to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 17.03.2017

Διεθνή

Συρία: 42 νεκροί από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε τέμενος ανταρτοκρατούμενου χωριού

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού λέει πως «οι καταγγελίες θα διερευνηθούν» αλλά ισχυρίζεται πως η επιδρομή στόχευσε «συγκέντρωση μελών της Αλ Κάιντα».Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατό άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή κατά του χωριού, που τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτικών οργανώσεων.


Τουλάχιστον 42 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τον αεροπορικό βομβαρδισμό τεμένους σε χωριό της Συρίας. Το τζαμί βρισκόταν στο χωριό αλ-Τζάινα κοντά στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία.

Η επίθεση έγινε την ώρα του εσπερινού κι ενώ ο ναός ήταν γεμάτος με πιστούς, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι ο ήδη τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί.

Το χωριό τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως και η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία για το λόγο αυτό γίνεται συχνά στόχος αεροπορικών επιθέσεων από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση της Centcom παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία «κατά στόχων της αλ Κάιντα», αλλά αρνήθηκε ότι στόχευσε σκοπίμως το τέμενος.

«Δεν στοχεύσαμε το τέμενος, αλλά ένα κτίριο όπου υπήρχε συγκέντρωση (μελών της αλ Κάιντα) και βρίσκεται σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων από ένα τέμενος, το οποίο είναι ανέπαφο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τζ. Τόμας, εκπρόσωπος της Centcom, της στρατιωτικής διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Αργότερα παραδέχθηκε ότι η ακριβής τοποθεσία του πλήγματος δεν είναι σαφής, αλλά ότι επρόκειτο για την ίδια επιδρομή που έπληξε το τέμενος στο χωριό Αλ Τζίνεχ.

Ωστόσο, στις εικόνες από τον τόπο της επίθεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, το κτίριο του τεμένους φαίνεται τελείως κατεστραμμένο και όχι ανέπαφο , όπως διαβεβαίωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Πληροφορίες από Euronews, AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)