to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 21.07.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους οι υποψήφιοι

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις προτεραιότητες και την ατζέντα του ενόψει της κούρσας διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος.- Ο Νίκος Παππάς ρίχνει μεγάλο βάρος στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - Η Έφη Αχτσιόγλου προετοιμάζεται για μια σειρά περιοδειών και συναντήσεων με το βλέμμα στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα.


Το ρεπορτάζ του Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου στην Αυγή:

Χθες, στο κέντρο της Αθήνας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομίλησε με δημοσιογράφους ξεδιπλώνοντας τις προτεραιότητες και την ατζέντα του ενόψει της κούρσας διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να επιδιώκει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται ως κόμμα από έναν διακριτό «αξιακό πυρήνα». Σημείωσε δε ότι οι όποιες κρίσιμες αλλαγές απαιτούνται δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Αριστερά, για να προσθέσει ότι και από μόνη της η Αριστερά δεν μπορεί. Ωστόσο υπογράμμισε ότι «αν δεν έχεις το στίγμα σου, δυσκολεύεσαι να κάνεις τέτοιες συμμαχίες». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι, πέρα από περιοδείες, ενδεχομένως να πραγματοποιήσει και θεματικές συζητήσεις.


Σε πρώτο πλάνο βάζει ζητήματα όπως το αναπτυξιακό κράτος, η επισφάλεια στην εργασία, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ασφάλειας, η οποία «πιάνει» από την πρόσβαση σε ποιοτικά σχολεία μέχρι την πρόσβαση στον Πολιτισμό.

Ντιμπέιτ και εκλογή

Αναφορικά με το ζήτημα του ντιμπέιτ, εξήγησε ότι βλέπει με θετική ματιά κάθε πεδίο ποιοτικού διαλόγου. Ανέφερε πάντως ότι το κρίσιμο είναι η μορφή και το πλαίσιο που θα έχει μια τέτοια τηλεοπτική συζήτηση με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους αλλά για υποψήφιους του ίδιου κόμματος. «Πρέπει να συζητάμε, να δούμε κάποιους όρους, να είναι ελεύθερη κουβέντα με θεματικές, καθώς απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και στους ανθρώπους που θα ψηφίσουν, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τι λέμε για το μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τη διαδικασία εκλογής τον Σεπτέμβριο, προτάσσοντας τις καταστατικές προβλέψεις και υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι ίδια με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη από το επιτελείο του εκτιμούν πως ο Ευ. Τσακαλώτος έχει απήχηση τόσο στο κόμμα όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Για το «μαξιλάρι» των 37 δισ.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι έχει προχωρήσει σε επεξεργασίες ως προς τη λειτουργία του κόμματος και τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται ο εσωκομματικός διάλογος, τις οποίες μάλιστα αναμένεται να καταθέσει. Από την πλευρά του, τάσσεται υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων, προσθέτοντας βέβαια ότι «δεν με ενδιαφέρει η καταβολή σου, με ενδιαφέρει, τώρα που είμαστε εδώ, να μπορούμε να συζητάμε μεταξύ μας και να έχουμε ένα ενιαίο στίγμα». Ερωτηθείς εάν η κριτική για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. γίνεται εκ του πονηρού, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το έχει υπερασπιστεί. Εξήγησε δε ότι αν πήγαινες από τα 37 στα 30 δισ., δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να ξοδευτούν γιατί θα ήταν δαπάνες και θα μειωνόταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αυτή τη συνθήκη, υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα έβγαινε στις αγορές και θα έπαιρνε πιστοληπτική γραμμή, που αποτελούσε θέση της Ν.Δ.. Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, εξήγησε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια. «Δεν σημαίνει ότι τον εμπιστεύομαι», ανέφερε για τον κ. Μητσοτάκη.

Πρωτοβουλίες Παππά για στήριξη των ΜμΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς ρίχνει μεγάλο βάρος στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κάτι το οποίο κατέστησε σαφές και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Open. Μία ημέρα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το θέμα της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι «μόνο το 4% έχει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο το 6% στο ΕΣΠΑ». Την ίδια ώρα, στηλίτευσε το σχέδιο Πισσαρίδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι «πρέπει να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε σκέψη νέας αναβολής των εκλογών στα Επιμελητήρια, η οποία αν επισυμβεί θα έχουμε τις ίδιες διοικήσεις για επτά χρόνια». Ζήτημα για το οποίο, χθες το απόγευμα, κατέθεσε ερώτηση μαζί με 15 βουλευτές προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Πολιτικό γεγονός η διαδικασία

Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία της ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο ανοιχτό πολιτικό γεγονός. Εκτίμησε πως, σε αντίθετη περίπτωση, πρόκειται για αποτυχία. Χαρακτήρισε δε μείζον ζήτημα την προσέγγιση του κόσμου ο οποίος, ενώ ψήφιζε για 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες εκλογές απομακρύνθηκε. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο γεγονός, έκανε λόγο για τμήματα του εκλογικού σώματος «τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά, τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφορικά με το ντιμπέιτ, ο ίδιος προκρίνει τη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών συζητήσεων, μίας πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα και άλλης μίας αμέσως μετά τις διακοπές.

Σεβασμός στις καταστατικές προβλέψεις

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου προετοιμάζεται για μια σειρά περιοδειών και συναντήσεων με το βλέμμα στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφορικά πάντως με την τοποθέτησή της για την εκλογική διαδικασία ως προς τη δυνατότητα και των φίλων του κόμματος να ψηφίζουν, πηγές από το περιβάλλον της ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μια γενική τοποθέτηση. Αναφέρουν δε ότι δεν αφορούσε στενά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, καθώς υπενθυμίζουν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται καταστατικές αλλαγές. Στο ίδιο πλαίσιο, άνθρωποι από το περιβάλλον της υπογράμμισαν στην ΑΥΓΗ ότι η παρούσα εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα με το τρέχον καταστατικό, με απόλυτο σεβασμό στις υπάρχουσες προβλέψεις και διαδικασίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)