to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 07.07.2020

Πολιτική

Σύγκρουση στη Βουλή για την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης (βίντεο)

Με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών (!) συζητήθηκε η επίκαιρη Επερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Μηταράκης υπερασπίστηκε πλήρως την αναποτελεσματική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης δεχόμενος τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης


Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου συζητήθηκε η επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επικίνδυνη και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, η οποία είχε κατατεθεί στις 31/2/20! Η συζήτηση διεξήχθη με φόντο το κρεσέντο αστυνομικής βίας κατά προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας καθώς και τις εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων.

Γ. Ψυχογιός: Γεμάτη υποκρισία και εκτός νομιμότητας και ανθρωπισμού η πολιτική σας στο προσφυγικό

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε ως πρώτος επερωτών βουλευτής κατά την μακράς διάρκειας συζήτηση (ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 και ολοκληρώθηκε στις 21:30). 

Ο κος Ψυχογιός καυτηρίασε το γεγονός ότι η Επίκαιρη Επερώτηση συζητείται 6 μήνες μετά την αρχική της κατάθεση (30/1/2020) όσο χρονικό διάστημα είχε χρειαστεί η Κυβέρνηση για να διαπιστώσει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Υπουργείου με αποκλειστικό αντικείμενο το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Μεταναστευτικής Πολιτικής και κυρίως του Προσφυγικού.

Σημείωσε επιπλέον ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διακυβέρνησης δεν είναι ακόμα έτοιμοι οι αρμόδιοι Υπουργοί να διαπιστώσουν ότι η πολιτική τους είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και επικίνδυνη για τους ίδιους τους αιτούντες και τις τοπικές κοινωνίες και ότι οι χειρισμοί τους εκθέτουν και απομονώνουν τη χώρα διεθνώς.

Ο τομεάρχης επισήμανε ότι είναι πρόδηλη η υποκρισία για τα όσα ρωτούσαν με την Επίκαιρη Επερώτηση που είχαν καταθέσει στις 18/10/2018 οι σήμερα αρμόδιοι υπουργοί όταν ήταν βουλευτές της αντιπολίτευσης και έκαναν λόγο για «άναρχη συσσώρευση ανθρώπινων ψυχών», «σκηνές χωρίς θερμαντικά σώματα» και για «τραγικές συνθήκες για οικογένειες και παιδιά που προσβάλλουν και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή» ενώ σήμερα εφαρμόζουν μια πολιτική η οποία συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος της Ελλάδας και έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα πολύ σκληρότερη από τα όσα ανυπόστατα περιέγραφαν στην ερώτησή τους.

Σε ο,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, σχολίασε ότι αυτή συνιστά ανθρωπιστική κρίση όσο κι αν το κρύβουν τα περισσότερα ΜΜΕ, στα ΚΥΤ των 5 νησιών υπάρχει υπερδιπλάσιος πληθυσμός από εκείνον του Ιουλίου 2019, ενώ οι άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια και την ίδια ώρα παρά την εκρηκτική κατάσταση επιμένει το Υπουργείο να θέλει να κατασκευάσει άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, τόσο για τους ίδιους κρατούμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Θα έπρεπε το πρώτο μέλημα να είναι η άμεση αποσυμφόρηση των ΚΥΤ με μετακίνηση όσων έχουν άρση γεωγραφικού προορισμού και όσων χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Σχετικά με τα Κλειστά Κέντρα Υποδοχής ο βουλευτής διευκρίνισε ότι θα είναι χώροι κράτησης για διάστημα έως και 36 μηνών για όλους ανεξαιρέτως που φθάνουν στα νησιά ακόμα και για ευάλωτες ομάδες, κάτι το οποίο είναι εκτός ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση και η Κυβέρνηση μέσα στην ιδεοληψία που τη διακατέχει εμμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της και μάλιστα ζητά να χρησιμοποιήσει 133 εκατομμύρια  από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κατασκευή των Κλειστών Κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο.

Ο κος Ψυχογιός συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί αύριο κιόλας ο σχεδιασμός γενικευμένης κράτησης και κατασκευής Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών και να μην γίνει καμία δαπάνη για τέτοιου είδους δομές από τον Εθνικό Προϋπολογισμό ενώ τόνισε ότι πρέπει επιτέλους στελέχη της Κυβέρνησης να σταματήσουν τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών αλλά και των εργαζόμενων σε ΜΚΟ.

Σε ο,τι αφορά τις διαθέσιμες για φιλοξενία θέσεις ο βουλευτής επισήμανε πως σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα με τις διαθέσιμες θέσεις υποδοχής ο κος Μηταράκης εξαγγέλλει ότι οι θέσεις στα ξενοδοχεία θα σταματήσουν μετά το τέλος του χρόνου και ζητά από τους δήμους να έχουν ταμειακό διαθέσιμο το 10% του προγράμματος για να συμμετέχουν στο ΕΣΤΙΑ ΙΙ. Εν μέσω πανδημίας αντί να προσπαθεί να κρατήσει όρθια τα προγράμματα τα γκρεμίζει ενώ η δηλητηριώδης προεκλογική ρητορική της ΝΔ την κάνει να φοβάται να επιβάλει την κατανομή σε όλη τη χώρα για να δώσει ανάσα στα νησιά.

