to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 05.12.2016

Διεθνή

Συμφωνία για την πλήρη απόσυρση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι βλέπει ο Λαβρόφ

Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν με τις ΗΠΑ αύριο ή την Τετάρτη


Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη για την πλήρη απόσυρση των δυνάμεων των ανταρτών από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου της Συρίας.

"Το έργο των Ρώσων και των Αμερικανών ειδικών για την κρίση στο ανατολικό Χαλέπι ξεκινάει τώρα στη Γενεύη επί μίας πρότασης των ΗΠΑ".

"Θεωρούμε ότι οι Αμερικανοί όταν παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους για την αναγκαιότητα να εγκαταλείψουν όλοι οι αντάρτες το ανατολικό Χαλέπι, γνώριζαν ποια βήματα θα απαιτούνταν από τους ίδιους και τους συμμάχους τους, οι οποίοι επηρεάζουν τους ενόπλους που έχουν εγκατασταθεί στο ανατολικό Χαλέπι".

"Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε στη Γενεύη ακόμη και σήμερα, αλλά οι Αμερικανοί ζήτησαν να μεταφερθούν οι συνομιλίες μία ή μιάμιση μέρα μετά...πιθανώς να ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Τετάρτης", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Λαβρόφ είπε ότι όταν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, όσοι αντάρτες αρνηθούν να εγκαταλείψουν το πολιορκημένο τμήμα της πόλης θα αντιμετωπιστούν ως τρομοκράτες και η Ρωσία θα στηρίξει την επιχείρηση του συριακού στρατού εναντίον εκείνων που θα παραμείνουν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία θα ήταν αντιπαραγωγικό, γιατί η εκεχειρία θα επέτρεπε στους αντάρτες να ανασυνταχθούν.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα δημιουργηθούν για την εκκένωση της περιοχής από τους αντάρτες, ο Λαβρόφ είπε ότι "στη διάρκεια των ρωσο-αμερικανικών διαβουλεύσεων θα συμφωνηθούν οι συγκεκριμένοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και το χρονοδιάγραμμα για να εγκαταλείψουν οι αντάρτες το ανατολικό Χαλέπι".

Στη συνέχεια, διευκρίνισε, θα τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. "Μόλις συμφωνηθούν οι διάδρομοι αυτοί και οι ημερομηνίες, θα τεθεί σε ισχύ το καθεστώς της εκεχειρίας προκειμένου να ξεκινήσει η απομάκρυνση αυτών των ένοπλων οργανώσεων".

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα είναι εποικοδομητική και η πόλη θα εκκενωθεί από τους αντάρτες.

 

Δεν αποχωρούν δυο ομάδες ανταρτών

Οργανώσεις ανταρτών διεμήνυσαν σήμερα ότι θα πολεμήσουν μέχρι την «τελευταία ρανίδα του αίματός τους» στο Χαλέπι, απορρίπτοντας την εξαγγελία περί της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την απομάκρυνσή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου χάνουν έδαφος στις συνεχιζόμενες μάχες με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Οι επαναστάτες δεν θα εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι (σ.σ. το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης), θα πολεμήσουν τη ρωσική και ιρανική κατοχή μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Άμπντελ αλ Ραχμάν αλ Χαμούι, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, αναφερόμενος στους συμμάχους του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι οι Ρώσοι αυτοί που πρέπει να εγκαταλείψουν το Χαλέπι», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι.

Τα στελέχη αυτά των ανταρτών έκαναν τις συγκεκριμένες δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι η δική μας γη και η γη των προγόνων μας· θα μείνουμε και θα την υπερασπιστούμε», είπε ο Χαμούι κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που του τηλεφώνησε από τη Βηρυτό.

«Η επανάσταση θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη», πρόσθεσε, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Τα δύο στελέχη των ανταρτών διεμήνυσαν ακόμη ότι θα αποδεχθούν μόνο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)