to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 03.09.2017

Πολιτική

Τ. Πετρόπουλος: Επιχειρούμε θεσμικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Θα εξακολουθούμε να νομοθετούμε θετικές παρεμβάσεις» δηλώνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυτοματοποιείται σύστημα κυρώσεων με κλιμάκωση ποινών για όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καταχωρείται και προαναγγέλεται ηλεκτρονικά η υπερωριακή απασχόληση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, απλοποιείται και επιτυγχάνεται η διαδικασία είσπραξης μισθολογικών απαιτήσεων. «Δεν είναι λιγότερο σημαντικές οι ρυθμίσεις για πλήρη καταβολή των συντάξεων στους ψυχικά πάσχοντες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι, ευλόγως, ενοχλούνται εκείνοι που επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι διατάξεις ανταποκρίνονται και αντιστοιχούν σε μία ευνοϊκότερη περίοδο για την προοπτική της χώρας. «Η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα έπρεπε να τύχει της ευρύτατης δυνατής αποδοχής και στο ...εσωτερικό» υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος. Τονίζει δε ότι, ειδικά, για τους αγρότες, προβλέπεται μείωση κατά 15,5% του κόστους της εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ευχέρεια της προαιρετικής καταβολής υψηλότερων εισφορών. Διότι, έτσι, όπως εξηγεί, αυξάνεται ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών και προκύπτει μεγαλύτερη σύνταξη. «Ικανοποιήσαμε αίτημα των επαγγελματικών φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι επιβεβαιώθηκε πλέον η ανάγκη γι' αυτήν τη ρύθμιση, η προαναγγελία της οποίας είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με χλευαστική διάθεση» διευκρινίζει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο πρώτο επτάμηνο του 2017 εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα άνω των 360 εκατ. ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχει αυξήσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξτρα χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά ότι είναι η τακτική επιχορήγηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ. «Η υπουργική απόφαση για τη διάθεση των 395 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ είχε προβλεφθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό τόσο του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών όσο και του ΕΦΚΑ για ολόκληρο το 2017. Η απόφαση κατανομής της τακτικής και γνωστής αυτής δαπάνης δεν αποτελεί, λοιπόν, καμία έξτρα χρηματοδότηση, καθώς κινείται εντός των στόχων του προϋπολογισμού» αποσαφηνίζει.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι αναμένεται υπουργική απόφαση για τη διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές μόνον προς την κοινωνική ασφάλιση, συμπληρώνοντας ότι ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 και, αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη, θα ορίζονται οι δόσεις.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, στην Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Ερ: Αυτήν την εβδομάδα, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα εργασιακά. Κρίνετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα ενισχύσουν το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων στην αγορά εργασίας;

Απ: Με το νομοσχέδιο, επιχειρούμε θεσμικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να περιορίσουν την απλήρωτη εργασία, αλλά και την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, οι οποίες επιπλέον στερούν πολύτιμους πόρους και από την κοινωνική ασφάλιση.

Όπως εύστοχα υπογράμμισε η υπουργός κ. Αχτσιόγλου, πίσω από καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πραγματικές ιστορίες ανθρώπων. Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυτοματοποιείται σύστημα κυρώσεων με κλιμάκωση ποινών για όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καταχωρείται και προαναγγέλεται ηλεκτρονικά η υπερωριακή απασχόληση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, απλοποιείται και επιτυγχάνεται η διαδικασία είσπραξης μισθολογικών απαιτήσεων. Δεν είναι λιγότερο σημαντικές οι ρυθμίσεις για πλήρη καταβολή των συντάξεων στους ψυχικά πάσχοντες.

Ερ: Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη, βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών για υψηλότερη σύνταξη. Είχατε δεχθεί κριτική γι' αυτήν την πρόταση. Τι απαντάτε;

Απ: Κάποιοι που βρίσκονται στο πέρας του εργασιακού τους βίου, καταβάλλουν πλέον πολύ μικρότερη εισφορά εκείνης που κατέβαλαν με τις παλιές διατάξεις. Τούς συμφέρει να καταβάλουν εισφορές αντίστοιχες των υψηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών, οι οποίες πλέον έχουν καταργηθεί. Οφείλαμε να προβλέψουμε στο νόμο την ευχέρεια αυτής της προαιρετικής καταβολής υψηλότερων εισφορών. Διότι, έτσι, αυξάνεται ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών και προκύπτει μεγαλύτερη σύνταξη.

