to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 12.09.2014

Οικονομία

Συνεδριάζει το Eurogroup με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο-μνημόνιο

Tην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων, μετά το "ναυάγιο" στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα εξετάσει το άτυπο Eurogroup σήμερα στο Μιλάνο, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης. Επέκταση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος ή έναρξη τρίτου μπορεί να αποφασίσει το Eurogroup, εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα.


Mία ημέρα μετά την ψυχρολουσία από το ΔΝΤ που ανακοίνωσε ότι δε θα συζητηθεί στα μέσα Νοεμβρίου η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, συνεδριάζει στις 11 το πρωί στο Μιλάνο το άτυποEurogroup προκειμένου να εξετάσει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ενόψει του ελέγχου από την τρόικα σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Ταυτόχρονα επανέρχεται το σενάριο για νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα, πάντως, με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η ουσιαστική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.

Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι οι εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015 δεν ευσταθούν και παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να καλύψει την "τρύπα” στον προϋπολογισμό, πραγμα εξαιρετικά αμφίβολο.

 
***
 

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είχαν ανεπίσημη συνάντηση, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, με πρώτιστο αυτό της λήξης του μνημονίου. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με τις τράπεζες και τη νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο τραπέζι και η Κύπρος

Σήμερα στο Eurogroup θα εξεταστεί και το πρόγραμμα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να τεθεί θέμα εκταμίευσης της δόσης.

Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για "αρνητική εξέλιξη", χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολη την κατάσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)