to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 23.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Συρία: Η «εξαγωγή» του πολέμου στον Λίβανο και το «αίνιγμα» των χημικών

Η Δαμασκός γίνεται και πάλι το κύριο θέατρο του πολέμου στη Συρία, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους δύο από τις συνοικίες της πόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, ωστόσο φαίνεται ότι η μάχη για την τελική επικράτηση θα κριθεί στην πρωτεύουσα.



Ενδεχομένως, βέβαια, να κριθεί και εκτός Συρίας, στο διπλωματικό επίπεδο, εάν οι προχθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της συριακής κυβέρνησης, Κάντρι Τζαμίλ, στη Μόσχα, ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης για παραίτηση του προέδρου Άσαντ, ήταν κάτι παραπάνω από ένα πυροτέχνημα.

Πλάι στις μάχες επί του εδάφους μαίνονται και οι μάχες της προπαγάνδας, με τους αντάρτες να καταγγέλλουν νέο μακελειό διά χειρός των κυβερνητικών δυνάμεων. Χθες τα ξημερώματα βρέθηκαν σε προάστιο της Δαμασκού δεκάδες εκτελεσμένοι, οι περισσότεροι σε υπόγειο, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για 36 νεκρούς από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια κηδείας σε γειτονιά της Δαμασκού με «μεικτό» πληθυσμό, από άποψη θρησκείας. Κάθε μέρα που περνάει, η σύγκρουση στη Συρία παίρνει όλο και πιο έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, με τους αλεβίτες και τις λοιπές μειονότητες να στηρίζουν στην πλειοψηφία τους τον Άσαντ και τους σουνίτες να στέκονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτός ο... θρησκευτικός πόλεμος έχει εξαχθεί και στον γειτονικό Λίβανο, με τον απολογισμό των συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών χθες να ανεβαίνει στους δέκα νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες, μόνο στην Τρίπολη. Τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του καθεστώτος στη Συρία θεωρούνται από τα σοβαρότερα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κάλεσε τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη», και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου “να συρθεί ο Λίβανος μέσα στη σύγκρουση στη Συρία”.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με τα υπουργεία των Εξωτερικών τους να φοβούνται «την αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από τη Συρία». Επισήμως, πάντως ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών είναι μήπως ο Άσαντ χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα που διαθέτει, και αυτή είναι κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, η «κόκκινη γραμμή», η οποία εάν παραβιαστεί, θα οδηγήσει σε επέμβαση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι «μη συμβατικά ή όπλα μαζικής καταστροφής που ελέγχονται από τη Συρία δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ σε αυτή την κρίση εναντίον πολιτών, σε καμία περίπτωση, ανεξαρτήτως τού πώς θα εξελιχθεί η κρίση». Ο ίδιος o Άσαντ θεωρεί ότι η όλη συζήτηση αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου για να δικαιολογηθεί στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)