to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 21.03.2024

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής με χαμηλές προσδοκίες για συμφωνίες, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής με πολλά θέματα στην ατζέντα τους. Από τις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στον Καναδά όπου στις 24 Μαρτίου θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαζί µε τους ομογενείς στο Μόντρεαλ.


    Φωτ.: AP Photo/Virginia Mayo

Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής με πολλά θέματα στην ατζέντα τους.

Με φόντο διεργασίες στο παρασκήνιο, όπως το αίτημα της Κομισιόν στη Φινλανδία να εκπονήσει έκθεση για την άμυνα της ΕΕ, κάτι που θεωρείται προετοιμασία της Ένωσης για πόλεμο, διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών.

Η ατζέντα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα όπως η ασφάλεια, η στήριξη της Ουκρανίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και το αγροτικό ζήτημα, σε κάποια από τα οποία δεν προκύπτει προς ώρας συμφωνία.

Ευρωομόλογο για την άμυνα

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, με το οποίο θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του «η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. «Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

Ανύπαρκτη η συμφωνία για τους αγρότες – Τι θα γίνει με τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα

Μιλάμε για μια πολιτική συμφωνία ανύπαρκτη επί της ουσίας η οποία κατέπεσε πριν καν ανακοινωθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τα ουκρανικά προϊόντα.

Δηλαδή, οι διαπραγματευτές του συμβουλίου και του κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι για να ενεργοποιηθεί το φρένο θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των τιμών του 2022 και 2023. Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό από το κοινοβούλιο σε ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο ζητεί να υπολογίζεται ο μέσος όρος 2021,2022 και 2023. Και παρότι προστέθηκαν επιπλέον προϊόντα για τα οποία θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όπως το μέλι, η βρώμη και οι μέρες για να ενημερώσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα στην τιμή πέφτει από τις 21 στις 14, δεν υπάρχει ευρύτερη σύμπνοια.

Δεν έφτασε καν στη συζήτηση των μόνιμων αντιπροσώπων. Θα συζητηθεί την ερχομένη εβδομάδα. Θα έχει προηγηθεί βέβαια η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής αλλά οι εξελίξεις θα και τα μέτρα για το αγροτικό θα προχωρούν όπως όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή, θα προτείνει η κομισιόν θα γίνεται συζήτηση και διάλογοι μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνά.

• Διαβάστε επίσης: Σύνοδος κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή: Αρκετές χώρες υπέρ της ένταξης της Βοσνίας

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα στην στήριξη στην Ουκρανία το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι το επείγον της κατάσταση και η ένταση της στήριξης. Διαφωνία αναμένεται στη Μέση Ανατολή με κάποιες χώρες να θεωρούν ότι είναι σκληρά προς το Ισραήλ τα συμπεράσματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παράγραφος και για την Τουρκία και τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο παράγοντας του Κυπριακού.


Οι θέσεις που θα στηρίξει η Ελλάδα

Ειδικά όσον αφορά στο «χτίσιμο» της «ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής» η Ελλάδα θέλει κοινό βηματισμό στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. Με απλά λόγια η ΕΕ να προμηθεύει με αμυντικό υλικό την Ουκρανία.

Επίσης, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της περαιτέρω στήριξης του Κιέβου και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επεισοδιαακή επίσκεψή του στην Οδησσό. Θα επισημάνει ακόμα τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο κυρίαρχη θέση θα έχει και η οικονομία με την χώρα μας να τονίζει ότι δεν φτάνει μόνο η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από  την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος αλλά χρειάζονται και άλλες μέριμνες.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει με όσους μιλούν για ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι άμαχοι.

Όσον αφορά το αγροτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε από το προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπέρ της παύσης του καθεστώτος της αγρανάπαυσης και αναμένεται να τονίσει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ορισμένα από τα βήματα που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες και πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημά τους.

Στον Καναδά ο Μητσοτάκης

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στον Καναδά όπου στις 24 Μαρτίου θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαζί µε τους ομογενείς στο Μόντρεαλ, τη µμεγαλύτερη πόλη του Καναδά, ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και µε τον πρωθυπουργό της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Στις 25 Μαρτίου θα μεταβεί στο Τορόντο και θα έχει συναντήσεις µε επενδυτές και απόδημους Έλληνες.

Στις επαφές του με την ομογένεια αναμένεται να στείλει το μήνυμα της συμετοχής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου μέσω της επιστολικής ψήφου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ertnews.gr, ΑΠΕ, news247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)