to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης για το ΣΜΑ στην Ευκαρπία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου σήμερα με αποκλειστικό θέμα την διατύπωση των θέσεων του πολιτικού μας φορέα για την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην Ευκαρπία.


Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ιωάννα Γαϊτάνη, Τάσος Κούρακης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου,  ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα-Μπορούμε να τους Σταματήσουμε και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη.


Κατά την εισήγηση του εκπροσώπου της Θεματικής Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Γρηγοριάδη διατυπώθηκαν αναλυτικά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που τον καθιστούν ξεκάθαρα εναντίον του ΣΜΑ Ευκαρπίας και τον τοποθετούν στο πλάι των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις ενάντια στο έργο.


Κατά την συνέντευξη διατυπώθηκε ρητά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενάντια στον συγκεκριμένο ΣΜΑ όπως έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί στην Ευκαρπία ως μη ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει την ορθολογική κατανομή του υπολοίπου φορτίου και σε άλλες περιοχές μετά από ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, ώστε να μην προστίθεται επιπλέον όχληση σε κάποιες ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Ευκαρπία.


Μέσα από την διατύπωση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται η στρατηγική που προτάσσει την πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές  αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος (πληρώνω όσο πετάω) του πολίτη και των Δήμων.


Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από την απένταξη του έργου, θεωρούμε ότι αυτές είναι συνέπεια των αποφάσεων χωροθέτησης και διαστασιολόγησης έργων, ερήμην της κοινωνίας, τις οποίες προσπαθούν  να νομιμοποιήσουν πολιτικά και κοινωνικά, με εκ των υστέρων διαδικασίες «διαβούλευσης» ειλημμένων αποφάσεων και συμβασιοποιημένων έργων.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διατυπώνουμε ρητά ότι απορρίπτουμε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λογική μιας τεχνικής αντιμετώπισης του θέματος. Ειδικότερα απορρίπτουμε την καύση, είτε με τη μορφή της απευθείας καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων, είτε με τη μορφή της καύσης δευτερογενών καυσίμων (RDF - SRF), μετά από μηχανική - βιολογική επεξεργασία (π.χ. βιοξήρανση).


Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης επιβάλλει την παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων, είναι αντίθετη στην ανακύκλωση, επιβλαβής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και έχει υψηλό οικονομικό κόστος (υπολογίζεται πενταπλάσιο του σημερινού) για τους πολίτες.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιπλέον καταγγέλλει την προκλητική στάση του ΦΟΔΣΑ που ενώ είχε συμφωνηθεί το αντίθετο χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ για να επιβάλλει την συνέχιση των εργασιών αλλά και γιατί επίσης έχει προσλάβει εργαζομένους με λεφτά των πολιτών ως φρουρούς στην Ευκαρπία και να υπερασπίζονται τη συνέχιση των εργασιών και του έργου..


Επιπλέον, με παρέμβαση του ο Μίλτος Οικονόμου, Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α' Θεσσαλονίκης κατήγγειλε την επίθεση από τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης θεωρώντας μεν αναμενόμενη την αντιμετώπιση από τα κανάλια και τις εφημερίδες των μεγαλοεργολάβων αλλά περιμένοντας από τα Δημόσια Μέσα  μια καλύτερη αντιμετώπιση και ευαισθησία.


Επιπλέον ο Συντονιστής της Γραμματεία κατέστησε σαφές ότι οι θέσεις του για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας και για την διαχείριση απορριμάτων είναι αυτές και μόνον αυτές που διατυπώνονται από τα κείμενα και τις συλλογικές αποφάσεις του πολιτικού φορέα, από τις επίσημες Συνεντεύξεις Τύπου και από τους βουλευτές του. Οτιδήποτε διαφορετικό δεν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ.


