to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 25.04.2015

Κοινωνία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Δημ. Τάξης ενάντια στα κέντρα κράτησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα κέντρα κράτησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπ. Δημ. Τάξης, μετά από κάλεσμα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης


Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση:

Embedded image permalink

Πανό που κρεμάστηκε στα κάγκελα του υπουργείου

Embedded image permalink

(φωτ.: @annitagrn)

Ολόκληρο το κάλεσμα

Ο πόλεμος της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες καλά κρατεί. Η στοχοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και η εγκληματοποίηση της ύπαρξης τους, όλο και περισσότερο θεσμοποιείται στις πολιτικές και στις πρακτικές της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη φρούριο δολοφονεί αδιάκριτα νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου στα σύνορα της ΕΕ, η Ευρώπη των αποκλεισμών, της εξαίρεσης και του ολοκληρωτισμού, φυλακίζει, εξευτελίζει και περιθωριοποίει την ανθρώπινη ύπαρξη τους. Μια πολιτική βασισμένη στο «φρούριο έξω, φυλακή μέσα».


Όλα τα προηγούμενα χρονιά οι ελληνικές αρχές πρωταγωνιστούσαν στις πολιτικές και πρακτικές του αντιμεταναστευτικού πολέμου της ΕΕ. Οι Μανωλάδες, τα Φαρμακονήσια, οι επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ, τα κέντρα κράτησης και οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων με πλήρη κάλυψη των εκτελεστικών και δικαστικών αρχών αποτελούσαν σκληρή καθημερινή πραγματικότητα.

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι όποιες αλλαγές στα δεδομένα, περισσότερο σε επίπεδο δηλώσεων & διακηρύξεων, απέχουν πολύ από την ικανοποίηση των αιτημάτων του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος. Η frontex παραμένει και δραστηριοποιείται ανενόχλητα στα θαλάσσια σύνορα, ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο παραμένει στη θέση του, η πρόσβαση στο άσυλο όπως και το ποσοστό της αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας παραμένει τραγική, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένουν χωρίς χαρτιά και το χειρότερο από όλα, η πολιτική της κράτησης όσων δεν έχουν χαρτιά εξακολουθεί να ισχύει. Αν και η απελευθέρωση των κρατουμένων μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό την πίεση των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε, αλλά η νομιμοποίηση των μεταναστών που απελευθερώνονται καθώς και το οριστικό κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης παραμένουν ασαφή, μετέωρα και με αντιφατικές θέσεις και δηλώσεις των αρμόδιων και μη, στελεχών της νέας κυβέρνησης.


Την ώρα που ανακοινώνεται η έναρξη μιας νέας πανευρωπαϊκής επιχείρησης σκούπας/πογκρόμ με την ονομασία "Amberlight" ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες, οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση «δεν χωράνε άλλους μετανάστες» και το «νέο» ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΛ.ΑΣ για την αστυνόμευση της Αθήνας, μια συνέχεια ουσιαστικά του "Ξένιου Δία", ξεπερνά κάθε λογική μιας αριστερής κυβέρνησης, και το σίγουρο είναι ότι θα βρει το σύνολο του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος απέναντι της.

Οι αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις /συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, καλούμε σε Πανελλαδική Ημέρα Δράσης Ενάντια στη πολιτική της κράτησης, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και τα κολαστήρια των αστυνομικών τμημάτων, το Σάββατο 25 Απρίλη.

Απαιτούμε:
• Την άμεση κατάργηση της πολιτικής κράτησης των «χωρίς χαρτιά» μεταναστών και προσφύγων
• Την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και από τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων
• Το άμεσο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης συμμετέχουν:

Ανοικτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης - Αθήνα

Ανοικτή Συνέλευση Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης - Βόλος

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία - Θεσσαλονίκης

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία – Λάρισα

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία – Πρέβεζα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφυγών και Μεταναστών - Αθήνας

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφυγών και Μεταναστών – Βόλος

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών – Πάτρα

Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών - Χανιά

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)