Αναφορικά με τις εκτός νομιμότητας αλλαγές που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση στη διαδικασία ασύλου ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ρύθμιση για τη γλώσσα διεξαγωγής της προσωπικής συνέντευξης πριν κινδυνέψουν άνθρωποι να απορριφθούν και να επιστραφούν σε «de facto» ασφαλείς τρίτες χώρες και να καταδικαστεί η χώρα, Επίσης να επαναφέρει όλες τις εγγυήσεις για τους αιτούντες άσυλο τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο βαθμό εξέτασης, ώστε να υπάρχει πραγματικά εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων βάσει της Συνθήκες της Γενεύης και των ευρωπαϊκών Οδηγιών, αλλά και να επανέλθει η διάταξη για τους «ανθρωπιστικούς λόγους» ώστε να μην ζουν οι άνθρωποι σε γκρίζα ζώνη.

Σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στη χώρα ο τομεάρχης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για την Επιτροπεία που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε παράδειγμα καλής πρακτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καταστεί αδρανής  από ιδεολογική εμμονή και για ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος να γίνει outsourcing ο χειρισμός των ασυνόδευτων ανήλικων σε ιδιωτικούς φορείς. Όμως τα περίπου 5.000 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σήμερα στη χώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάσει διεθνών συμβάσεων αλλά και του κράτους δικαίου και να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός με βάση την ηλικία τους και η αντιμετώπιση των άνω των 15 ως ενηλίκων.

Ο κος Ψυχογιός επιτέθηκε κατά ορισμένων Υπουργών και βουλευτών της πλειοψηφίας που όχι μόνο επιμένουν στην ξενοφοβική και αδιέξοδη πολιτική περί εκπομπής μηνύματος αποτροπής αλλά ζητούν δημόσια περιπολίες σκαφών με σκοπό την αποτροπή, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο για push-backs και ακόμα και οι δύο διεθνείς οργανισμοί, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες μέσα από ανακοινώσεις τους ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σώζοντας 450.000 ζωές την περίοδο 2015-2019. Πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για πρακτικές που συνιστούν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννοιας του Κράτους Δικαίου. Η εργαλειοποίηση που κάνει η Τουρκία είναι καταδικαστέα από όλους αλλά πρέπει να βρει ως απάντηση την απαρέγκλιτη  τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το ισχυρότερο επιχείρημα και διαπραγματευτικό όπλο της χώρας μας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και όποιων άλλων.

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν φαίνεται καμία πρόνοια για την ανάπτυξη μιας πολιτικής κοινωνικής ένταξης ο βουλευτής τόνισε ότι μετά από 1 χρόνο η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει πλήρως της Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη Κυβέρνηση, προχωρώντας ακόμα παραπέρα με τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από την πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη γλωσσομάθεια, την εργασία και τον αθλητισμό. Παράλληλα οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες καταδικάζονται σε αστεγία και ανέχεια 30 ημέρες μόλις μετά την αναγνώρισή τους και αφήνονται χωρίς κανένα πλαίσιο στήριξης. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στον ΑΜΚΑ, να επανέλθει η 6μηνη περίοδο προσαρμογής και να διευρυνθεί το πρόγραμμα HELIOS αλλά και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά, είναι ντροπή μόλις 7.000 παιδιά να πήγαν σχολείο την σχολική χρονιά 2019-2020.

Ο τομεάρχης κατηγόρησε το Υπουργείο ότι κάνει μόνο αποσπασματικές κινήσεις και δεν συνεχίζετε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εντατικά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος. Δεν συνεχίζει την διεκδίκηση για επανεκκίνηση των μετεγκαταστάσεων, και των επανενώσεων, καθώς και τον συντονισμό των κινήσεων από κοινού με τις χώρες του Νότου προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών λύσεων στο Άσυλο και σε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Είναι ντροπή για τη χώρα να ζητούνται ρήτρες εξαίρεσης από το διεθνές δίκαιο και να αποτελεί ασπίδα και αποθήκη ψυχών.

Τέλος σε σχέση με τις ατασθαλίες στα διοικητικά θέματα του Υπουργείου ο κος Ψυχογιός σχολίασε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με τις προσλήψεις μετακλητών και τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων με τις υπογραφές τους με εξαιρετικά αυξημένο κόστος και χωρίς σχεδιασμό. Θα πρέπει οι προσλήψεις του πάσης φύσεως τακτικού και εποχικού προσωπικού να διενεργούνται πλέον βάσει πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού, να ανανεωθεί ο Γ’ κύκλος των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ και να αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία των απολυμένων του Β’ κύκλου και να μην χρησιμοποιηθεί ως όχημα η λήξη των συμβάσεων για να ιδιωτικοποιηθεί η κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των δομών, εγκαθιστώντας συνεργεία εργολάβων. Επίσης τόνισε την ανάγκη να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 17 εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου που απολύθηκαν με τρόπο εκδικητικό.

