to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 10.11.2017

Πολιτική

Συνάντηση του Ν. Βούτση με τον πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας

Στην ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας μέσα στην Ευρώπη και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κοινοβούλια των δύο χωρών, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας κ. Eduardo Ferro Rodrigues


Στην ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας μέσα στην Ευρώπη και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κοινοβούλια των δύο χωρών, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας κ. Eduardo Ferro Rodrigues, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο κ. Ferro Rodrigues, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του κ. Βούτση. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. με ενισχυμένη κοινωνική διάσταση, καθώς και το προσφυγικό.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής που δέχομαι τον φίλο Πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας. Τα δύο κοινοβούλια δεν είχαν πυκνές σχέσεις στο παρελθόν, όμως προσωπικά έχουμε συνεργαστεί και στο Στρασβούργο και στη Ρώμη και στην Μπρατισλάβα.

Συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην προσπάθεια για τη συνεργασία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, στη διαμόρφωση μιας ατζέντας για την κοινωνική σύγκλιση στην Ευρώπη.  Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για μια πολύ πυκνή συνεργασία και μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας και ευρύτερα στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αλλά βεβαίως και ανάμεσα στις κυβερνήσεις».

Απαντώντας στην προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Ferro Rodrigues είπε τα ακόλουθα:

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας. Είναι πραγματική ευχαρίστηση για μένα να βρίσκομαι εδώ, ειδικά μετά από δύο πολύ ωραίες συναντήσεις που είχα σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα καρποφόρες και ενδιαφέρουσες. Αφ’ ενός με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφ’ ετέρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Τώρα, με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι εδώ, κοντά σας, προσκεκλημένος σας, στο σπίτι της Δημοκρατίας.

Η παρουσία μου εδώ είναι το απαύγασμα ενός αγώνα δρόμου. Και εγώ είχα απευθύνει πρόσκληση στον κύριο Βούτση να έρθει στην Πορτογαλία και εκείνος σε εμένα. Τελικά, πρόλαβα να έρθω εγώ, αλλά κι εκείνος είναι πάντα ευπρόσδεκτος, το κοινοβούλιό μας με πόρτες ανοιχτές τον περιμένει.

Μπορεί να είμαστε χώρες απομακρυσμένες γεωγραφικά, πλην όμως Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολλά κοινά. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε βιώσει κοινές συγκυρίες στο παρελθόν. Δικτατορίες, βαθιές πολιτικές αλλαγές ήδη από τη δεκαετία του ’70. Και αργότερα, ύστερα και από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και τη συγκυρία την οικονομική, χρειάστηκε και οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι αυτή η κοινωνία συμφερόντων και σκοπών θα βοηθήσει στο να προχωρήσουμε μαζί μπροστά».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πορτογαλίας κ. Ιωάννης Δέδες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέλος της Κ.Ο.Φ. Ελλάδας-Πορτογαλίας κ. Νικόλαος Ξυδάκης, καθώς και ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Τον κ. Ferro Rodrigues συνόδευσε ο Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα κ. Rui Alberto Manupella Tereno.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων,  με τον συνοδευτικό τιμητικό πάπυρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βούτσης οδήγησε τον κ. Ferro Rodrigues και τη σύζυγό του στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ενώ περιηγήθηκαν και στην έκθεση «Μικρές Οδύσσειες» που φιλοξενείται στον χώρο του Περιστυλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)