to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανθρωπιά ή βαρβαρότητα - Τα μηνύματα στην τελική ευθεία των εκλογών

Προτάσσοντας τη θετική του προγραμματική ατζέντα για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους και όλες μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Επτά ημέρες απομένουν μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου να κόβει απότομα το νήμα της ομαλής προεκλογικής ροής και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπό τη σκιά ενός τραγικού συμβάντος με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πορευτεί σ’ αυτή την τελική ευθεία προτάσσοντας την ανθρωπιά απέναντι στη βαρβαρότητα και αναδεικνύοντας τη θετική του προγραμματική ατζέντα για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους και όλες. Άλλωστε, σε μία εβδομάδα από σήμερα οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο κυβερνητικές προτάσεις για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι στις κάλπες της 25ης Ιουνίου συγκρούονται δύο μόνο σχέδια εξουσίας, που εκπροσωπούν και δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία πλευρά το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με δεδομένο ότι το ναυάγιο της Πύλου έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής του τις ευθύνες των Βρυξελλών. Άλλωστε, η λογική τού να βάζεις το κεφάλι μέσα στην άμμο στρουθοκαμηλίζοντας δεν επιλύει το οποιοδήποτε πρόβλημα, ειδικότερα όταν αυτό αφορά ανθρώπινες ζωές, άνδρες, μωρομάνες και παιδιά. Την ίδια ώρα, πάντως, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου επιρρίπτουν ευθύνες και στη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι εδώ και μία τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε συστηματικά να προωθήσει μια ανεύθυνη πολιτική φόβου, καθιστώντας τη χώρα μας «δεσμοφύλακα» μιας Ευρώπης-φρούριο.

Ζητούμενο λοιπόν, όπως τόνισε και ο Αλ. Τσίπρας, είναι η χώρα να ξαναγίνει συνώνυμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Το δίλημμα λοιπόν «ανθρωπιά ή βαρβαρότητα» μπαίνει εκ των πραγμάτων σε πρώτο πλάνο, με τους δρόμους που ανοίγονται εφεξής να είναι πολύ συγκεκριμένοι. Πρώτα απ’ όλα, είναι αναγκαίο να υπάρξει διαλεύκανση των αιτίων που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο, ειδικότερα μετά και τις διφορούμενες δηλώσεις αξιωματούχων και κρατικών στελεχών. Δεύτερον, πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές και γενναίες αποφάσεις για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες έχει προτάξει την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και αναθεώρηση του Δουβλίνου II. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα συμφωνία, που θα προβλέπει τον διαμοιρασμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής, με τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό και την ανάγκη επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. με δίκαιο τρόπο. Στην πράξη αυτό σημαίνει εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα δίκτυα διακινητών και τις παράνομες και επικίνδυνες οδούς που δημιουργούν.

Θετική ατζέντα

Σε λίγα εικοσιτετράωρα οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιμείνει στην ανάδειξη μιας θετικής ατζέντας στη βάση των επτά βημάτων του προγράμματός του, που προβλέπουν την ενίσχυση των εισοδημάτων, την προστασία της εργασίας και της μεσαίας τάξης, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, για ένα σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, αλλαγής πορείας της χώρας αλλά και ανθρωπιάς.

Τούτων δοθέντων, ξεκαθαρίζουν ότι το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στον αντίποδα της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας και των κενών προεκλογικών εξαγγελιών της, πολλές εκ των οποίων δεν προβλέπονται καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Υπενθυμίζουν δε ότι αυτή την «κρυφή ατζέντα» «μαρτύρησε» και ο Σπύρος Πνευματικός, με το πραγματικό σχέδιο της Πειραιώς να προβλέπει συρρίκνωση του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, ιεραρχούν πολύ ψηλά το να μην υπάρξει μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις Μπακογιάννη στη Ροδόπη αποτελούν «πρόβα τζενεράλε» για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που κοινωνικές ομάδες διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική της Ν.Δ. εφόσον αυτή σχηματίσει ξανά κυβέρνηση. Η τελευταία εβδομάδα λοιπόν θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, με τον Αλ. Τσίπρα να κορυφώνει τις προεκλογικές του δραστηριότητες και ομιλίες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα βρεθεί σε Γιάννενα, Χανιά και Ηράκλειο, με τελευταίους σταθμούς την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)