to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 02.07.2020

Διεθνή

Συμμαχία Φατάχ - Χαμάς απέναντι στο ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης «να ενωθούν» ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης - Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνει τις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους, διαφαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει ένταση με τις ΗΠΑ για τον τρόπο δράσης


 Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν «να ενωθούν» ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνει τις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να καθορίσει το σχέδιο δράσης του.

«Θέτουμε σε εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα» απέναντι στο ισραηλινό σχέδιο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Φάταχ Τζιμπρίλ Ραζούμπ, λέγοντας ότι οι δύο οργανώσεις θέλουν «να μιλούν με μία, ενωμένη φωνή», στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς.

Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα, κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Φάταχ που είναι πιο κοσμική κυβερνά τη Δυτική Όχθη. Τα δύο κινήματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα, ένα χρόνο αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ τους απέτυχαν.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αναλυτή Γάσαν Χατίμπ, η σημερινή τηλεδιάσκεψη «είναι από μόνη της σημαντική διότι καταδεικνύει τη σημασία που έχει το θέμα της προσάρτησης στα μάτια των Παλαιστίνιων διαφορετικών πολιτικών τάσεων».

Η Χαμάς και η Φάταχ θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «πολύ επικίνδυνο» σχέδιο και «αρκετά σημαντικό για να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες τους», εκτίμησε ο Χατίμπ.

Το ισλαμιστικό κίνημα είχε πρόσφατα ζητήσει «να ενωθεί η πολιτική τάξη» των Παλαιστίνιων απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο αντιτίθενται και το οποίο έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, και τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που απομένουν και τη Δυτική Όχθη, περιοχές που επέχουν 50 χιλιόμετρα μεταξύ τους και συνδέονται με έναν διάδρομο.

Ένταση με την Ουάσινγκτον;

Από την ισραηλινή πλευρά ο Νετανιάχου έχει αυξήσει τις συναντήσεις του με Αμερικανού αξιωματούχους για το σχέδιο προσάρτησης.

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με το «Λευκό- Μπλε» του Μπένι Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Ισραήλ επί της αρχής μπορούσε ήδη από χθες Τετάρτη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Τραμπ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ με τον Άβι Μπέρκοβιτς, ειδικό σύμβουλο του Τραμπ, και τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, και «συνεχίζει τις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς», αλλά και με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Φαίνεται ότι ένα μέρος των συζητήσεων (με τους Αμερικανούς) αφορά τις κινήσεις προς τους Παλαιστίνιους», εξήγησε ο Ντέιβιντ Σαπίρο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Είναι δύσκολο για τον Νετανιάχου να δεχθεί τα μέτρα αυτά εξαιτίας της εκλογικής του βάσης, η οποία επιθυμεί μια ακόμη πιο ευρεία προσάρτηση, με λιγότερο συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, το συντομότερο δυνατό και χωρίς να δοθούν ανταλλάγματα στους Παλαιστίνιους», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένταση μεταξύ του Νετανιάχου και του Λευκού Οίκου στο θέμα αυτό», παρατήρησε ο Σαπίρο

Πλήττεται η οικονομία της Παλαιστίνης - Μείωση 50% στους μισθούς των υπαλλήλων της, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή   

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τους μισθούς των δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων της, αφού τον Ιούνιο είχε επισημάνει ότι δεν θα δέχεται πλέον τα χρήματα από φόρους που συγκεντρώνει το Ισραήλ εκ μέρους της, διαμαρτυρόμενη για τα σχέδιά του να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών είχε ήδη υποστεί πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού και η κίνηση αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής επιδείνωσε την κατάσταση.

Το Ισραήλ συλλέγει περίπου 190 εκ. δολάρια τον μήνα σε φόρους εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον μισό προϋπολογισμό της και προέρχονται από δασμούς σε εισαγωγές που φτάνουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω των ισραηλινών λιμανιών.

Αναμένοντας το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και επισημάινοντας ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ δεν ισχύον πλέον και έκτοτε δεν δέχεται τα χρήματα από τους φόρους που συγκεντρώνουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ήδη αισθητές.

«Εξαιτίας της απόρριψης των χρημάτων από φόρους και τη γενικότερη μείωση των εσόδων (…) τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 80%», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Σούκρι Μπισάρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί από τους 132.000 υπαλλήλους της Παλαιστινιακής Αρχής θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται στο μισό και να πέφτουν κάτω από τα 1.750 σέκελ (περίπου 450 ευρώ) τον μήνα.

Και χτύπημα από τον κορωνοϊό

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση της covid-19 και οι οικονομικές διαμάχες με το Ισραήλ ενδέχεται να οδηγήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατάρρευση. Μετά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού η Παλαιστινιακή Αρχή έθεσε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης σε καραντίνα, η οποία θα επεκταθεί από την Παρασκευή σε όλη την περιοχή.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής εργάζονται στη Δυτική Όχθη και 30.000 στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)