to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 02.03.2018

Πολιτισμός

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λυδίας Κονιόρδου για τον θάνατο του Γιώργου Πάτσα

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου για τον θάνατο του Γιώργου Πάτσα


Ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, υπηρετώντας την τέχνη μέσα από την σκηνογραφία και τη ενδυματολογία, ορίζοντας την όψη 500 και πλέον παραστάσεων απ όλο το φάσμα  της δημιουργίας. Από το αρχαίο δράμα και την όπερα μέχρι τα έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και το μιούζικαλ, τα σκηνικά και τα κουστούμια που δημιούργησε  ζωντάνεψαν εποχές και χρόνους, ανέδειξαν τους ήρωες και τις καταστάσεις  και περιέγραψαν την ουσία των έργων που ήρθαν να υπηρετήσουν, ζωντανεύοντας ολόκληρους κόσμους ανάμεσα στον ρεαλισμό της ακρίβειας και την ποίηση της ονείρου. 

Από το 1968 και τη σκηνοθεσία του «Ταρτούφου» στο ΚΘΒΕ ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες του 20ου και του 21ου αιώνα, με τον Αλέξη Μινωτή και τον Μίνωα Βολανάκη, με το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου και τη Νέα σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και τόσους ακόμη. Με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα ΔΗΠΕΘΕ. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι συνεργασίες του με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δουλειά του στον  κινηματογράφο με τις δουλειές του στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου να ξεχωρίζουν ως κάποιες από τις εμβληματικότερες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος τόσο από τους ομοτέχνους του όσο και από το θεατρικό κοινό είχε διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και συνεργαζόταν με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1971.

Η εργασία και οι δημιουργίες του, η προσωπικότητα και το ήθος του τον τοποθετούν στο πάνθεον της μεγάλης σχολής των Ελλήνων σκηνογράφων. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά μου και τους οικείους του.  Η κηδεία του Γιώργου Πάτσα θα γίνει δημοσία δαπάνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)