Αυτό συμβαίνει, διότι οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι αυξημένοι τα τελευταία χρόνια του ασφαλιστικού βίου και τούς συμφέρει να έχουν αυξημένη εισφορά. Ικανοποιήσαμε αίτημα των επαγγελματικών φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι επιβεβαιώθηκε πλέον η ανάγκη γι' αυτήν τη ρύθμιση, η προαναγγελία της οποίας είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με χλευαστική διάθεση.

Ερ: Είπατε στη Βουλή ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες. Τι να περιμένουμε;

Απ: Ανακαλύπτουμε συνεχώς κρυμμένους... σκελετούς στις ντουλάπες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Καθώς ενοποιήθηκαν τα πρώην ταμεία υπό το νέο ενιαίο φορέα, βλέπουμε τα παλιά προβλήματα. Βρήκαμε δύο και τρία ΑΜΚΑ για κάθε ασφαλισμένο, ενώ, από το 2008, έπρεπε να έχει ο κάθε ασφαλισμένος έναν μοναδικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Το λύσαμε. Προβλέπουμε την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που εκκρεμούν για περισσότερα από πέντε έτη. Λύνουμε προβλήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καταργούμε την υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, όταν δεν αναπτύσσουν πραγματική δραστηριότητα. Αποκαθιστούμε, επίσης, τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τις περιπτώσεις που είχαν καταβληθεί υψηλότερες εισφορές.

Θα ακολουθήσουν, λοιπόν, πρωτοβουλίες, για να αντιμετωπίζουμε παλιά προβλήματα. Θα εξακολουθούμε να νομοθετούμε θετικές παρεμβάσεις.

Ερ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, όπως, για παράδειγμα, η εξαγορά πλασματικών χρόνων με πιο ευνοϊκούς όρους από τους αγρότες, δεν έχουν την απόλυτη συμφωνία των δανειστών. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απ: Ευλόγως, ενοχλούνται εκείνοι που επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης. Οι διατάξεις ανταποκρίνονται και αντιστοιχούν σε μία ευνοϊκότερη περίοδο για την προοπτική της χώρας. Η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα έπρεπε να τύχει της ευρύτατης δυνατής αποδοχής και στο ...εσωτερικό.

Ειδικά, για τους αγρότες, να σας πω ότι προβλέπεται μείωση κατά 15,5% του κόστους της εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Ενοχλεί, προφανώς, ορισμένους το γεγονός ότι προωθούμε ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους διατάξεις.

Ερ: Τι απαντάτε στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τρύπα στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ); Ποια είναι η πορεία των εσόδων του φορέα;

Απ: Υπάρχει τάση μείωσης της ανεργίας και μείωση της ανασφάλιστης εργασίας. Για το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από εισφορές μισθωτών σημειώνουν αύξηση που ξεπερνά το 13%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αλλά και η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχει αυξήσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση περί σφαγιασμού και πετσοκόμματος των εισοδημάτων, η εισπραξιμότητα προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημα εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%. Ο ΕΦΚΑ, στο πρώτο επτάμηνο του 2017, εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα άνω των 360 εκατ. ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ.

Ερ: Δημοσιεύματα αναφέρουν για έξτρα χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ. Τι ακριβώς ισχύει;

Απ: Είναι η τακτική επιχορήγηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ. Η υπουργική απόφαση για τη διάθεση των 395 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ είχε προβλεφθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό τόσο του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών όσο και του ΕΦΚΑ για ολόκληρο το 2017.

Η απόφαση κατανομής της τακτικής και γνωστής αυτής δαπάνης δεν αποτελεί, λοιπόν, καμία «έξτρα» χρηματοδότηση, καθώς κινείται εντός των στόχων του προϋπολογισμού. Συμπεριλαμβανομένης αυτής της επιδότησης από το ΑΚΑΓΕ, ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα. Επιτυγχάνεται πλεόνασμα. Συνεπώς, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ψευδή.

Ερ: Έχετε εξαγγείλει νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Από πότε θα ισχύσει, ποιοι θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε αυτήν και σε ποιες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος που θα ενταχθεί, μπορεί να χάσει τη ρύθμιση;

Απ: Στις 3 Αυγούστου, ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για χρέη στο ευρύτερο Δημόσιο τις τράπεζες και ιδιώτες. Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία, καθώς συνήθως έχουν οφειλές όχι μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση.

Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση για τη διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο επεξεργασίας της σχετικής απόφασης. Εξετάζουμε λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη διαδικασία. Εκεί θα επιλυθούν μία σειρά θέματα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε, όσο μπορούμε, το πεδίο εφαρμογής. Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120. Αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη, θα ορίζονται οι δόσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)