Οι θέσεις της Θεματικής Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχετικά με το ΣΜΑ Ευκαρπίας  και τη διαχείριση απορριμμάτων


Το  σημερινό αδιέξοδο με τη χωροθέτηση και το μέγεθος του ΣΜΑ Ευκαρπίας, στο πλαίσιο της  αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη διαχείριση των αποβλήτων έχει ως εξής:

Το μέγεθος της εγκατάστασης (60% του συνόλου των αποβλήτων) εξυπηρετούσε τους αρχικούς σχεδιασμούς για  καύση του δευτερογενούς καυσίμου RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ή σε μονάδα αποτέφρωσης που θα εγκαθίστατο στην περιοχή. Παρά το ότι η χωροθέτηση της μονάδας καύσης μεταφέρθηκε στη Μαυροράχη, η επιμονή του Συνδέσμου ΟΤΑ για την εγκατάσταση ενός ΣΜΑ και μάλιστα τέτοιου μεγέθους δίπλα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ γεννά βάσιμα ερωτηματικά για την οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει για το ΣΜΑ ακόμα κι αν  μετακινηθεί 3 km από την Ευκαρπία διότι το μέγεθος της εγκατάστασης δημιουργεί τεράστιους κυκλοφοριακούς φόρτους (1 απορριμματοφόρο/λεπτό) στην ευρύτερη περιοχή των οδών πρόσβασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν είναι ενάντια στους ΣΜΑ  εν γένει, αλλά ενάντια στον συγκεκριμένο ΣΜΑ όπως έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί στην Ευκαρπία. Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η δραστική μείωση του μεγέθους της εγκατάστασης (20% max) και η ορθολογική κατανομή του υπολοίπου φορτίου και σε άλλες περιοχές μετά από ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, ώστε να μην προστίθεται επιπλέον όχληση σε κάποιες ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Ευκαρπία.

Το πιο σημαντικό και καθοριστικό για την ποσότητα και την ποιότητα των αποβλήτων και το είδος των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, είναι το μοντέλο στο οποίο εντάσσεται. Η κυρίαρχη εκδοχή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) προκρίνει συγκεντρωτικές, ακριβές, αναποτελεσματικές, περιβαλλοντικά προβληματικές λύσεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις κερδοφορίας των ιδιωτών -κατασκευαστών. Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική μας αντίθεση με κάθε επιλογή που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η στρατηγική του  ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προτάσσει την πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές  αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος (πληρώνω όσο πετάω) του πολίτη και των Δήμων.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από την απένταξη του έργου (ΣΜΑ), αυτές είναι συνέπεια των αποφάσεων χωροθέτησης και διαστασιολόγησης έργων, ερήμην της κοινωνίας, τις οποίες προσπαθούν (Σύνδεσμος ΟΤΑ) να νομιμοποιήσουν πολιτικά και κοινωνικά, με εκ των υστέρων διαδικασίες «διαβούλευσης» ειλημμένων αποφάσεων και συμβασιοποιημένων έργων. Άλλωστε απουσιάζει από το 2005 η οποιαδήποτε αναφορά στο κόστος  των 2 πανάκριβων εργοστασίων καύσης που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, επιλογή που αντιστρατεύεται στην πράξη την ανακύκλωση (χαρτιού και πλαστικού) για τα επόμενα 30 χρόνια και εξανεμίζει στην πράξη τα οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία του ΣΜΑ που είναι ενταγμένος σ’αυτή τη λογική.


Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λογική μιας τεχνικής αντιμετώπισης του θέματος. Ειδικότερα απορρίπτουμε την καύση, είτε με τη μορφή της απευθείας καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων, είτε με τη μορφή της καύσης δευτερογενών καυσίμων (RDF - SRF), μετά από μηχανική - βιολογική επεξεργασία (π.χ. βιοξήρανση).


Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης επιβάλλει την παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων, είναι αντίθετη στην ανακύκλωση, επιβλαβής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και έχει υψηλό οικονομικό κόστος (υπολογίζεται πενταπλάσιο του σημερινού) για τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υποστηρίζει Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και σχεδιασμό όλης της διαδικασίας από τα αιρετά περιφερειακά όργανα, για τις υποδομές και τις λειτουργίες σε επίπεδο περιφέρειας, και από τους δήμους για τις αντίστοιχες δημοτικές υποδομές και λειτουργίες.
Η αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί, με όλες τις απαραίτητες, χαμηλού κόστους και μεγάλης απόδοσης υποδομές, ώστε να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες διαδικασίες ανακύκλωσης με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των εκπαιδευτικών φορέων και των κινημάτων που εφαρμόζουν έμπρακτα τις παραπάνω αρχές και συμβάλλουν στην αντίστοιχη αγωγή του πολίτη.

Γι’ αυτούς τους λόγους απορρίπτουμε συνολικά τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και απαιτούμε την ριζική αναθεώρησή του στην κατεύθυνση να καταστεί πραγματικά φιλικός στον πολίτη και στο περιβάλλον.
 
Θεματική Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)