to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 14.09.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Οι ευθύνες είναι κολοσσιαίες και ανήκουν στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του»

Συνέντευξη Τύπου του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας


 εικ. αρχείου: Περιοδεία στη Θεσσαλία

«Υπάρχουν ευθύνες και είναι κολοσσιαίες. Είναι προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, των υπουργών τους και της Περιφέρειας Θεσσαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλία, στις περιοχές που επλήγησαν από τη φονική πλημμύρα.

Τονίζοντας, αρχικά, την ανάγκη άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων που άφησε πίσω της η καταστροφή, ανέφερε: «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε αρκετές περιοχές με τα νεκρά ζώα, με τα λιμνάζοντα ύδατα και με τα απόβλητα, όλων των ειδών, που σωρεύονται». «Απαιτούνται μέτρα δημόσιας υγείας, απομάκρυνση των αποβλήτων και νεκρών ζώων και ψεκασμοί απολύμανσης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε: «σε πολλές περιοχές διαπιστώσαμε ότι αυτή η παρέμβαση και η παρουσία της Πολιτείας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είτε δεν υπάρχει είτε είναι αδύναμη είτε καθυστερεί».

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε σε προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και στους τρεις νομούς, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να ελέγχει και να εξασφαλίζει την ποιότητα του νερού του υδρευτικού δικτύου», ενώ επισήμανε ότι οι πληγέντες έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα στέγασης και σίτισης.

«Προκύπτει μια πολύ μεγάλη ανεπάρκεια που ξεκινάει από τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά έχει ως κατάληξη να είναι αθωράκιστη η χώρα. Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι η ανεπάρκεια φάνηκε τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τις πλημμύρες που ακολούθησαν», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Υπήρξε μια τραγική διάψευση της αριστείας και της επιτελικότητας του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μας απασχολούσε, αν αυτό δεν είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν είναι αριστεία να μην έχουν αναθεωρηθεί ακόμη τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2021. Όπως επίσης, να μην έχει τελειώσει το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Θεσσαλίας, που προβλέπεται βάσει νόμου από το 2016», είπε. «Δεν είναι αριστεία, το ότι είναι σε αναστολή ο νόμος για την πολιτική προστασία του 2020. Το ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα. Δεν είναι αριστεία ότι έχουμε μόλις 0,5% απορρόφηση στα έργα πολιτικής προστασίας του Ταμείου Ανάκαμψης ή ότι έχουμε απεντάξεις αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι επιτελικότητα το ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, το ότι δεν ειδοποιήθηκαν οι πολίτες στη Θεσσαλία έγκαιρα» παρά το ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την επικίνδυνη κακοκαιρία.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σχέδιο ανάκαμψης της κοινωνίας και της οικονομίας στη Θεσσαλία. Αυτό πρέπει να εκπονηθεί πολύ σύντομα και χρειάζεται να στηριχθεί σε χωροταξικό σχεδιασμό», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα μια παρέμβαση με αποζημιώσεις στο αγροτικό εισόδημα και στο κεφάλαιο αγροτικό, γεωργικό ή κτηνοτροφικό. «Εδώ η καταστροφή είναι πλήρης και πρέπει να υπάρξει μια απόδοση από την Πολιτεία αυτού του ελλείμματος και μάλιστα άμεσα με προκαταβολές γιατί ενημερωθήκαμε για πολύ μεγάλες απώλειες εισοδήματος», είπε.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία και δεν θέλουμε αυτή η αγωνία να γίνει θυμός και αδιέξοδο για την κοινωνία, αλλά να γίνει ξανά προκοπή, γιατί η χώρα μας έχει δυνατότητες, όπως και η Θεσσαλία. Θα πάρουμε πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συζήτηση, για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας, στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε: «Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη Θεσσαλία και για όλη τη χώρα. Το να βλέπεις ανθρώπους που έχουν χάσει την περιουσία τους και τους συνανθρώπους τους, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αντέξει κανείς».

«Δεν θεωρούμε ότι είναι “αναποδιά”, θεωρούμε ότι είναι εγκληματική αμέλεια», δήλωσε η Ράνια Σβίγκου, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Τις επόμενες μέρες, θα οργανώσουμε κλιμάκια σε όλους τους τομείς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, γιατί θέλουμε να είμαστε στο πεδίο, να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας», είπε, ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν βρεθεί στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια της «Αλληλεγγύης για όλους» και κλιμάκια της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνδράμουν τους πληγέντες. Επίσης, πρόσθεσε : «Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που αντικρύσαμε, και που μας έχουν συγκλονίσει όλους, σίγουρα αφορούν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Όμως, δεν είναι κάτι που δεν περίμεναν οι ειδικοί. Γιατί δεν πρέπει να ξανακούσουμε  αντίστοιχες με τις κατηγορίες απέναντι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, ότι δήθεν πολιτικοποιεί τη συζήτηση, και παίρνει πολιτικές θέσεις. Οι επιστήμονες είναι εδώ, και θα πρέπει να τους ακούμε όταν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»

Στην περιοδεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής  Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, οι βουλευτές Θεσσαλίας, Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη και οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης, Λινού Αθηνά, Πέρκα Πέτη, Χρήστος Γιαννούλης, οι συντονιστές των νομαρχιακών επιτροπών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία», Δημήτριος Κουρέτας και οι υποψήφιοι Νίκος Ράπτης και Βασίλειος Ζωγράφου.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)