to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:40 | 08.12.2018

Διεθνή

«Μακρόν ερχόμαστε...»: Σήμερα η 4η μεγάλη κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», πρόβες καταστολής από τη γαλλική κυβέρνηση

Παρά την κατακραυγή για τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και ιδίως τις ντροπιαστικές σκηνές με μαθητές να συλλαμβάνονται πεσμένοι στα γόνατα και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει τεράστια αστυνομική κινητοποίηση και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα ενόψει της σημερινής, 4ης μεγάλης κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» - Σιωπή από τον Μακρόν, που ξέρει πως είναι ο κύριος στόχος


(Φωτογραφία: Από την εξευτελιστική συμπεριφορά των γαλλικών αστυνομικών κατά την προσαγωγή 156 νέων κοντά σε λύκειο της Ιβελίν, τους οποίους ανάγκασαν να κάθονται στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, ενώ οι δυνάμεις της τάξης έκαναν και τα σχετικά υποτιμητικά σχόλια)


Στον ρυθμό των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» ζει η Γαλλία, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας δεν φαίνεται να υποχωρεί, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης σε σημεία όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, που πάγωσε, ή η αναστολή της αλλαγής του φόρου μεγάλης περιουσίας.

Μετά και τη προχθεσινή βίαιη καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων -με χαρακτηριστικότερη την εξευτελιστική συμπεριφορά της αστυνομίας σε εκατοντάδες μαθητές που προσήγαγε-, η γαλλική κυβέρνηση επενδύει σε δύο μέτωπα για να περιορίσει τα «κίτρινα γιλέκα»: αφενός στη δημιουργία κλίματος φόβου με επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών (89.000!) σε όλη τη χώρα μαζί με ειδικά θωρακισμένα οχήματα, αφετέρου στην προπαγάνδα του διαχωρισμού των διαδηλωτών σε «ειρηνικούς» και «βίαιους», καθώς και στη στοχοποίηση των πιο ενεργών διαδηλωτών. 

Η σημερινή, 4η διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» θα δείξει πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη χώρα, με τον πρόεδρο Μακρόν -που γνωρίζει πως είναι ο κύριος στόχος των διαδηλώσεων- να τηρεί στάση εκκωφαντικής σιωπής.


Πρόβα καταστολής με 89.000 αστυνομικούς και τα «VBRG» να βγαίνουν στους δρόμους

Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, όσο κι αν ο υπ. Παιδείας δηλώνει «σοκαρισμένος», δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα αναπτύξει «έκτακτα μέσα» σήμερα, Σάββατο, απέναντι στην 4η μαζική διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Έτσι, θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 89.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι, όπου θα αναπτυχθούν και περίπου δέκα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» (διαβάστε εδώ ποιοι είναι και γιατί εξεγείρονται) έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση Φιλίπ (που επιπλέον ενδέχεται να αντιμετωπίσει και μια, αδύναμη πάντως, πρόταση μομφής τη Δευτέρα), που ήδη έχουν υποχωρήσει στα ζητήματα τόσο της αύξησης της τιμής των καυσίμων όσο και στην - ευνοϊκή για τους πλούσιους - αλλαγή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η σημερινή, 4η διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» θα είναι ίσως δείκτης αν η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία έχει βρει ταβάνι ή έχει μέλλον, αμφισβητώντας ευθέως την προεδρία Μακρόν.

(Kaι εδώ ο διοικητής της χωροφυλακής - Gendarmerie - να λέει ότι δεν αποκλείεται και η χρήση "πυρός" στις διαδηλώσεις...)

Η πρωτοφανής κινητοποίηση της αστυνομίας

Συνολικά 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν σήμερα στη Γαλλία, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι όπου θα αναπτυχθούν επίσης για πρώτη φορά στην γαλλική πρωτεύουσα περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα "δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων", σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, προσθέτοντας ότι μετά τη θεαματική βία των προηγούμενων Σαββατοκύριακων των κινητοποιήσεων, "εξελίξαμε τη δύναμη" θέλοντας να έχει "μια μεγαλύτερη κινητικότητα για να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην στρατηγική της διάλυσης και της μετακίνησης που ακολουθούν οι ταραξίες".

