to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 02.05.2023

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Ντροπή να παριστάνει ο Μητσοτάκης τον πολέμιο της ακροδεξιάς (βίντεο)

«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή και όχι να κάνουν καμπάνια από τη φυλακή», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ - «Ας βγει ο Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη» - «Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα»


Με (ακόμα μία) πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τρίτης 2/5.

Για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού είπε ότι «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση». Θύμισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους.

«Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους»

Για την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη είπε: «Γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον 'Αρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε». Θύμισε ακόμη την καταγγελία του κ. Τζανερίκου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσεις το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη».

Σημείωσε ακόμη ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου».

Fake news ότι συναντήθηκα με τον Βαρουφάκη - Μέθοδοι Τραμπ από Μητσοτάκη

Διέψευσε δε την πληροφορία ότι «συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη» λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».

Ορισμένα από τα σημεία που τόνισε ο Αλ. Τσίπρας:

-Η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση.

-Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ- 5,5 δισ. Τον Σεπτέμβριο τα είχαν κοστολογίσει τα ίδια 25 δισ. τώρα λένε 70; Οταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο.

-Ανταποκρίθηκε η ΝΔ στα όσα έταζε το 2019; Εταζε καλύτερες δουλειές, μισθούς, λιγότερους φόρους και ασφάλεια: Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια, για το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τη βενζίνη, κουπίνια παντού. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι επιβάρυνε τη μεσαία τάξη, είχαμε έναν στόχο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε λόγω πανδημίας κανέναν περιορισμό. Πάμε να δούμε τι έγινε με τους φόρους.  Λόγω έμμεσων φόρων πληρώνουμε 2,8 δισ. παραπάνω την περίοδο 2019- 2023. Είναι τρομακτική η υπερφορολόγηση. Είναι τραμπ-ική η στάση του κ.Μητσοτάκη, αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που είχε ότι ο μέσος μισθός μειώθηκαν κατά 7,5%. Πού πήγαν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς;

-Οταν ήμουν πρωθυπουργός είχαν μια σαφή υποχρέωση και έναν σαφή εθνικό στόχο, είχαμε πάνω μας την τρόικα, τη Λαγκάρντ, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα από όλα αυτά.

-Εχουμε στα τρόφιμα 14,5 % πληθωρισμό. Εχουμε κρατική αισχροκέρδεια, 4,5 δισ. παραπάνω το 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Οταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός ο πληθωρισμός ήταν 1%.

-Είχαμε θεσμοθετήσει την 13η σύνταξη, είναι ένα δισ. ευρώ το χρόνο.

- Για τους μισθούς η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη που τάζει 1.500 ευρώ μέσο μισθό, για τον κατώτατο μισθό λέμε να πάμε στα 880 ευρώ. Να μπορούν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δίνουν.

-Η πραγματικά οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας. Θέλουμε να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα- δάνεια σε φίλους δίνει ο κ.Μητσοτάκης. Η μέση επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από τράπεζα.

-Ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά διότι 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα - και ούτε  ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία δίνει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία. Τα χρήματα πρέπει να δίνονται με φειδώ, στοχευμένα και με έλεγχο. Θα επιδιώξουμε συμμετοχή στα προγράμματα για την εγχώρια βιομηχανία.

-Ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα, αν κρίνεται για επιχειρησιακούς λόγους ότι πρέπει να επεκταθεί δεν έχουμε αντίρρηση. Πρέπει να αλλάξει πολιτική στην ΕΕ, το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα.

-Με τον σεισμό στην Τουρκία η μεγάλη ένταση που ζήσαμε έχει καταλαγιάσει.

-Υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες Νότια και Δυτικά της Κρήτης. Αν υπάρξουν από τις έρευνες κοιτάσματα θα αξιοποιηιούν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις ΑΠΕ.

-Για τις συνεργασίες και πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή: Το 1ο με το 3ο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, αν είναι η ΝΔ, δεν ξέρω: Εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ.Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ.Μητσοτάκης. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Με ενδιαφέρει να βάζει το κάρο πίσω από το άλογο. Θα καταθέσω αύριο αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία.

-Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας.

-Για το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που θα καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη 3/5: Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Την αλλαγή τη θέλει ο λαός. Τι κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην πράξη.

-Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές, βγάζουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά καινούργια πρόσωπα. Να σας πω ότι θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης. κεντρικό θέμα την προηγούμενη περίοδο ήταν η πανδημία. Εχουμε ανθρώπους όπως τον Όθωνα Ηλιόπουλο στο Επικρατείας, την κυρία Λινού, τον κ.Γεροτζιάφα, τον κ.Τσακρή; Ελεγαν ότι είναι με τους άριστους Πού είναι;

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Γεια σας κ. Πρόεδρε. Καλημέρα σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα. Καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς πάει ο προεκλογικός αγώνας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω μια αδυναμία στους “Αταίριαστους”, διότι θα έχει ένα ενδιαφέρον εσείς ως “Αταίριαστοι”, να φωνάξετε άλλους δύο αταίριαστους της πολιτικής, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη να κουβεντιάσουμε ανοιχτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με πολύ μεγάλη χαρά. Δεν το συζητάμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μιλήσουμε για τα προγράμματά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά νομίζω ότι δεν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης. Το αποφεύγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε εάν θα γίνουν δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εάν θα γίνει το debate αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω να μη χρειαστεί να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ξεκινήσουμε. Σήμερα ουσιαστικά θα κάνουμε ένα debate. Υπάρχει ένα debate. Το πρωί έδωσε συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης στο ΟΡΕΝ. Τώρα εσείς είστε σε εμάς, έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα και έχει και η μέρα αρκετά πράγματα, έτσι κι αλλιώς η επικαιρότητα.

Θέμα πρώτο, το θέμα Κασιδιάρη. Μου έχει στείλει ο Αντώνης Αντζολέτος επ’ ακριβώς τι έχει πει ο Μητσοτάκης το πρωί για την ιστορία του κόμματος Κασιδιάρη. Σας εγκαλεί, πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο. Και δεύτερο, λέει ότι τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Βαρουφάκης ψαρεύει και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα για να υπερασπιστεί ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να μπει στη Βουλή. Θέλει να το παίζει δίπορτο. Και έχει πολλές αναρτήσεις, λέει, στο διαδίκτυο, που υπάρχουν ακραίοι που λένε ότι θα ψηφίσω Τσίπρα επειδή μας κόβει ο Μητσοτάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατηγορίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την Αριστερά, γιατί και το ΚΚΕ δεν ψήφισε τις απανωτές τροπολογίες. Και το γεγονός ότι χρειάστηκε να καταθέσει τρεις τροπολογίες για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγόρευσης καθόδου του κόμματος του κ. Κασιδιάρη δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά.

