to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 31.05.2017

Κοινωνία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα δεκάδες θεατρολόγοι έξω από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διαμαρτυρόμενοι για «το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό τοπίο που επιβλήθηκε με την εισαγωγή του "ενιαίου" τύπου δημοτικού σχολείου», όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Παράλληλα, έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.


 Στη συγκέντρωση που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, συμμετέχουν και ενώσεις ειδικοτήτων, καθώς επίσης και σωματεία αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Η Υπουργική Απόφαση για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου που τέθηκε σε εφαρμογή έναν χρόνο πριν είχε ως συνέπεια να μειωθούν ώρες από μαθήματα απαραίτητα για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, ενώ καταργήθηκε εντελώς και δίχως κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό κριτήριο η διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄. Παράλληλα, η διδασκαλία των μαθημάτων της Αισθητικής Αγωγής (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική), της Φυσικής Αγωγής, ακόμη και της Πληροφορικής (με μια απλή πιστοποίηση Β᾽ επιπέδου) δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις αντίστοιχες ειδικότητες, συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους)», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαράια Γαλιατσάτου, μέλος του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.

Η κ. Γαλιατσάτου επεσήμανε ότι, με την εφαρμογή του ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείου πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έμειναν άνεργοι ή βρέθηκαν πολύ μακριά από τους τόπους συμφερόντων τους ή τοποθετήθηκαν σε πολλά σχολεία ταυτόχρονα (σε 4, 5, ή ακόμα και σε 6 σχολεία). «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας», πρόσθεσε η κ. Γαλιατσάτου, «τα σχολεία ανά την επικράτεια στελεχώθηκαν μόνον κατά το ήμισυ από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων: σε άλλα σχολεία τα παιδιά διδάσκονται τα μαθήματα αυτά από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, αλλού από εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες και αλλού καθόλου».

Εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του ΠΕΣΥΘ, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση και διάχυση αντικειμένων που επικαλείται το υπουργείο ότι φέρνει το ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο στην ουσία περικόπτει και καταργεί μαθήματα και χαρακτηρίζεται «ανεπίτρεπτο» το να διδάσκονται τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής, της Γυμναστικής και των Υπολογιστών από όποιον του «περισσεύουν ώρες» (ως συνέπεια κι αυτό της Υ.Α.) και όχι από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα προγράμματα πρέπει να διαμορφώνονται «με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών και όχι βάσει των διαθέσιμων κονδυλίων και των πολιτικών λιτότητας για εξυπηρέτηση των μνημονίων». Έτσι, οι θεατρολόγοι ζητούν την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης Φίλη για τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, την αποκλειστικότητα και την κατοχύρωση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή, ΤΠΕ) από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, τη διάχυσή του σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς και τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τη διδασκαλία του.

Εξάλλου, ζητούν πλήρη διαφάνεια στην καταγραφή των αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου και σε μία μεγάλη φάση η πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Σημειώνεται, ότι, παράλληλα, η ΔΟΕ έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας για τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δυο πρώτες του απογευματινού κύκλου, προκειμένου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)