρα και τις ζωές μας / Σταματήστε τώρα»), Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Το τέλος το δικό τους / Η δική μας αρχή»), Φοιτητικός Σύλλογος τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Σε Ελλάδα. Ισπανία, Πορτογαλία / Η ανυπακοή θα γράψει ιστορία- Κάτω οι πολιτικές των μνημονίων- Όχι στο νέο πακέτο μέτρων- Ανατροπή των νόμων Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου- Καμία ανοχή στον φασισμό και τον ρατσισμό), Σύλλογος Εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο (Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε- Πάρτε πίσω τα χαράτσια- Όχι στις συγχωνεύσεις- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας-Προσλήψεις και όχι εργασιακή εφεδρεία), Σύλλογος Εργαζομένων στο Χατζηκώστα (Να πάρουν πίσω τα μέτρα – Δωρεάν περίθαλψη , φάρμακο για όλους), Πρωτοβουλία κατοίκων Αμπελοκήπων (Να μην περάσουν τα μέτρα), Πρωτοβουλία Οικοδόμων Γιαννίνων (Γενική πολιτική απεργία – Κάτω η κυβέρνηση-Έξοδος ΕΕ, ΔΝΤ), ΣΥΡΙΖΑ (Τα μέτρα τους δεν θα περάσουν. Να φύγουν τώρα για πάντα), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αντιεξουσιαστές, ΟΚΔΕ (Απεργία διαρκείας τώρα), Αγωνιστικές Κινήσεις (Λαός και νεολαία μία γροθιά/Με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε την επίθεση), Ταξική Πορεία (Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΝΤ), ΕΡΓΑΣ (Να μην περάσουν τα βάρβαρα, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα).
 
Μπροστά τα τρακτέρ
 
Στην κεφαλή της πορείας του Εργατικού Κέντρου τρακτέρ κτηνοτρόφων της Ηπείρου οι οποίου αντιδρούν έντονα στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία περιμένοντας να διεξαχτεί η, ορισμένη, για τη 1 το μεσημέρι δίκη των ΧΡ. Μπαλτογιάννη (πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων) και Μιχ. Τζίμα (μέλος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου), οι οποίοι μηνύθηκαν από την κοινοπραξία Simos Foods που εγκαταστάθηκε με αστυνομική βία την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, στο εργοστάσιο στην Ελεούσα. Η πορεία κατέληξε, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου τελικώς στη 1 ξεκίνησε, αλλά πήρε αναβολή για την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
 
Αρχικά, ζητήθηκε αναβολή από την πολιτική αγωγή λόγω της αποχής των δικηγόρων, ωστόσο η έδρα δέχτηκε το επιχείρημα των κατηγόρων πως έλειπαν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας. Το παρών στην αίθουσα έδωσε αρκετός κόσμος: κτηνοτρόφοι και αλληλέγγυοι πολίτες.
 
*Η συγκέντρωση αύριο στα Γιάννενα έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.
*Κλειστά θα είναι αύριο τα φαρμακεία, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία, υιοθετώντας τη σχετική απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου.
*Λίγα τα κλειστά καταστήματα, παρότι ο Εμπορικός Σύλλογος είχε καλέσει τα μέλη του σε συμβολικό κλείσιμο, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι.
*Παρών στο δικαστήριο το «βαθύ» αγροτικό ΠΑΣΟΚ: ο πρώην υπουργός Β. Αργύρης, ο ανεξάρτητος πια βουλευτής Μιχ. Κασσής (έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του για εξύβριση των θείων από την κοινοπραξία Simos Foods-πολυεθνικών κεφαλαίων).
*Οι δικηγόροι καλούν σε συμβολική κατάληψη την Τετάρτη, 9 με 12, στο Δικαστικό Μέγαρο.
*Παρέμβαση και από τους δημοσιογράφους των Ιωαννίνων με πανώ που κρεμάστηκε στην περιφέρεια: «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία / Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που λεηλατούν, απολύουν, λογοκρίνουν».
 
Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)