Εμείς, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι όμως για να κάνουν καμπάνια προεκλογική από τη φυλακή, διότι τρία χρόνια τώρα κάνει καμπάνια ο κ. Κασιδιάρης και τώρα το θυμηθήκανε. Πρέπει να είναι στη φυλακή. Εκεί είναι η θέση τους, διότι είχαν μια εγκληματική οργάνωση, όπως αποφάνθηκε η ελληνική δικαιοσύνη. Με ένα πάρα πολύ απλό τρόπο μπορούσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει με τεράστια πλειοψηφία, πιστεύω, να μην κατέβει ο κ. Κασιδιάρης και οποιοδήποτε κόμμα τον είχε στο συνδυασμό του. Με μια απλή προσθήκη σε τροπολογία που καταθέσαμε που έλεγε ότι δεν θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές κανένα κόμμα που θα έχει στους συνδυασμούς του καταδικασμένο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά ο συνδυασμός της πρότασης Αλεβιζάτου – Κοντιάδη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ή μια σειρά από συνταγματολόγους είχαν καταθέσει αυτή την πρόταση. Το να ορίσεις τους δικαστές και τον Άρειο Πάγο να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής και το ποια κόμματα μπορούν να κατέβουν ή δεν μπορούν να κατέβουν, και ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός και ποιος δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός. Αυτό μας οδηγεί σε μια περιπέτεια. Και νομίζω ότι αυτή η περιπέτεια τέσσερις μήνες τώρα που το συζητάμε έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη. Έχει φουσκώσει την Ακροδεξιά, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης όλου του πολιτικού συστήματος ο Κασιδιάρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτός ήταν ο λόγος που δεν καταθέσατε υπόμνημα εσείς στον Άρειο Πάγο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να καταθέσουμε υπόμνημα; Για κάτι το οποίο δεν ψηφίσαμε; Εμείς δεν υπερψηφίσαμε αυτή την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Και να σας πω και κάτι άλλο. Εξόχως προβληματικό θεωρούμε όλο αυτό το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες. Πριν από 20-30 μέρες, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, αλλά νομίζω λίγο πριν το Πάσχα, είχε βγει με καταγγελία ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του 1ου Τμήματος, πρώην Αντιπρόεδρος – παραιτήθηκε – ο κ. Τζανερρίκος και κατήγγειλε την κυβέρνηση και προσωπικά, εάν δεν κάνω λάθος, τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη, ότι τον κάλεσε εξωδίκως σε καφέ πέριξ του Μαξίμου για να του ζητήσει να διευθετήσει το ζήτημα. Και μάλιστα του έταξε και κάποια θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, μετά την αφυπηρέτησή του από το δικαστικό σώμα. Νομίζω ότι όλο αυτό το πράγμα, κατά την άποψή μου είναι μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, η οποία δεν μπορεί να σταθεί και φουσκώνει την Ακροδεξιά. Διότι αν θέλεις να αντιμετωπίσεις και να υπερασπιστείς τη δημοκρατία, δεν αξιοποιείς μεθόδους οι οποίες είναι εξωθεσμικές ή παραθεσμικές. Δεν κάνεις καλό στη δημοκρατία χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, ο αντίλογος εδώ, κ. Πρόεδρε, είναι ότι έγιναν οι τροπολογίες, όπως λέτε εσείς, χρειάστηκαν τρεις τροπολογίες, οπότε κάτι έγινε λάθος. Φτάσαμε μέχρι εδώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέθεσαν υπόμνημα και επιτρέπετε τώρα στο Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη να λένε ότι εμείς συμμετείχαμε με αυτό τον τρόπο, μέσω του υπομνήματος στο κόψιμο Κασιδιάρη, κάτι στο οποίο δεν συμμετείχε ο Τσίπρας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Τι να κάνουμε τώρα; Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της Ακροδεξιάς, που έχει στο εσωτερικό του τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Γεωργιάδη και να λέει ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της Αριστεράς ψαρεύουν στην Ακροδεξιά. Είναι ντροπή να το λέει αυτό, αλλά τι να κάνουμε! Εμείς θα κάτσουμε να αναμετρηθούμε με την παράνοια; Αυτό είναι παράνοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε παρακάτω. Πιστεύετε ότι ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει στη “Δεξιά πολυκατοικία” αυτές τις μέρες υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός και εδώ δεν βλέπουμε να απορρίπτεται το κόμμα Βαρουφάκη, που ορθώς πρέπει. Το κόμμα, με συγχωρείτε, του Κασιδιάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην γίνει κάνα λάθος, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε δέκα κόμματα στα αριστερά μας, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε την ιδέα να αποκλείονται τα κόμματα της Αριστεράς μας για να ενισχυόμαστε εμείς. Εδώ έχουμε κόμματα στη “Δεξιά πολυκατοικία”, που το ένα μετά το άλλο -και δεν έχει Κασιδιάρη καταδικασμένους-, είναι το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου εκτός, είναι το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου εκτός. Βλέπω να ασκούνται περίεργες πιέσεις δικαστικές με έρευνες δικαστικές στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Δηλαδή, βλέπω μια μεγάλη αναταραχή που κατά την άποψή μου όλα αυτά γίνονται...