to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζονται τα κακά μαντάτα για τον κύριο Μητσοτάκη

Συνεχίζονται τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία


Συνεχίζονται  τα καλά νέα για την Ελληνική οικονομία:

  1. Ρεκόρ ανόδου του  δείκτη μεταποίησης Ελλάδος από το 2000.

Αύξηση κατά 56,6% σημείωσε τον Απρίλιο και για 23ο συνεχόμενο μήνα  ανόδου. Στον κρίσιμο τομέα της παραγωγικής βάσης της χώρας, ο οποίος  επί κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί πλήρη συστολή, με αποτέλεσμα το κλείσιμο ή την αδράνεια χιλιάδων επιχειρήσεων του κλάδου  και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η συνεχιζόμενη αυτή αύξηση, δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα ενίσχυσε πολύ σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.

Η αύξηση αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν την ίδια στιγμή  ο συγκεκριμένος οικονομικός κλάδος στην Ευρωζώνη σημειώνει  σημαντική πτώση…

Ως ένδειξη, η καταγραφή του δείκτη PMI  στην ευρωζώνη, τον Απρίλιο στις 47,9 μονάδες  από 47,5 τον Μάρτιο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο δηλώνει την ύφεση στον τομέα της μεταποίησης.

\Users\user01\Desktop\image(1).jpg

  1. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2018 έως και 17 Ιουνίου 2018.

  2. Ως εκ τούτου, για τη χρονική περίοδο 17 Ιουνίου 2018 έως και 17 Ιουνίου 2019, πάρθηκε απόφαση, να μειώσει από το 2% στο μηδέν, το οποίο προκύπτει από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου που θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

  3. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

  4. Επίσης, ο ESM  ενέκρινε δίχως ουδεμία αντίρρηση την πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της χώρας κατά 3,9 δις € προς το ΔΝΤ, από το σύνολο των 9,7 δις €, με όφελος πάνω από 150 εκατ. € το χρόνο για την Ελλάδα.

Σταδιακά τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το ελληνικό χρέος, αποσαφηνίζονται και ουσιαστικά φαίνεται, τι κερδίζει η Ελλάδα σε απόλυτα νούμερα.

Να θυμίσουμε ότι, τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχαν επιτευχθεί με την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς θεωρούσαν ότι το χρέος ήταν βιώσιμο…

*Νικος Σκορινης, ΜΈΛΟΣ ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, Τομέας Οικονομίας

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)