«Απαντήσατε μόνο με ψέματα, πραγματική επιδίωξή σας να “πετάξετε” κόσμο στις πλατείες», ήταν το μήνυμα του Γ. Ψυχογιού μετά τις απαντήσεις Μηταράκη (βλέπε παρακάτω). «Δεν αποτυπώνετε την πραγματικότητα επιμένετε να προσπαθείτε να κρύψετε το ζήτημα κάτω απ το χαλί, οι πολιτικές σας δεν έχουν αποτέλεσμα και εκθέτουν τη χώρα. Τα λάθη σας θα τα πληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Ωθείτε τη χώρα στην απομόνωση και στον αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», τόνισε στη δευτερολογία του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

Μηταράκης: Υπέρ των κλειστών δομών, η μπάλα στην εξέδρα για τις επαναπροωθήσεις

«Οι 31 από τις 32 δομές φιλοξενίας της χώρας είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο σας ήταν να γεμίσετε τη χώρα με δομές» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις παρατηρήσεις κυρίως των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Ο Νότης Μηταράκης επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά στην δημιουργία των νέων δομών, ρωτώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν συμφωνούν με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Μόρια στην Λέσβο, ή θέλουν την διατήρηση αυτής της κατάστασης. «Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές» υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τους διαμένοντες σε αυτές, όσο και στις τοπικές κοινωνίες», αλλά εσάς είπε, «σας αρέσει αυτή η φαβέλα για πολιτικούς λόγους και ήσασταν απέναντί μας, όταν προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». 

Η χώρα μας, είπε, «εφαρμόζει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική και πλέον έχει αλλάξει η εικόνα του μεταναστευτικού, καθώς με σταθερά βήματα ανακτούμε τον έλεγχο. Αντιμετωπίζουμε βέβαια πολλαπλά μέτωπα, όπως την κόπωση των τοπικών κοινωνιών, διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, μια αντιπολιτευτική λογική που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα λήψης δύσκολων αποφάσεων, αλλά - δεν το κρύβω - και την αντίδραση αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση διαχείρισης των πόρων. Πλέον, όμως, έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Δ. Τζανακόπουλος: Ο Μηταράκης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την δική του πλευρά, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας «δεν γίνεται ενώ παραλάβατε τα νησιά με 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αυτά σήμερα έχουν 33.000 και να μας λέτε ότι έχετε πετύχει την αποσυμφόρηση των νησιών». Έχουμε, είπε, «κατά 65% αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά». «Μιλάτε για διαφάνεια και δεν είπατε λέξη για τα 4,4 εκατομμύρια απευθείας ανάθεση για το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μαλακάσας, όπως και για τα 3,7 εκατομμύρια της απευθείας ανάθεσης στο Κλείδι. Για να μη μιλήσουμε για τις απευθείας αναθέσεις με 18.000 ευρώ για απομαγνητοφωνήσεις που έχουν δοθεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε επίσης, για το «εάν υπάρχει ακόμα ο Εθνικός Συντονιστής και εάν η Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα ανήλικα συνεχίζει τη δουλειά της;» Επέκρινε τον υπουργό ότι κατήργησε τα προγράμματα Εστία και Φιλοξενία, και είπε πως το δόγμα της κυβέρνησης είναι «το δόγμα της αδύνατης αποτροπής, το δόγμα της μετατροπής της χώρας σε ασπίδα της Ευρώπης του Όρμπαν. Η βιοπολιτική σας επιλογή είναι το 'εξαθλιώστε, φυλακίστε, χτυπήστε, εγκλωβίστε, πνίξτε για να μην έρχονται εδώ' οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτή την πολιτική υλοποιείτε…» Μια πολιτική, όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, «άθλια, εκτός δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης και της Ελλάδας, ακροδεξιά, με την οποία δημιουργείτε καταστάσεις που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ο κος Μηταράκης όχι μόνο δεν απάντησε στις σαφείς ερωτήσεις αλλά δεν τόλμησε να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την υποκρισία και τον λαϊκισμό της αντιπολιτευτικής εκδοχής της ΝΔ που έσπειρε το μίσος στην ελληνική κοινωνία. Αντ αυτού απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν αντιπαρέθεσε τη δική της εργαλειοποίηση μιλώντας για υβριδικό πόλεμο και αναρωτήθηκε : ποιος αλήθεια είναι ο εχθρός στον υβριδικό πόλεμο; Οι απροστάτευτοι άνθρωποι; Και όλα αυτά για να καλλιεργήσουν ένα κύμα εθνικιστικής έξαρσης και μίσους προκειμένου να διασωθούν οι ίδιοι πολιτικά

