to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 05.02.2024

Διεθνή

Ενώ συνεχίζονται οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί: Ξανά ο Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο του σταθμό στη νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ


Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Πριν από την άφιξη Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου εξήρε τη βοήθεια των «αμερικανών φίλων» στον πόλεμο, ιδίως «την υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, την υποστήριξη στους διεθνείς θεσμούς, την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή»

Στη Βηρυτό, στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, έκρινε προχθές πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί εκεχειρία. Η πρόταση που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, είναι συμφωνία-πλαίσιο που «πρέπει», όπως είπε, «να μελετηθεί» από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο το Ισραήλ, οι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 27.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 66.835 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα τη Δευτέρα.

Στην τελευταία του επιχειρησιακή ενημέρωση, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Χαν Γιουνίς, με μεγάλες περιοχές ανατολικά της πόλης Deir al-Balah να γίνονται επίσης στόχοι. Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα, την πόλη που προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «ασφαλή ζώνη» από τον ισραηλινό στρατό και όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA.

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον γενικό διευθυντή και τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου Al-Amal στο Khan Younis.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας και την Κοινωνία των Παλαιστινίων Κρατουμένων, το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει συλλάβει άλλους 22 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Περιγράφοντας τις επιδρομές ως «στρατιωτική εισβολή μεγάλης κλίμακας» σε όλη την επικράτεια, η Wafa αναφέρει ότι σχεδόν 6.540 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ισπανία και Πορτογαλία στηρίζουν Unrwa

Η Ισπανία θα χρηματοδοτήσει την Unrwa με το επιπλέον ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την Παρασκευή η Πορτογαλία ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια προς την Unrwa ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα δύο ερυωπαϊκά κράτη συνεχίζουν τη στήριξη στην υπηρεσία του ΟΗΕ, κόντρα στις πιέσεις Ισραήλ, ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών που αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους.

Η κατάργηση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) θα ήταν «ταυτόχρονα δυσανάλογη και επικίνδυνη» και «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)