to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:35 | 26.10.2023

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Συμφωνία των ηγετών στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή

Μπροστά στη μάχη των λέξεων βρέθηκαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ που διαφωνούσαν εάν θα υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα ή ανθρωπιστική παύση. Στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η υποστήριξη στην Ουκρανία και ημετανάστευση


Συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια που θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027,

Οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δύσκολες συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς πραγματοποιήται εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή.

«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.

Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι 27 θα συζητήσουν όπως κάθε φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, αναμένεται να υποσχεθούν πρόσθετη υποστήριξη, ιδίως στρατιωτική. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων. Ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν άμεση προσοχή, «αλλά δεν πρέπει να μας αποσπούν από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Ακόμη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της μετανάστευσης, ιδίως στην εξωτερική του διάσταση, καθώς και τις επιστροφές μεταναστών που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες συνδέει το θέμα των επιστροφών με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, αναφέροντας: «οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο αποκάλυψαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία επιβολής του νόμου και η ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών».

Οικονομία

Επιπλέον, οι 27 θα συζητήσουν την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου κόστους που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών του (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση), καθώς και για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για «τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης» στην περιοχή του Σαχέλ. Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε θέματα οικονομίας και ευρωζώνης, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα

Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργούν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «οι μετανάστες ωθούνται στην αναζήτηση καλύτερης ζωής από τον πόλεμο και τη σύγκρουση και φτάνουν στις ακτές μας σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία για να αντισταθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας και παρέχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ εργάζεται σκληρά με τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Όλα αυτά χρειάζονται χρηματοδότηση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σαρλ Μισέλ: Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)