Αυτή η άθλια πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ είναι εκτός ανθρωπιστικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης και τελικά οδηγεί σε κοινωνικές συγκρούσεις, διαλύει τις τοπικές κοινωνίες και εξαθλιώνει τους προσφυγικούς πληθυσμούς».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απάντησε μεταξύ άλλων στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εμείς είπαμε για μείωση 23% των διαμενόντων στα νησιά από 1η Ιανουαρίου και αυτό κάναμε […] Εμείς κάνουμε αποσυμφόρηση, χωρίς να δημιουργούμε νέες δομές. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 είχαμε αυξημένες ροές, ανακτήσαμε τον έλεγχο, μειώσαμε τις ροές, διπλασιάσαμε τις αποφάσεις ασύλου, μειώνουμε τους διαμένοντες, και στα νησιά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Ζητάμε, είπε ο κ. Μηταράκης «έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις επιστροφές και τις απελάσεις, κάτι που ανέφερα και σήμερα μιλώντας στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού πλέον, «γίνεται μετά από έγκριση του γενικού γραμματέα και δύο μόνιμων διευθυντών του υπουργείου, αυτά γνωστοποιούνται στη Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής». 

Αναφορικά με το Λιμενικό Σώμα, ο υπουργός απάντησε στον κ. Τζανακόπουλο ότι δρα «με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή», ενώ τέλος για το «σκάνδαλο» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις «απομαγνητοφωνήσεις», ανέφερε ότι «αυτές δεν κοστίζουν 23.000 ευρώ, αλλά 50 ευρώ ανά απομαγνητοφώνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική παλινωδιών στην αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού. Από τον Εθνικό Συντονιστή, είπε, περάσαμε στους συντονιστές ανηλίκων. Φτιάξατε ένα υπουργείο που σκοπεύετε να συνεχίσετε να το στελεχώνετε με μετακλητούς υπαλλήλους. Μίλησε δε, για αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στις επιλογές των διοικητών δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, και για κατά παρέκκλιση δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται σωρηδόν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απάντησε στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ για τον συντονιστή, λέγοντας πως «όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό, έχουν παραμείνει στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού, και ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Στεφανής και η ειδική συντονίστρια, η κ. Αγαπηδάκη. Ενισχύσαμε με ανθρώπινο δυναμικό το μεταναστευτικό, δημιουργήσαμε το υπουργείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν αρκετά μεγαλύτερο».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε πως «η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό, είναι η πιο αποκαλυπτική εικόνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «διαγκωνίζεστε για το ποιος ξεπέρασε περισσότερο το μέγεθος της βαρβαρότητας, λες και υπάρχει ανεκτό μέγεθος στη βαρβαρότητα». Ζήτησε από τον υπουργό «να μην κατηγορείτε τους νησιώτες που εναντιώθηκαν στα σχέδιά σας για τη διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά, για τη διατήρηση των συνθηκών εγκλωβισμών, για την διαιώνιση αυτής της βαρβαρότητας» και του ζήτησε να προχωρήσει σε έναν «μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών». Επισήμανε ωστόσο, πως «η πολιτική του εγκλωβισμού, της καταστολής, της περιστολής των δικαιωμάτων είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ούτε η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί. Είναι η ίδια πολιτική που, με παραλλαγές, φυσικά υπηρέτησαν και υπηρετούν και οι δύο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως «η νυν και η πρώην κυβέρνηση της χώρας ήταν και είναι δεμένες στο άρμα των πολιτικών των μνημονίων και στο μεταναστευτικό». Δεν μπορεί, είπε, να δεχόμαστε «η Ελλάδα να γίνει η ασπίδα απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους, πένητες και πλάνητες, που μέσα στην απελπισία τους αναζητούν απεγνωσμένα, μία έστω πιθανότητα καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους». Δεν μπορεί πρόσθεσε, «να δημιουργούνται στην κοινωνία μας διλήμματα σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, που βασίζονται στην υπεραπλούστευση του προσφυγικού ζητήματος». Για αυτό, όπως ανέφερε, το κόμμα του ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, καθώς «αντιστέκεται στη ρατσιστική ακροδεξιά ιδεολογία και στον διακομματικό μνημονιακό εθνικισμό. Η καλύτερη άμυνα της χώρας σε μια τέτοια επικίνδυνη και ταραγμένη περιοχή και συγκυρία, είναι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου που σήμερα η κυβέρνησή βάρβαρα και βάναυσα παραβιάζει» (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

********

Θυμίζουμε το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ:

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στο προσφυγικό»