Τα VBRG της γαλλικής «Ζενταρμερί» σε φωτ. αρχείου - τέτοια οχήματα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το Σάββατο η γαλλική αστυνομία

 

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», ενώ θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, ενώ οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

Νέες συλλήψεις

Παράλληλα, μια διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν χτες και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σήμερα στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα.

"Μακρόν, παραιτήσου" και "Μια είναι η λύση, η επανάσταση", φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα "Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ' αφεντικά". Οι αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις, η μεταρρύθμιση για την οποία διαμαρτύρονται οι μαθητές, "ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία, σε βάρος των δημοσίων", σχολίασε ένας από αυτούς.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 19 νέους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και άλλους 20 που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς σχολείων στα προάστια. Συνολικά, περισσότεροι από 150 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους ανήλικοι– έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Λιόν και τα περίχωρά της.

Η σύλληψη των 146

Συνολικά 146 νέοι συνελήφθησαν προχθές μπροστά από το Λύκειο Σεντ Εξιπερί της Μαντ-λα-Ζολί. Στις εικόνες που προβλήθηκαν σε βίντεο από τις συλλήψεις αυτές παρουσιάζονται δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, τους οποίους είχαν συγκεντρώσει στον κήπο ενός οικήματος και στην μάντρα γειτονικού σπιτιού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία - ωστόσο, σε ποιο βαθμό οι 146 είχαν εμπλακεί σε αυτές ή αν ακόμη κι έτσι δικαιολογείται η εξευτελιστική συμπεριφορά των γαλλικών ΜΑΤ παραμένει ερώτημα.

Οι μαθητές που συνελήφθησαν πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια και βγαίνονται μαρτύρησαν τις προσβολές και τα ρατσιστικά σχόλια που δέχτηκαν κατά την κράτησή τους από τους αστυνομικούς.

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ δήλωσε σήμερα "σοκαρισμένος" μεν από τις εικόνες, ωστόσο υπενθύμισε «το πλαίσιο» των βίαιων επεισοδίων που είχαν προηγηθεί, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη δράση της αστυνομίας.

"Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (...) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται", δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter, προσπαθώντας να τηρήσει ισορροπία μεταξύ της κατακραυγής για το γεγονός και της άγριας καταστολής στην οποία επιδίδονται οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως αποδεικνύουν πολλαπλές μαρτυρίες.

Καταδίκη και αγανάκτηση

Οι εικόνες αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν αγανάκτηση. Τα Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν έξω από εργοστάσιο που φτιάχνει δακρυγόνα και εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις σε Γαλλία και Ευρώπη με κύριο σύνθημα «Σταματήστε την καταστολή».

Ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για την προσαγωγή 151 νέων κοντά στο λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί (Ιβελίν). Η έρευνα θα αφορά «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές μαθητών λυκείου στη Μαντ-λα-Ζολί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής που υπενθυμίζει πως έχει επιφορτιστεί να «επαγρυπνεί για την τήρηση της δεοντολογίας» από τις δυνάμεις της τάξης και να προασπίζει «το ανώτερο συμφέρον των παιδιών».

Ο δικηγόρος Ζαν-Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην "IGPN (την ανώτατη αστυνομική αρχή) και στον Υπέρμαχο των Δικαιωμάτων" όσον αφορά αυτήν την "σκηνή πολέμου".

Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων", προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Χθες 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και "σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια", διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν.

(Η αστυνομία καταδιώκει τον άνθρωπο που καταγράφει τη βίαιη σύλληψη ενός μαθητή)

"Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας", κατέληξε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για "ηρεμία".

Στοχοποίηση διαδηλωτή των κίτρινων γιλέκων

Στο μεταξύ, ένας από τους πρωτεργάτες των κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός μεταφορών, ο οποίος κάλεσε τους διαδηλωτές να «μπούνε μέσα» στο Ελιζέ το Σάββατο, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για «πρόκληση για διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος» και «διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης», έγινε γνωστό από την εισαγγελία του Παρισιού.

