to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 29.01.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης: Μετά την απόφαση του ΚΑΣ το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «και μετρό και αρχαία» δικαιώνεται

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Μετά την οριακή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με ψήφους 8 έναντι 7, με την οποία αποφασίστηκε η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη στάση του Μετρό Βενιζέλου, το σύνθημα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ «και μετρό και αρχαία» δικαιώνεται.

Έτσι δικαιώνεται καταρχήν η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναντιώθηκε στην αρχική απόφαση Τζαβάρα για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Βέβαια και απόφαση του ΚΑΣ πάρθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει αυτοψία από τα μέλη του, κατόπιν παρεμβάσεως της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και κατά παράβαση της απόφασης του ΣτΕ. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπια αυτοψία δεν είναι απόφαση ενός συμβουλίου επιστημόνων, αλλά πολιτική επιλογή.

Το επιχείρημα της εταιρίας πως η αυτοψία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της εύρεσης επικίνδυνου υδραργύρου, αναδεικνύει το ερώτημα για τι κατά πόσο η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία και για την υγεία των εργαζομένων.

Αν πραγματικά, λοιπόν,  υπάρχει ακόμη κίνδυνος από τον υδράργυρο στην περιοχή του εργοταξίου, ενώ υποτίθεται ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Αττικό Μετρό, τότε θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν επί μήνες στο χώρο και σε όσους τον επισκέφτηκαν (το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μέλη του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες).

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα δραστηριοποιήθηκε έντονα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης για την πόλη. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στις οποίες παρουσιάστηκαν διαφορετικές αντιλήψεις διαχείρισης από αυτές που προτείνονται από την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι τεχνικές δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι με τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ προφανώς δεν γίνεται μία επανεξέταση του από μηδενική βάση, όπως θα έπρεπε.

Πιστεύουμε πως η Ιστορία της πόλης πρέπει να παραμείνει ζωντανή και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανεξέταση του θέματος και για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την πόλη και τους πολίτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)