Έχουν περάσει περισσότερο από 6 μήνες από τις εκλογές. Σε όλο αυτό το διάστημα η πολιτική της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι αναποτελεσματική, ανεπαρκής, αποσπασματική και επιζήμια τόσο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αιτούντες διεθνή προστασία, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την εικόνα της χώρας διεθνώς. Αρχικά, η Κυβέρνηση χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να διαπιστώσει τους γεωπολιτικούς λόγους που προκαλούν τις ροές, ενώ στη συνέχεια πέρασαν περισσότεροι από έξι μήνες για να αντιληφθεί την αναγκαιότητα ύπαρξης αρμόδιου Υπουργείου που να έχει την ευθύνη στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού των διαφόρων Υπηρεσιών, στη χώρα με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι η εμμονή πολλών κυβερνητικών στελεχών να αγνοούν ή να υποβαθμίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και να το ανάγουν σε διμερές ζήτημα με την Τουρκία. Η Κυβέρνηση έμεινε απλός παρατηρητής στην πρωτοβουλία της διάσκεψης της Μάλτας και ήρθε να ζητήσει ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με χαρακτηριστική καθυστέρηση και χωρίς στρατηγικό τρόπο με συμμαχίες και αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων σε διεθνές επίπεδο. Η κατάσταση όμως που - πέρα από την αύξηση των ροών που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κληθεί πολλάκις να διαχειριστεί - έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της ΝΔ, είναι εκτός ελέγχου σε όλα τα επίπεδα.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αποφασιστικότητα και δράσεις, έστω και τώρα.

Με την αδράνεια που επιδεικνύει το σύνολο της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της, έχει οδηγήσει τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και υποδομών που θα εξασφάλιζαν έστω βασικές συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού της ζωής. Η επιλογή της άναρχης συσσώρευσης ανθρώπινων ψυχών σε απάνθρωπες συνθήκες υπηρετεί το σχέδιο του κ. Στεφανή, για την εκπομπή σήματος αποτροπής. Το μόνο που καταφέρνει, όμως, η κυβέρνηση με αυτή τη λογική είναι να συνεχίζει να μην κατανοεί τις αιτίες και την διαχείριση του προσφυγικού και να προσβάλει ευθέως το αίσθημα αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Η Μόρια με πληθυσμό που προσεγγίζει τις 22.000 – υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου 2019 ήταν 5.676 - είναι πλέον μνημείο ανθρώπινης εξαθλίωσης και κυβερνητικής ανικανότητας. Τα 4/5 του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ υπαρκτοί είναι κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και τη ζωή, των ανθρώπων που βρίσκονται έρμαια των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης της στοιχειώδους κοινωνικής πρόνοιας. Παρόμοια είναι η κατάσταση κυρίως στη Σάμο και τη Χίο, ενώ σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στα άλλα νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η σοβαρότητα της κατάστασης, άλλωστε, επιβεβαιώνεται τόσο από την πρόσφατη αυτοψία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όσο και από την ανακοίνωση 17 ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της Ε.Ε.Δ.Α. “Η ΕΕΔΑ διαπίστωσε ότι η κατάσταση ως προς την υποδοχή και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων διεθνή προστασία μέσα και γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου είναι ανεξέλεγκτη και καταλύει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας των διαμενόντων στους χώρους αυτού”.

Κάθε μέρα η Κυβέρνηση βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην παραβίαση της νομιμότητας. Επιμένει στο σχεδιασμό που ανακοίνωσε την 20η Νοεμβρίου να κρατείται το σύνολο αυτών που φθάνουν στη χώρα έως και 36 μήνες, παρά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο, τις σοβαρές αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κατακραυγή από τις περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμα και από τον ίδιο τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Αντί να αναθεωρήσει την πολιτική της, μεταφέρει την δαπάνη στον Εθνικό Προϋπολογισμό, χωρίς να ενημερώνει τους πολίτες πόσο μεγάλη είναι αυτή η δαπάνη και ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν συνεχιζόταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης Κυβέρνησης με το μοντέλο των Ανοικτών Δομών, διαμερισμάτων και ξενοδοχείων.

Επιπλέον η κράτηση για αιτούντες άσυλο, οικογένειες, ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΛΟΑΤΚΙ, ΑμεΑ, υπερήλικες, γυναίκες σε κύηση ή λοχεία, θύματα βασανιστηρίων, θύματα βιασμού, θύματα εμπορίας ανθρώπων, θύματα ναυαγίων) που απεργάζεται η κυβέρνηση, αντιβαίνει σε βασικές αρχές του ανθρωπισμού και του Κράτους Δικαίου, στις συμβατικές υποχρεώσεις τις χώρας από της Σύμβαση της Γενεύης, αλλά και στην εθνική νομοθεσία. Η Κυβέρνηση καθιερώνει την διοικητική κράτηση ως γενικό κανόνα και όχι ως κατ` εξαίρεση διαδικασία, παρά τη σχετική ρητή απαγόρευση στην Οδηγία 2013/33/ΕΕ (άρθρο 8) που πρόσφατα ψηφίστηκε και από την κυβερνητική πλειοψηφία στο Ν. 4636/2019 (άρθρο 46), όσο και από τη Σύμβαση της Γενεύης (άρθρο 31). Η κράτηση πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο, αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά μέτρα και εφαρμόζεται πάντα κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης.

