to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:57 | 24.02.2015

πηγή: Εποχή

Πολιτική

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Η μεταναστευτική πολιτική θα χαιρετιστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη

Συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα μέτρα που θα ληφθούν, ύστερα από την κατάργηση των κλειστών κέντρων κράτησης, πώς θα υποδεχτεί η ΕΕ το πρόγραμμα του υπουργείου και πώς θα ανανεωθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην "Εποχ"ή και την .Ιωάννα Δρόσου.




Οι εικόνες που είδαμε από την Αμυγδαλέζα μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Τι προβλέπεται για τους ανθρώπους που θα αφεθούν ελεύθεροι; 
Θα αποδώσουμε καθεστώς ελευθερίας σε αυτούς που το δικαιούνται. Δεν θα βγει κανείς χωρίς να έχει ένα έγγραφο στα χέρια του, ώστε να απολαύσει αυτό το καθεστώς ελευθερίας, χωρίς να έχει κίνδυνο σύλληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί ροζ κάρτα στους αιτούντες άσυλο και προσωρινή (εξάμηνη) άδεια διαμονής σε όσους είναι ανέφικτη η απέλαση. Τα ασυνόδευτα ανήλικα δεν θα αφεθούν ελεύθερα, γιατί χρειάζονται προστασία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό αναζητούμε ξενώνες φιλοξενίας, όμως μέχρι στιγμής οι θέσεις που έχουμε βρει δεν υπερβαίνουν τις πενήντα. 

Μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι, τι μέτρα έχουν παρθεί ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης; 
Έχει κινητοποιηθεί η πολιτική προστασία, όπως και δομές αλληλεγγύης και ΜΚΟ. Ήδη διορθώθηκαν οι θερμοσίφωνες και τα κλιματιστικά, δόθηκαν κουβέρτες, ρούχα και φαγητό. Επίσης,   ΜΚΟ μοίρασαν στους κρατούμενους φυλλάδια ενημέρωσης με χρηστικές πληροφορίες για μετά την αποφυλάκισή τους. 

Ο ρατσισμός θα εξασθενίσει

Η ΝΔ, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της, καταγγέλλει αυτές τις κινήσεις, προκαλώντας πανικό στους πολίτες ότι θα κινδυνεύσουν και ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα...
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες. Η μόνη τους παρατυπία είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου της κοινωνίας. Βεβαίως, ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μία ταύτιση του μετανάστη με τον εγκληματία, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Θα πρέπει ακόμα να πούμε ότι όλοι όσοι κρατούνται, κάποια στιγμή θα έβγαιναν, και όπως είδαμε θα έβγαιναν τώρα γιατί έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της επιχείρησης Ξένιος Δίας. Ακόμα, όσοι έχουν αιτηθεί ασύλου, διότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, στατιστικά δεν έχουν περιπέσει σε καμία παραβατική συμπεριφορά. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν καθεστώς ελευθερίας, ενώ ζουν σε μία κόλαση, νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτό που τους αποδίδεις, και ποτέ δεν κάνουν κατάχρηση. 

Η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε στις εκλογές σε τρίτη δύναμη. Πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα πογκρόμ ή ρατσιστικές επιθέσεις; 
Η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής έτυχε τέτοιας μεγάλης αποδοχής διότι συνεπικουρείτο από την κρατική πολιτική. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε αυτή να στεριώσει μέσα στην κοινωνία. Φαινόταν νόμιμη, λογική και αποτελεσματική, γιατί ταυτόχρονα ήταν πολιτική του κράτους και πολιτική των ΜΜΕ. Τώρα που δεν θα είναι πολιτική του κράτους και που δεν θα αναπαράγεται, ελπίζω, από τα ΜΜΕ, αυτή η πολιτική θα εξασθενίσει. Παρά ταύτα, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκαταλήψεις στην κοινωνία, στόχος μας είναι να τις διασκεδάσουμε.