Ο Ερίκ Ντρουέ

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που επιβεβαίωσε πληροφορία που είχε μεταδώσει το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, η εισαγγελία έλαβε χθες ένα σήμα από τον διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντρουέ την προηγουμένη στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο BFMTV, τι σκοπεύει να κάνει το Σάββατο αν βρεθεί μπροστά στο Ελιζέ, είπε «θα μπούμε μέσα».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Facebook, ο Ντρουέ αρνήθηκε ότι κάλεσε να διαπραχθούν βιαιότητες.

«Βλέπω όλα αυτά που λένε, όπως ότι είμαι αναρχικός, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα», είπε. «Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να μπω στο Ελιζέ για να τα σπάσω , αλλά για να μας ακούσουν. Οι μοναδικοί συνομιλητές που έχουμε, είναι υπουργοί, ο πρωθυπουργός ή υφυπουργοί αλλά ποτέ ο πρόεδρος. Άρα ήταν περισσότερο για τον συμβολισμό», εξήγησε.

Και ο υπ. Εσωτερικών στη φιλολογία περί «υπερβολικά βίαιων»

"Όλα δείχνουν ότι ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν" το Σάββατο κατά τη διάρκεια του τέταρτου Σαββατοκύριακου κινητοποιήσεων των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, για να αιτολογήσει την τεράστια κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων "σε μεγάλη κλίμακα" ώστε να έχουν  μεγαλύτερη κινητικότητα και ικανότητα αντίδρασης.

Οι αρχές αναμένουν "περίπου χίλιους ανθρώπους (στο Παρίσι), αλλά μεταξύ αυτών των ατόμων υπάρχουν και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι", πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που "οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του" - κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τα «κίτρινα γιλέκα» ότι παρέχουν κάλυψη στους «βίαιους».

Και τα γνωστά περί εισαγωγής «βίαιων στοιχείων» από το εξωτερικό

Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι "μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου" το περασμένο Σάββατο.

Εκκωφαντική σιγή από τον «νηφάλιο» Μακρόν, γνωρίζει ότι είναι ο κύριος στόχος

Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μιλήσει παρά στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο πρόεδρος, νηφάλιος όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση» αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι περισσότερο παρά ποτέ ο υπ' αριθμόν ένα στόχος των «κίτρινων γιλέκων». Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για ανατροπή των θεσμών: «διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», «Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!» ή ακόμη «Όλοι στη Βαστίλλη».

 

Kαι «φιλικές παραινέσεις» προς τα κίτρινα γιλέκα να μη γίνουν «ανθρώπινες ασπίδες» των πιο βίαιων διαδηλωτών

Η κυβέρνηση αφενός επιστρατεύει τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις, αφετέρου πολλαπλασιάζει τις «εκκλήσεις για ηρεμία και για υπευθυνότητα», οι οποίες επαναλαμβάνονται πλέον από τα περισσότερα κόμματα τις αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

«Τα ειλικρινή κίτρινα γιλέκα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες» από «πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία», τα οποία επιδιώκουν «να ανατρέψουν την εξουσία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό - στη γραμμή της προσπάθειας διάσπασης των διαδηλωτών σε «φιλήσυχους» και βίαιους.

Πολλοί αξιωματούχοι της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα. Αιρετοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους υποστηρίζουν πως υπέστησαν εκφοβισμό. Στενοί συνεργάτες του Μακρόν δέχθηκαν θανατικές απειλές μέχρι και στο τηλέφωνό τους.

«Αν δεν μου σπάσουν τα μούτρα μέχρι το τέλος της θητείας μου, θεωρώ πως θα είμαι τυχερός. Λέω στον εαυτό μου πως αυτό θα συμβεί, μέσα σ' αυτό το βίαιο κλίμα υστερίας», λέει μια βουλευτής του LREM, του κόμματος του Μακρόν.

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, η Ζακλίν Μουρό, από τους αντιπροσώπους του κινήματος, προειδοποιεί: τα «κίτρινα γιλέκα, δεν μπορούμε πια να τα σταματήσουμε».

«Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα», ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Ένας άλλος πρώην ένοικος του Ματινιόν, ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, εκτιμά πως, «ελλείψει συνομιλητή», η διαχείριση της κρίσης ήταν πιο εύκολη τον Μάη του '68 απ' ό,τι είναι σήμερα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειψε οριστικά έπειτα από 24 ώρες ακραίας σύγχυσης κάθε αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, μοιάζουν να μην είχαν κανένα αποτέλεσμα - εκτός από το να καταστήσουν πιο εύθραυστη τη θέση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστήριζε μια απλή αναστολή της αύξησης, πριν αποκηρυχθεί βάναυσα από το προεδρικό μέγαρο.