Επιχειρείται επίσης να δοθεί η εντύπωση ότι η ταχεία και χωρίς όρους και κανόνες εξέταση του αιτήματος για διεθνή προστασία είναι η λύση στο υπαρκτό πρόβλημα συσσώρευσης μεγάλου όγκου αιτήσεων. Η ταχύρρυθμη διαδικασία αποτελεί ένα εργαλείο, το κατά πόσον όμως τηρεί τις εγγυήσεις και τις δικλείδες του διεθνούς δικαίου, είναι ζήτημα με σοβαρές νομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Η κυβέρνηση στον πρόσφατο Ν. 4636/2019 επιταχύνει τη διαδικασία μέσα από σωρεία περικοπών και παραβιάσεων δικαιωμάτων που κινούνται εκτός πλαισίου ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας, όπως επισημάνθηκε και από τους φορείς που είχαν κληθεί στην αρμόδια Επιτροπή.

Η αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης έχει ήδη διαταραχθεί με την περίπτωση των 28 αιτούντων στη Λέσβο, όπου λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να παρέχει την απαιτούμενη - από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και το Νόμο που την ενσωμάτωνε - διερμηνεία, απορρίφθηκαν τα εν λόγω αιτήματα. Οι όποιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους και της διοίκησης δεν μπορούν να βαίνουν σε βάρος των αιτούντων άσυλο. Πολύ δε περισσότερο, δεν μπορούν να συνιστούν αιτιολόγηση για απόρριψη, χωρίς να έχει διενεργηθεί καν η απαιτούμενη διαδικασία.

Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκε και Υπουργική Απόφαση με τον Κατάλογο Ασφαλών τρίτων χωρών. Ο χαρακτηρισμός τρίτης χώρας ως ασφαλούς, ομοίως και ο χαρακτηρισμός για τις ασφαλείς χώρες καταγωγής και η σύνδεση με την κράτηση αλλά και την απόρριψη αιτημάτων ασύλου βάλει ευθέως κατά της εξατομικευμένης και δίκαιης εξέτασης των αιτημάτων.

Δραματική είναι, όμως, η κατάσταση και με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα εδώ και 6,5 μήνες. Η κυβέρνηση ακύρωσε το απολύτως διαχειρίσιμο σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και είχε κοινοποιήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Έτσι, δημιουργήθηκε μια εκρηκτική κατάσταση με 5.655 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων μόνον τα 2.000 βρίσκονται σε δομές. Τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν προς τοποθέτηση 821 παιδιά που ζούσαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε προστατευτική φύλαξη και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, υπάρχουν 2004 παιδιά προς τοποθέτηση.

Για να «λύσει» η κυβέρνηση αυτό το «πρόβλημα», ψήφισε τα άρθρα 75 παρ. 7 και 83 παρ. 10 του ν. 4636/2019 με τα οποία αναγνωρίζει κατά απαράδεκτο τρόπο ως παιδιά, μόνον τους κάτω των 15 ετών, ενώ τους άνω των 15 τους εξομοιώνει με τους ενήλικες. Έτσι, ως ενήλικες μπορούν, με ταχύρρυθμες διαδικασίες να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Ο διαχωρισμός αυτός, που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο έγινε με προφανή σκοπιμότητα, καθώς το 93% των ασυνόδευτων είναι πάνω από 15 ετών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε Νόμο για την επιτροπεία των ανηλίκων ο οποίος μάλιστα έτυχε διεθνούς αναγνώρισης από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Νόμος αυτός ενώ είχαν εκδοθεί οι εφαρμοστικές ΚΥΑ, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Επίσης, είχε εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και σχέδιο για τις τεχνικές και λειτουργικές λεπτομέρειες των ξενώνων το οποίο δεν γνωρίζουμε αν εφαρμόζεται στις νέες δομές.

Η κυβέρνηση παραπέμπει την ευθύνη των ασυνόδευτων ανήλικων στη φιλανθρωπία με άτυπο συντονιστικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό και αποποιείται τη θεσμική ευθύνη. Η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων είναι υποχρέωση του κράτους και δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια κίνηση φιλανθρωπίας από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λέει κουβέντα για την κοινωνική ένταξη. Από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρτισθεί και αρχίσει να υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη. Ένα ολοκληρωμένο κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού και εξειδικευμένων προγραμμάτων που εκπόνησε και εφαρμόστηκε σε αρκετούς τομείς περιλαμβάνοντας την υποδοχή, την πλήρη πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη γλωσσομάθεια, αλλά και την εργασία, τον αθλητισμό για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του Προσφυγικού κατέχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Τοπικές Κοινωνίες που η Νέα Δημοκρατία δηλητηρίασε προεκλογικά με τη ρητορική της χωρίς να καταφέρει να ανατρέψει την αλληλεγγύη, που τελικά επικράτησε. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Εθνική Στρατηγική που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν όχι απλά φορείς υλοποιήσεις, αλλά και συνδιαμόρφωσης, των πολιτικών για την φιλοξενία και ένταξη αιτούντων άσυλο, μέσα από μια διαδικασία σταδιακής μεταφοράς πόρων και εμπειρίας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Εξάλλου οι δήμοι με βάση τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και οι βασικοί φορείς υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, για τη στέγαση σε διαμερίσματα, πρόγραμμα για το οποίο η χώρα παρουσιάζεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής διεθνώς και για το οποίο η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τη συνέχισή του.

