to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζει να είναι δραματική η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν

Συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της χαμηλής απασχόλησης στην Ελλάδα σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στις κοινοτικές χώρες.


Από μια πρώτη ανάγνωση του κοινοτικού κειμένου διαπιστώνει κανείς ότι, παρά τη μικρή (και τεχνητή) μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξαιτίας της υψηλής υποαπασχόλησης και της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνιων ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση της Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2014 και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2013, τα ποσοστά της ανεργίας μειώθηκαν σε 18 χώρες και αυξήθηκαν σε 10. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία(2,6%), στην Πορτογαλία(2,1%) και στην Ιρλανδία(1,7%) ενώ η μείωση στην Ελλάδα και την Ισπανία κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και σε ετήσια βάση, το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 χώρες και μειώθηκε σε 12. Η Ελλάδα εμφανίζει αυτό το διάστημα τη μεγαλύτερη μείωση(2,1%) μετά από αυτή της Κύπρου(3,1%).

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,9% ,γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.
 

Εντυπωσιακά αρνητική είναι και η επίδοση της Ελλάδας που εμφανίζει το τρίτο τρίμηνο του 2013, το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του ενεργού πληθυσμού που αγγίζει το 53,2% ενώ η Σουηδία, που εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, το ποσοστό της  απασχόλησης ήταν 79,6%.
 

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν έτοιμοι να μεταναστεύσουν για να εργασθούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ένωσης αυξήθηκε από 27% το 2011 σε 29% το 2013 ,ενώ σε ολόκληρη την Κοινότητα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε(μέσος όρος) από 28% στο 25%.
 

Η έκθεση της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι η μακροχρόνια ανεργία διογκώνεται καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)