to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 16.07.2018

Διεθνή

Αμηχανία, «καψόνια» και ελπίδες για μια καλύτερη σχέση στην πρώτη συνάντηση κορυφής Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μια "καλή αρχή" - Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για την στάση του.


Για έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον ρώσο ομόλογό του έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση κορυφής, στο Ελσίνκι. Για μια ακόμη φορά, πάντως, ο Τραμπ δήλωσε ευθέως πως βάζει πρώτα «το καλό για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό»

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως οι δύο χώρες είχαν τις χειρότερες σχέσεις αλλά αυτό άλλαξε πριν τέσσερις ώρες. «Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής. Η λέξη «ανταγωνιστής» είναι φιλοφρόνηση. Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε.

«Οι διαφωνίες των δυο χωρών είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία» σημείωσε ο Τραμπ, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι σήμερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο» επεσήμανε.

Πούτιν: Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και χρόνια

O πρόεδρος των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες «άρχισαν να κατανοούν ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη πραγματική μας συνάντηση (…). Είχαμε μια καλή συζήτηση (…) και ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο…. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από πολύ καιρό, η κατάσταση στον κόσμο άλλαξε δραματικά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικές προκλήσεις» επιβεβαίωσε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση «σε έναν ικανοποιητικό βαθμό της εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα αλληλεπίδρασης επί όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.

Για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε το θέμα της αποκαλούμενης ρωσικής ανάμειξης (στις αμερικανικές εκλογές του 2016). Έπρεπε να επαναλάβω ό,τι έχω πει και στο παρελθόν, ότι το ρωσικό κράτος δεν επενέβη ποτέ και δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της οικονομίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και των περιβαλλοντικών απειλών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:

«Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της 

Την επέκταση της συνθήκης START για τα πυρηνικά προτείνει ο Βλ. Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

President Trump's "not normal" press conference in Finland

Καμία ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει, τονίζοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε εντόνως την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές αυτές.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, ο Τραμπ δεν έκανε καμία κριτική εις βάρος της Ρωσίας για κανένα από τα ζητήματα που έφεραν τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σε ερώτηση για την ευθύνη για τις κακές σχέσεις των δύο χωρών τις οποίες νωρίτερα απέδωσε στην «ανοησία» των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τόνισε ότι : «Και οι δύο χώρες ευθύνονται. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανόητες. Όλοι υπήρξαμε ανόητοι», αλλάζοντας τη συζήτηση, μιλώντας για την εκλογική του νίκη.

«Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον και ειλικρινά την κερδίσαμε... Κερδίσαμε αυτή την κούρσα και είναι ντροπή να υπάρχουν σύννεφα γύρω από αυτή».

«Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», είπε.

Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που κατέληξαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ είπε ότι του ειπώθηκε από τον επικεφαλής της CIA ότι ήταν η Ρωσία, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν ιδιαίτερα έντονος στην άρνησή του σήμερα», τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη είναι μια καταστροφή για τη χώρα του, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, λέγοντας «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Τέλος τόνισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε αντίπαλο τον Πούτιν, αλλά καλό ανταγωνιστή. «Στην πραγματικότητα τον χαρακτήρισα ανταγωνιστή και είναι ένας καλός ανταγωνιστής», σημείωσε, σε σχετική ερώτηση για πρωτύτερες δηλώσεις του για τον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του "ουδέποτε αναμίχθηκε" στις αμερικανικές εκλογές. "Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας" στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ρωσίας είναι εντελώς ανόητοι.

"Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας", τόνισε.

"Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες", τόνισε.

Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σε αντάλλαγμα "εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Επίσης ο Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ο υποψήφιος αυτός "μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ",

"Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι μετά τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, κι ενώ η Ρωσία είναι στο στόχαστρο έρευνας στις ΗΠΑ για υποτιθέμενη ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Η συνέντευξη Τύπου:

Και τα απρόοπτα...δεν έλειψαν

Ένα απρόοπτο σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Ελσίνκι. Ένας πολίτης εισέβαλε στο χώρο σηκώνοντας μια αφίσα διαμαρτυρίας προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ακολουθούν οι δύο ηγέτες στον τομέα των πυρηνικών. Άμεσα, όμως, επενέβησαν οι άνδρες ασφαλείας, οι οποίοι τον απομάκρυναν από το χώρο.

 

Πάνω από 2 ώρες κράτησε η συνάντηση των δυο ηγετών

Ολοκηρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, με το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις αρχικές, τυπικές εν πολλοίς, δηλώσεις των δύο ηγετών - αλλά και στο... κλείσιμο του ματιού από τον Τραμπ την ώρα της χειραψίας.

Στο πλάνο της κάμερας φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.

Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι.

«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (...) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Ο Guardian επισημαίνει πως στην αρχική του δήλωση ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε στις θεματικές «στρατός, πύραυλοι, πυρηνικά, σχέση με την Κίνα», αφήνοντας απέξω άλλα καυτά θέματα όπως τη Συρία, τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές, την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.

 

Οργή για τη στάση Τραμπ: 

Σφοδρές αντιδράσεις και πυρά εξαπέλυσαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ενάντια στον πρόεδρο Τραμπ που άφησε σήμερα να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».

«Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ράιαν με ανακοίνωση.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «παιχνιδάκι».

«Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται για αυτόν, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτές και σε όσα έλεγε ο Πούτιν», δήλωσε ο Κόρκερ στο CNN αναφορικά με τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις διαψεύσεις του Πούτιν τις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ προφανώς αποδέχτηκε.

«Τα σχόλια του προέδρου μας κάνουν να φαινόμαστε περισσότερο ως ένα έθνος παιχνιδάκι και είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό», είπε ο Κόρκερ. Πρόσθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο "νικητής" από αυτήν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Πιθανότατα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει το χαβιάρι του", είπε ο γερουσιαστής, που είναι γνωστός επικριτής του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Όχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρός μας απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε – μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Μακέιν.

«Απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα απλό δυσάρεστο ερώτημα: τι μπορεί να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τα συμφέροντα της Ρωσίας πάνω από εκείνα των ΗΠΑ», έγραψε στο twitter, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας».

«Εκατομμύρια Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ», πρόσθεσε.

«Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ έναν Αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει ένα αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν».

«Ετοιμότητα Πούτιν και Τραμπ να αντιμετωπίσουν δύσκολα ζητήματα» 

Η ετοιμότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ήταν το κύριο μήνυμα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.
 
«Το βασικό μήνυμα από το Ελσίνκι είναι ότι αυτοί οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε διάφορα δύσκολα ζητήματα…Όλοι είχαμε σημειώσει την ανάγκη αυτού του διαλόγου», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)