Το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο. Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ.

Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Η κυβέρνηση φοβάται μια συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά, τα πιο μαχητικά «κίτρινα γιλέκα και τους νέους των προαστίων, μερικοί από τους οποίους επιδόθηκαν σε λεηλασίες το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς, κυρίως στους αγρότες, στις οδικές μεταφορές και στην παιδεία, όπου η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιοότητες.

Ταξιδιωτική οδηγία για Γαλλία ενόψει των κινητοποιήσεων

Η Τσεχία συστήνει επίσης στους πολίτες της να «μην ταξιδέψουν στο Παρίσι παρά μόνο εάν είναι απόλυτη ανάγκη» και η Πορτογαλία να «αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Παρίσι την 8η Δεκεμβρίου».

Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών το πήγε ένα βήμα παραπέρα, συμβουλεύοντας τους Βέλγους, στον ιστότοπό του, να «αναβάλουν τη διαμονή τους». Σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν, απευθύνεται έκκληση να λάβουν «προληπτικά μέτρα», ιδίως να μείνουν μακριά από τα «συμβολικά αξιοθέατα» και τις «τουριστικές περιοχές».

Το Βέλγιο συστήνει επίσης στους υπηκόους του να αποφύγουν να πάνε με αυτοκίνητο στο κέντρο του Παρισιού όπου «έχουν υποστεί φθορές πολλές πινακίδες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», με αποτέλεσμα «μερικές φορές η κυκλοφορία να είναι χαοτική». Πρότεινε επιπλέον να έχουν «αρκετά καύσιμα» για τη διαδρομή τους και να σταθμεύουν τα οχήματά τους «σε υπόγεια πάρκινγκ και όχι στους δρόμους».

Στη Μαδρίτη, οι αρχές συμβουλεύουν τους Ισπανούς «να απομακρυνθούν αμέσως από βίαια στοιχεία που πιθανόν συναντήσουν τυχαία, (να μην σταματούν για φωτογραφίες ή βίντεο) προκειμένου να μην βρεθούν ακουσίως αντιμέτωποι με πιθανές καταστάσεις αντιπαραθέσεων με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Οι Γερμανοί καλούνται «να συμπεριφέρονται με σύνεση», «αποφεύγοντας τις διαδηλώσεις», όπως και οι Ιταλοί στους οποίους συστήνεται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη σύνεση, να αποφεύγουν τις ζώνες διαδηλώσεων, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να περιορίσουν τις εξόδους τους όσο το δυνατόν γίνεται».

«Ενδέχεται να γίνει χρήση βίας. Να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και να αποφεύγετε τις περιοχές των διαδηλώσεων» προειδοποιεί τους πολίτες της η Ολλανδία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Τούρκοι επισκέπτες στη Γαλλία κλήθηκαν από τη 2α Δεκεμβρίου να «μείνουν μακριά» από τις περιοχές που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και να παραμείνουν σε απόσταση από σημεία που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα, «ιδίως στο Παρίσι».

Στη Βρετανία, το Φόρεϊν Όφις απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να μείνουν στο περιθώριο των διαδηλώσεων του Σαββάτου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 8η Δεκεμβρίου και στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.

Και η βελγική κυβέρνηση στην ίδια γραμμή

Προβληματισμός υπάρχει τόσο στην αστυνομία όσο και στο επιτελείο της βελγικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αυριανών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο των Βρυξελλών.

Στον σημερινό βελγικό Τύπο σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις «δεν έχουν σαφείς οργανωτές ούτε καταλήγουν σε ξεκάθαρα αιτήματα» ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ασχολείται, εξάλλου, η εφημερίδα De Tijd στο κύριο άρθρο της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εάν ο πρόεδρος Μακρόν δεν καταφέρει να βρει το συντομότερο δυνατό μία λύση, η πολιτική καριέρα του θα αποτελεί παρελθόν και οι μέρες του στην εξουσία θα είναι «μετρημένες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)