to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συλλήψεις Τούρκων, μελών αριστερών οργανώσεων

Εντονη ανησυχία στον χώρο της Αριστεράς προκαλούν οι συντονισμένες συλλήψεις Τούρκων, μελών αριστερών οργανώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα κυρίως σε Ελλάδα και Γερμανία. Στις 15 και 18 Απριλίου στην Αθήνα σε δύο διαφορετικές εφόδους συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι αριστεροί, 3 άνδρες και μία γυναίκα.


Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη), στις 15 Απριλίου η «ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας συνέλαβε 7 μέλη της Συνομοσπονδίας και των Νέων Δημοκρατικών Γυναικών, ενώ ταυτόχρονα έσπασε πόρτες και παράθυρα, αναστάτωσε τα σπίτια τους με έρευνες, παρενόχλησε και εκφόβισε τους συγγενείς των συλληφθέντων».

Συντονισμένα την ίδια μέρα υπήρξε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στη Βέρνη της Ελβετίας, ενώ στις 18 Απριλίου η επιχείρηση επεκτάθηκε και στη γαλλική πόλη Ρενς, όπου συνελήφθη ένα ακόμη άτομο.

Ολοι φέρονται να κρατούνται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Kόμματος Τουρκίας μαρξιστικού-λενινιστικού, το οποίο εκτός των άλλων δεν ανήκει σε καμία ευρωπαϊκή λίστα «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μερικοί από τους συλληφθέντες κρατούμενους έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στις φυλακές της Τουρκίας για τη δράση τους, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται τακτική θεραπεία.

Ως προς το ελληνικό σκέλος των συλλήψεων, πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα δεδομένα από την ομάδα δικηγόρων των συλληφθέντων στην Αθήνα.

Για τον πρώτο εξ αυτών, ηλικίας 42 χρόνων και αιτούντα άσυλο από τον Δεκέμβριο του 2014, υπάρχει αίτημα της Τουρκίας (βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ με ημερομηνία 18/3/2015) για έκδοσή του στη γείτονα χώρα. Ο ίδιος, που έχει εκτίσει φυλακή για τις πολιτικές του πεποιθήσεις στην Τουρκία, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για... εξύβριση αστυνομικών υπαλλήλων μέσα στις φυλακές (αρνήθηκε να βγάλει τον σκούφο του).

Για τον μεγαλύτερο εκ των συλληφθέντων (56 χρόνων), επίσης αιτούντα άσυλο στη χώρα μας, υπάρχει ένταλμα από τη Γερμανία, που τον αναζητεί για πράξεις σε γερμανικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, βαρύνεται με το αδίκημα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης (συμμετοχή του στις διεργασίες του κόμματος) με βάση τον γερμανικό ποινικό κώδικα. Ο ίδιος, όπως και άλλοι δύο άνδρες προφυλακίστηκαν στον Κορυδαλλό, αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

«Εχω περάσει τη μισή μου ζωή σε φυλακές στην Τουρκία, γιατί πρέπει να κάνω και εδώ φυλακή για τα πιστεύω μου;» είπε ο 56χρονος στον εισαγγελέα που αποφάσισε την προφυλάκιση. Ο τρίτος συλληφθείς, 47 χρόνων, είναι τουρκικής καταγωγής με γερμανική υπηκοότητα (πολιτογραφήθηκε το 1998 και εργάζεται στη Γερμανία εδώ και 15 χρόνια). Εναντίον του υπάρχουν δύο εντάλματα από Γερμανία και Γαλλία (για υπόθεση του 2005).

Στην ίδια κατηγορία συλλήψεων εντάσσεται και η πρόσφατη επιχείρηση απέλασης Τουρκάλας πολιτικής πρόσφυγα που έχει ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, η οποία συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο στον δρόμο για παράνομη είσοδο στη χώρα και για χρήση πλαστού εγγράφου («Μια “λάθος” παρ’ ολίγον απέλαση», «Εφ.Συν.», 23.04.2015).

Την αναγκαιότητα να αναγνωριστεί στους συλληφθέντες η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, αλλά και να κινητοποιηθούν όλοι οι δημοκρατικοί φορείς υπογράμμισαν χθες οι ομιλητές.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)