Η ΕΕ θα χαιρετίσει την πολιτική μας

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Σένγκεν και το Δουβλίνο ΙΙ. Το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και η μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί σημαίνει παραβίασή τους;
Η μεταναστευτική πολιτική που θα εφαρμόσουμε, θα χαιρετιστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρώπη όλο αυτό τον καιρό υποκριτικά, ίσως, κατάγγελλε τα κέντρα κράτησης, επιβάλλοντας στην Ελλάδα υψηλά πρόστιμα για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μέσα σε αυτά. Μάλιστα, έχει αναστείλει τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ και δεν γυρίζει πίσω πρόσφυγες, καθώς θεωρούσε ότι τους στέλνει στην κόλαση. Όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την υποδοχή μεταναστών και τη χορήγηση ασύλου έχουν ενσωματωθεί στον ελληνικό νόμο (Ν. 3907/2011), που όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει το μόνο που κάνουν είναι να εφαρμόζουν αυτό το νόμο. 

Όσα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν εγκριθεί για τη συντήρηση των κέντρων κράτησης και τη μεταναστευτική πολιτική, θα μείνουν αδιάθετα;
Τα κονδύλια αυτά έχουν εγκριθεί για κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας και υποδοχής. Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τα διαθέσει σε κλειστά κέντρα κράτησης. Όσα κονδύλια έχουν εγκριθεί για το 2015 θα διατεθούν αυτή τη φορά για να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Ο φράχτης του Έβρου και η Frontex έχουν ως στόχο τη βίαιη απώθηση των μεταναστών. Θα αλλάξει αυτή η πολιτική; 
Η ΕΕ, για πρώτη φορά, αποφάσισε ότι κύρια αποστολή της Frontex είναι να σώζει τις ζωές στη θάλασσα, σε σχέση με τις παλιότερες εξαγγελίες που ήταν η φρούρηση των συνόρων. Αυτό εμείς θα το εκμεταλλευτούμε, γιατί όπως η Ιταλία και η Μάλτα έχουμε μετατραπεί σε υγρά νεκροταφεία. Ως κυβέρνηση, με τη συνεργασία του λιμενικού, θα απαιτήσουμε η πρώτη αξία να είναι να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Όπως ξέρετε, ο φράχτης έπεσε σε κάποια σημεία. Δεν έχω προλάβει να επισκεφτώ τον Έβρο ούτε έχω πληροφορίες αν αυτό το άνοιγμα έχει αξιοποιηθεί από κάποιους για να εισέλθουν από τα χερσαία σύνορα. Πιστεύω, όμως, ότι όπως έχει ήδη δρομολογηθεί να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες πολέμου που εισέρχονται από θαλάσσης, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά όσοι έρχονται από τα χερσαία σύνορα.

Στελέχωση των υπηρεσιών

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες αυθαιρεσίας από πλευράς αστυνομικών και λιμενικών, όπως και ατιμωρησίας τους. Υπάρχει πρόβλεψη να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα; 
Από ότι έχω ενημερωθεί, διότι δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας αυτά τα ζητήματα, όσα περιστατικά καταγγέλλονται θα ελέγχονται και θα λαμβάνονται μέτρα. 

Οι υπηρεσίες ασύλου έχουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες; 
Η υπηρεσία είναι γυμνή. Δημιουργούνται τεράστιες ουρές αναμονής, καθώς δεν υπάρχουν δομές για να απονέμεται το καθεστώς του ασύλου και της διεθνούς προστασίας γρήγορα. Ελπίζουμε ότι με την κινητικότητα και τις μετατάξεις θα βρεθεί προσωπικό να πλαισιώσει τις υπηρεσίες. 

Στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Με ποια κριτήρια;
Το κριτήριο θα είναι διπλό. Από τη μία, της γέννησης και, από την άλλη, της φοίτησης στα ελληνικά σχολεία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταλήξει πόσα έτη φοίτησης θα απαιτούνται για να αποδεικνύεται η κοινωνική ένταξη, ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην υπάρξουν οπισθοδρομήσεις στο νόμο.

Τα άμεσα μέτρα

• Αποκατάσταση της νομιμότητας
• Ορθή εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου (Ν. 3907/2011), που ρυθμίζει τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής
• Εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποδοχή των αιτουμένων διεθνούς προστασίας. Διασφάλιση διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων τους. 
• Άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης παράτασης της 18μηνης κράτησης. Άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.
• Άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
• Απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών
• Εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). 
• Κλείσιμο της Αμυγδαλέζας 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)