to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 02.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Μετρόπολις - Δελτίο Τύπου από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων στα Μετρόπολις - Δελτίο τύπου εξέδωσε το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου με ανακοίνωσή του "στηρίζει τους απλήρωτους εργαζόμενους του "Μετρόπολις" στον δίκαιο αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας".

Το κατάστημα της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό από την Τετάρτη 23 Μαϊου, έπειτα από την ομαδική επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι καθημερινά πραγματοποιούν ενημερωτικές παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα, ενώ σήμερα, από το πρωί, μέλη του Σωματείου Βιβλίου χάρτου πραγματοποιούν μικροφωνική διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο.

"Το αφεντικό των Μετρόπολις φαίνεται πως έχει τον τρόπο του να "βουλιάξει" την επιχείρηση φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ήδη ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο του -δέκατου κατα σειρά- καταστήματος στο Mall της Αθήνας, ενώ για μιά ακόμη φορά προσπαθεί να παραμυθιάσει τους εργαζόμενους μιλώντας για άνοιγμα νέου καταστήματος. Προφανώς είναι το ίδιο κατάστημα "φάντασμα" που έταζε πως θα ανοίξει πολύ πριν κλείσει το κεντρικό κατάστημα Μετρόπολις στην Αθήνα και αφήσει τους εκεί 42 συναδέλφους στο δρόμο." αναφέρει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Μετρόπολις:

"Μέσα σε τρία χρόνια, από τότε που Ανδρέας Γ. Κουρής (ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιρειών) απέκτησε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, κατάφερε να κάνει τα... ακατόρθωτα: Συρρίκνωσε τον αριθμό των καταστημάτων  της επιχείρησης από 12 σε μόλις τρία. Περιόρισε το προσωπικό της, από 220 εργαζόμενους που τη στελέχωναν σε περίπου 100, πραγματοποιώντας περίπου 120 απολύσεις. Επέβαλε μόνιμη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών που, πλέον αγγίζει τους τρεις μήνες. Καθυστερεί συστηματικά την καταβολή  των δόσεων των αποζημιώσεων στους απολυμένους συναδέλφους μας, ενώ δεν δίστασε να εκβιάσει κάποιους να λάβουν τη μισή αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται υπογράφοντας ότι την πήραν ολόκληρη, προφανώς φοβούμενοι ότι δεν θα λάβουν ποτέ όλες τις δόσεις. Ως επαγγελματίας κακοπληρωτής, φέσωσε τους προμηθευτές (κυρίως  δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους) από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Έτσι, κατάφερε να επιφέρει την πλήρη απαξίωση των καταστημάτων που απέμειναν που, πλέον, λειτουργούν με ελάχιστα εμπορεύματα ως τα απομεινάρια των παλιών Metropolis. Και το κυριότερο, έβαλε την επιχείρηση στο περιβόητο «άρθρο 99» του πτωχευτικού κώδικα που είναι γνωστό ότι αποτελεί προθάλαμο της πτώχευσης, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές και τις οφειλές του προς το Δημόσιο. Στις 31 Ιανουαρίου ο  Ανδρέας Γ. Κουρής, πέτυχε το μεγαλύτερο πλήγμα για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζόμενων αφήνοντας να μπει λουκέτο, λόγω έξωσης,  στο κεντρικό κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου που, εξαιτίας της θέσης του, ήταν πάντα ο «αιμοδότης» της επιχείρησης. Σε όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία, μέσω του διευθυντή της επιχείρησης, μας παραμύθιαζε με δήθεν «σχέδια σωτηρίας» που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε σχέδια που ποτέ δεν καρποφόρησαν. Όπως μας παραμύθιαζε και για την αναζήτηση νέου καταστήματος, προς αντικατάσταση του κεντρικού, κάτι που επίσης ποτέ δεν έγινε."


Για το περιστατικό, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου:


"Η εργοδοτική αυθαιρεσία στα Metropolis δεν θα περάσει!

H εταιρεία Metropolis, ιδιοκτησίας Ανδρέα Γ. Κουρή (ιδιοκτήτη του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιρειών), ενώ επωφελείται των ρυθμίσεων του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, έχει ήδη κλείσει 9 από τα 12 καταστήματα μέσα σε 2 χρόνια και έχει απολύσει πάνω από τους μισούς εργαζόμενους (από 220 και πλέον εργαζόμενους έχουν απομείνει λιγότεροι από 90). Μεγάλο μέρος των εναπομεινάντων εργαζόμενων βρίσκονται ή σε επίσχεση εργασίας ή σε ειδική άδεια.

Η εργοδοσία των καταστημάτων Metropolis ακολουθεί άκρως αντεργατικές συμπεριφορές εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα εδώ και τρεις μήνες. Αρνείται να καταβάλει τις δόσεις των αποζημιώσεων στους απολυμένους. Κρατάει σε ομηρία τους υπαλλήλους του κεντρικού καταστήματος αφού, μετά το κλείσιμό του, οι θέσεις εργασίας τους είναι εντελώς επισφαλείς. Η εργοδοσία οδηγεί την επιχείρηση με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση και κάνει ότι είναι δυνατό για να αποφύγει να εκπληρώσει οποιαδήποτε υποχρέωσή της απέναντι στους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία της εταιρείας αρνείται επανειλημμένως να συναντηθεί με τα σωματεία καθώς και να προσέλθει στην επιθεώρηση εργασίας όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στα Metropolis και απαιτούμε:

* Την άμεση καταβολή των καθυστερούμενων μισθών

* Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

* Την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων των απολυμένων

* Την κατοχύρωση της καταβολής των αποζημιώσεων σε περίπτωση πτώχευσης "

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)