to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:22 | 20.05.2015

Πολιτική

Συμφωνία στα τέλη Μαΐου αναμένει ο Γιούνκερ - Ενδιάμεσος σταθμός η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα (όλες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση)

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης», τονίζουν πηγές του Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης - Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg το πρωί της Τρίτης από το Στρασβούργο ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου - Ενδιάμεσος σταθμός η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή - Κινούμαστε προς συμφωνία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Κομισιόν


Ενιαία συμφωνία θέλει η κυβέρνηση

Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν το βράδυ της Τρίτης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης», τονίζουν χαρακτηριστικά. (αναλυτικά).

"H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στο Twitter. 

 

Να σημειωθεί πως υπήρξε και σχετική με τη διαπραγμάτευση δήλωση του εσκεμμένα μονίμως απαισιόδοξου Σόιμπλε:  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε μίλησε για «κάποια πρόοδο» σε επιμέρους ζητήματα, εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο. (αναλυτικά)

 
 

Σύνοψη των εξελίξεων ως το απόγευμα της Τρίτης 19/5:

Σε κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που θα οδηγήσει σε συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της - πιθανά ως τα τέλη του μήνα - φαίνεται πως έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος, έχουμε μπει στην ουσία στις ράγες, στην κατεύθυνση προς μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία και έχουμε προχωρήσει αρκετά πάνω σε αυτές τις ράγες». «Εχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς», δήλωσε επίσης σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σταθμό σε αυτή την πορεία αναμένεται να αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την προσεχή Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22/5, όπως δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης, αλλά και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ  το απόγευμα της Τρίτης. Στη Ρίγα ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωσαν εξάλλου το μεσημέρι της Τρίτης πως «οι συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν».

Όσον αφορά το φημολογούμενο «σχέδιο Γιούνκερ», ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα (διαβάστε τι ανέφεραν) - ωστόσο η Le Monde επιμένει σήμερα για την ύπαρξή του.

Λόγο για μία «κάποια πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε, όπως αναφέρει το Bloomberg το πρωί της Τρίτης, ότι εμπλέκεται ο ίδιος στις συνομιλίες ενώ διέψευσε δημοσιεύματα βρετανικών και ελληνικών ΜΜΕ  ότι πρότεινε ένα συμβιβαστικό σχέδιο , προκειμένου να αποδεσμευθούν πόροι για την Ελλάδα.

"Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ", επεσήμανε. Επίσης απέκλεισε την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα, που θα πραγματοποηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Οι συναντήσεις για την Ελλάδα θα διεξαχθούν στο περιθώριο της συνόδου, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την προοπτική μίας συμφωνίας με την Ελλάδα, απάντησε ότι "ναι, κατά τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)