to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 13.11.2017

Διεθνή

Συρία: Αυτοκινητοπομπή για βοήθεια έφτασε σε πόλη της ανατολικής Γούτας

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους εισήλθε χθες Κυριακή σε μια πόλη της ανατολικής Γούτας, που είναι υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών και πολιορκείται από τον συριακό στρατό, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.


Πρόσφατα ο ΟΗΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση στη Γούτα, όπου οι περίπου 400.000 κάτοικοι υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων εξαιτίας της πολιορκίας που έχουν επιβάλει στην πόλη οι συριακές δυνάμεις από το 2013.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), 24 φορτηγά που ναυλώθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ εισήλθαν χθες στη Ντούμα, την πιο μεγάλη πόλη της ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού. Πρόκειται για τρόφιμα και φάρμακα για 21.500 ανθρώπους, επεσήμανε η Ίνγκι Σέντκι εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Η τελευταία φορά που αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια είχε εισέλθει στη Ντούμα ήταν στις 17 Αυγούστου. Στα τέλη Οκτωβρίου δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για 40.000 ανθρώπους κατάφεραν να φτάσουν στη Γούτα.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία Γιαν Έγκελαντ είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα την ανατολική Γούτα «επίκεντρο των δεινών».

Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΗΕ ζητεί επανειλημμένα την απομάκρυνση των περισσότερων από 400 ασθενών, προειδοποιώντας ότι 29 εξ αυτών, μεταξύ τους και 18 παιδιά, μπορεί «να πεθάνουν, αν δεν απομακρυνθούν» από την ανατολική Γούτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες σε ανακοίνωσή του για την «κρίσιμη κατάσταση» στη Γούτα, «όπου η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, κινδυνεύει», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την απομάκρυνση των ασθενών.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποιες ένας ασθενής που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια πέθανε χθες Κυριακή, ενώ άλλοι πέθαναν εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, δύο βρέφη πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις σοβαρού βρεφικού υποσιτισμού, σύμφωνα με τη Unicef.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)