Ως προς την στέγαση, όπως προκύπτει από το νομοθετικό πλαίσιο, όσοι έχουν λάβει το καθεστώς διεθνούς προστασίας έχουν περιθώριο έξι μηνών για να εγκαταλείψουν τους χώρους διαμονής τους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ώστε αυτή η περίοδος να περιλαμβάνει δράσεις ένταξης, να έχει χαρακτήρα προοδευτικής απεμπλοκής από το σύστημα υποδοχής, μέσω του προγράμματος HELIOS, και να μην είναι απλώς μια παράταση, πριν τη μετάβαση σε καθεστώς αστεγίας.

Ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, περίπου 13.000 παιδιά συμμετείχαν κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα και από την καθοριστική συμβολή των Συμβούλων Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), που ανταποκρίνονται πλήρως στο ρόλο τους παρά τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Η σημερινή Κυβέρνηση τορπιλίζει σε πολλά επίπεδα αυτή την καλή πρακτική με αποτέλεσμα περίπου τα μισά από αυτά να μην πηγαίνουν σχολείο φέτος. Ελάχιστα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στις νησιωτικές δομές, ενώ και στην ενδοχώρα η φοίτηση έχει διακοπεί για αρκετά παιδιά για πολλούς λόγους. Η μη υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού λόγω στέρησης του ΑΜΚΑ, ο μη καθορισμός σε κάποιες περιοχές ζωνών ΔΥΕΠ, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού καθώς και πιστώσεων για τις μεταφορές, έχουν οδηγήσει στην πολύ σημαντική αυτή διαρροή.

Παράλληλα, η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μέσω της έκδοσης ΑΜΚΑ όπως είχε προβλεφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μονόδρομο που θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα, καθώς οι επιπτώσεις του αποκλεισμού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους εντονότατα. Ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) για να εγγραφούν στα σχολεία, αλλά και αποκλεισμός από την εργασία είναι φαινόμενα που πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Το πρόβλημα εντόπισε άλλωστε πρόσφατα και ο Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς που δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι “πρέπει να βρεθεί μια λύση που να συνδέεται με το ΑΜΚΑ”.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι το λεγόμενο μήνυμα αποτροπής που θέλει να εκπέμψει η Κυβέρνηση θεωρώντας λανθασμένα και ανιστόρητα ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών. Εκτός, όμως, από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά και την πρόθεση για δημιουργία τεράστιων φυλακών ανθρώπινων ψυχών, το άλλο σκέλος της αποτροπής που διατυπώνεται είναι η ενεργητική αποτροπή στα σύνορα.

Πολλές φορές στελέχη της Κυβέρνησης κάνουν λόγο για εντονότερες περιπολίες σκαφών του λιμενικού στη θάλασσα, με σκοπό τον περιορισμό των ροών, ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΘΑ η προμήθεια 2.700 μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος με στόχο την “ανάσχεση των προσφυγικών ροών”. Ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παραβιάζει βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της ναυσιπλοίας, εξυπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες και εκθέτει διεθνώς τη χώρα με πρακτικές τύπου Σαλβίνι. Εξάλλου, Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Όμως πρέπει να είναι σαφές ότι το λιμενικό σώμα που τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, πρέπει να συνεχίσει να κάνει μόνο αυτό. Να επιχειρεί για να σώζει ζωές. Εξάλλου το Δίκαιο της Θάλασσας και η Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση (1979), δεν αφήνει άλλα περιθώρια, όσο κι αν το επιθυμούν ενδεχομένως ορισμένοι κύκλοι ή ακόμα και Υπουργοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τέλος, είναι γνωστό ότι πολλές Ανοικτές Δομές Φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν επαρκώς χωρίς το προσωπικό του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και συγκεκριμένα τα προγράμματα Β’ και Γ’ Κύκλου που είναι επιτακτική ανάγκη να ανανεωθούν. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ειδικότερα το προσωπικό των Αυτοτελών Υπηρεσιών, εργάζονται με καθεστώς Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου. Με την θέσπιση του κανόνα 1/1 στην αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφιση του Ν. 4590/2019 περί ετήσιου και πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, δίνεται η δυνατότητα μόνιμης κάλυψης μέρους των κενών οργανικών θέσεων και καλύτερης εξυπηρέτησης των αναγκών. Παρά ταύτα η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία διάθεση να ενισχύσει τις αντίστοιχες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή λειτουργία, να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και να βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και συνεχούς πίεσης οι εργαζόμενοι τόσο στις διοικητικές όσο και στις επιχειρησιακές οργανικές μονάδες.

