to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 09.03.2022

Πολιτική

Σύμβουλος Ζελένσκι: "Έτοιμοι να συζητήσουμε το ουδέτερο καθεστώς, όχι σε ρωσικά τελεσίγραφα"

"Η Ουκρανία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε απαράδεκτα τελεσίγραφα που θα θέσει η επιτιθέμενη Ρωσία'', δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου Ihor Zhovkva, επισημαίνοντας πάντως ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.


Μιλώντας στο γερμανικό ARD,  ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε πως "το θέμα του ουδέστερου καθεστώτος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης", εάν διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, ο Zhovkva ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχθεί τελεσίγραφο ή συμβιβασμό σε βασικά ζητήματα, "αλλά τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να συζητηθούν, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας". Ωστόσο, έθεσε ως προϋποθέσεις για αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις την παύση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Ο σύμβουλος του Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι θα πρέπει να συμβάλουν στη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής όπου θα συζητούνταν οι πτυχές του Ουκρανικού και τόνισε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα, κυρίως με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Zhovkva επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μην επαναληφθεί η σημερινή κατάσταση και να μην παραβιαστούν οι εγγυήσεις, όπως συνέβη με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης.

"Οι άνθρωποι στη Γερμανία θα πρέπει να καταλάβουν ότι, αν η Ουκρανία δεν σταματήσει τη Ρωσία, αν δεν τη σταματήσει στα σύνορά της, τότε η Ρωσία θα προχωρήσει πέρα από την Ουκρανία", προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Σημείωσε επίσης ότι δεν αρκεί "η υποστήριξη στα λόγια", αλλά χρειάζεται ενεργή δράση εκ μέρους της Δύσης. Το Κίεβο αναμένει ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας. "Προς το παρόν, θα πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας και να αποσυνδεθούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το SWIFT", τόνισε.

Σχολιάζοντας το ότι μπορεί να είναι θέμα χρόνου η κατάληψη μεγάλων ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, λόγω της στρατιωτικής υπεροπλίας των Ρώσων, ο Zhovkva επισήμανε ότι οι ίδιοι αναλυτές που προβλέπουν αυτή την εξέλιξη, εκτιμούσαν ότι η ουκρανική πρωτεύουσα "θα έπεφτε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες, αλλά καμία μεγάλη πόλη δεν έχει παραδοθεί. Οι πόλεις όπου οι κατακτητές κατάφεραν να σπάσουν τις άμυνες, παραμένουν ουκρανικές στο πνεύμα τους".

Πηγή: Capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)