Επειδή η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να ανταποκριθεί έστω και στα στοιχειώδη που απαιτούνται για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος
Επειδή η χώρα έχει την υποχρέωση να παρέχει υλικές συνθήκες υποδοχής σε όλους τους αιτούντες διεθνή προστασία, παρέχοντας μάλιστα ειδικές συνθήκες στις ευάλωτες ομάδες.
Επειδή είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδρανεί στον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, ο οποίος ξεπερνά τις 40.000 και είναι πλέον υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
Επειδή η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διεθνούς προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ακόμα και μία λάθος απόφαση μπορεί να σημαίνει την διακινδύνευση ή και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Επειδή ο εξαγγελθείς κυβερνητικός σχεδιασμός παραβιάζει βασικές αρχές της Σύμβασης της Γενεύης, των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, του Δικαίου της Θάλασσας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.
Επειδή δηλώσεις κεντρικών στελεχών της Κυβέρνησης, περί εισβολέων που αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας, βάλλουν κατά των αξιών του ανθρωπισμού και προσβάλλουν το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και την εικόνα που είχε δημιουργήσει η χώρα στο εξωτερικό.
Επειδή το επανασυσταθέν Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ανάγκη από το προσωπικό των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, από τους συμβασιούχους, αλλά και από μόνιμο τακτικό προσωπικό προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Ανοικτών Δομών Φιλοξενίας, των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου, των Αυτοτελών Κλιμακίων Ασύλου και των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών αλλά και των Διοικητικών Υπηρεσιών που τα υποστηρίζουν.

Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θα εφαρμόσετε επιτέλους ένα σχέδιο ομαλής και σταθερής αποσυμφόρησης των ΚΥΤ των νησιών με τακτικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα; Πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι διαμένοντες σε κάθε ένα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των 5 νησιών; Πόσοι από αυτούς έχουν λάβει απόφαση άρσης γεωγραφικού περιορισμού αλλά παραμένουν στα νησιά; Ποιος είναι ο ακριβής πληθυσμός που διαμένει σε κάθε μια από τις δομές των νησιών και της ενδοχώρας;

2. Θα αναθεωρήσετε τον εκτός νομιμότητας και χρηματοδότησης από την ΕΕ, σχεδιασμό για την γενικευμένη κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα για χρονικό διάστημα έως και 36 μήνες; Ποια θα είναι η ακριβής επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από μια τέτοια επιλογή; Θα επανέλθετε στον σχεδιασμό που προβλέπει ανοικτούς χώρους φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους αιτούντες διεθνή προστασία; Θα ζητήσετε ανανέωση και επέκταση των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ και FILOXENIA κ.λπ.;

3. Θα επαναφέρετε όλες τις διατάξεις και δικλείδες, ώστε τα αιτήματα διεθνούς προστασίας να εξετάζονται εξατομικευμένα και χωρίς εκπτώσεις στα δικαιωμάτων των αιτούντων βάσει των εγγυήσεων που επιβάλλουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα διεθνή πρότυπα;

4. Θα καταργήσετε τα άρθρα 75 παρ. 7 και 83 παρ. 10 του ν. 4639/2019 που διαχωρίζουν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σε κάτω των 15 ετών και τους άνω των 15 ετών εξομοιώνοντας τα δεύτερα με ενήλικες; Θα εφαρμόσετε τον ψηφισμένο Νόμο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων;

5. Αποδέχεστε τη ρητορική περί εισβολέων που φθάνουν στη χώρα στη βάση οργανωμένου σχεδίου να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας; Αν όχι για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί σε επίσημη ανακοίνωση με την οποία να διαφοροποιείστε από αυτή τη θέση; Θα διασφαλίσετε την απαρέγκλιτη τήρηση του Δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής σε όλες τις συνοριακές διαδικασίες μακριά από πρακτικές αποτροπής;

6. Θα συνεχίσετε την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη που κατάρτισε και ξεκίνησε να υλοποιεί η προηγούμενη Κυβέρνηση; Θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα, την πρόσβαση των αιτούντων διεθνή προστασία στην κατάρτιση, την αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αλλά και την στήριξη των αναγνωρισμένων προσφύγων που θα τεθούν εκτός δομών το επόμενο διάστημα;

7. Θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, επαναφέροντας τη δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ για όλους τους αιτούντες διεθνή προστασία αλλά και τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, όπως επισήμαναν και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί;

8. Θα ενεργοποιηθείτε στην κατεύθυνση της πίεσης προς τα όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες για την μετεγκατάσταση και οι διατάξεις για τις οικογενειακές επανενώσεις; Θα πιέσετε για μια Κοινή Πολιτική με βασικούς άξονες τον υποχρεωτικό Μηχανισμό Μετεγκατάστασης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και Σύστημα Επιστροφών, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα νόμιμα μέσα για τον αιτούντα;

9. Ποιος είναι ο ετήσιος και ποιος ο πολυετής σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ως προς, τους εργαζόμενους των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τους συμβασιούχους των Υπηρεσιών του, αλλά και τις προσληψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών που υπάρχουν;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος

Βίτσας Δημήτριος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αναστασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)