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα εκεί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι φυσικό αυτό το πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υποκινούνται από κάπου; Υποκινούνται εν πάση περιπτώσει από τη ΝΔ, από τον Μητσοτάκη για να κερδίσει ψήφους από εκεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν λέω κάτι περίεργο. Λέω ότι βλέπω μια κινητικότητα, η οποία κατά την άποψή μου δεν είναι φυσιολογική. Και θεωρώ, μάλιστα, για το κόμμα του κ. Βελόπουλου, υπήρξε καταγγελία επίσημη του αρχηγού του κ. Βελόπουλου ότι υπήρξε σχέδιο αποστασίας, ότι υπήρχαν τρεις βουλευτές οι οποίοι είχαν από τώρα δεχτεί. Έτσι λέει ο κ. Βελόπουλος, δεν μπορεί να ξέρω εγώ εάν ισχύει ή όχι. Αλλά λέω ότι αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα λίγο πριν τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, βλέπετε δάχτυλο Μητσοτάκη πίσω από όλα αυτά. Από αυτή την κινητικότητα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μια μεγάλη πίεση και θέλουν να διεμβολίσουν να εξαφανίσουν αν μπορούν, οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους, διότι έχουν κάνει μια στρατηγική επιλογή να κατέλθουν σε αυτές τις εκλογές με μια δεξιά, ακραία δεξιά ρητορική, που ξεκίνησε από τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο, από την αντιγραφή μεθόδων που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Άρα, αισθάνονται έναν μεγάλο ανταγωνισμό με κόμματα στα δεξιά τους, τον οποίο ανταγωνισμό τον αντιμετωπίζουν με ένα τρόπο, ο οποίος κατά την άποψή μου δεν είναι φυσιολογικός. Διότι σε τελική ανάλυση εγώ πιστεύω ότι αυτός ο οποίος έχει αποφασίσει, για παράδειγμα, να μην ψηφίσει τη ΝΔ, δεν θα έχει θέμα αν δεν βρίσκεται ένα κόμμα που προτιμά στα δεξιά του. Θα πάει να ψηφίσει ένα άλλο κόμμα, ή δεν θα πάει να ψηφίσει καθόλου. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια στρατηγική λανθασμένη, μια στρατηγική που δεν κάνει, σε τελική ανάλυση, καλό στη δημοκρατία μας, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εδώ λέτε ότι υπάρχει μια στρατηγική να τεθούν εκτός κόμματα; Για να το έχουμε καθαρό και να τελειώσουμε με το θέμα Κασιδιάρη να πάμε παρακάτω στη συζήτηση. Στον κ. Κασιδιάρη πρέπει να επιτραπεί να κατέβει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα με σαφήνεια, όχι. Η πρώτη μου λέξη ήταν ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή. Ότι εκεί είναι η θέση τους. Ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει επιτραπεί στον κ. Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια και προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή. Εξήγησα με τον πιο απλούστατο τρόπο ότι θα έπρεπε να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό. Και η γνώμη μου είναι, από εκεί και πέρα, ότι είναι άλλο να έχεις υπόδικους καταδικασμένους ή τη Χρυσή Αυγή, και άλλο να έχεις απόψεις που μπορεί κανείς να διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις όλων αυτών που αναφέρθηκα πιο πριν, της κυρίας Λατινοπούλου, ή του κ. Μπογδάνου, αλλά εν πάση περιπτώσει σε μια δημοκρατία έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν και να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε παρακάτω. Πάμε τώρα στην “Αριστερή πολυκατοικία”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Βαρουφάκη τον συναντήσατε; Γιατί υπάρχει δημοσίευμα, υπάρχει συζήτηση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον συναντήσατε χθες Πρωτομαγιά στο Σούνιο; Γράφει η εφημερίδα Απογευματινή σήμερα ότι συναντηθήκατε χθες Πρωτομαγιά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πιάσαμε τον Μάη!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω τι κάνατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα συναντηθήκατε, θα μας πείτε και τι κάνατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρθηκα πριν από λίγο σε μεθόδους Τραμπ. Αυτές είναι οι τραμπικές μέθοδοι. Τα fake news. Βγάζει λοιπόν η Απογευματινή του κ. Κουρτάκη ένα δημοσίευμα, το αναπαράγουν κάποιοι παπαγάλοι σε ραδιόφωνα το πρωί -συγγνώμη γι’ αυτή την έκφραση, αλλά εν πάση περιπτώσει ας μου επιτραπεί. Τους συμπαθώ όλους τους συναδέλφους σας, αλλά κάποιες στιγμές γίνονται και γραφικοί. Και έρχεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη να διερωτηθεί γι’ αυτό. Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που έχει ο κ. Μητσοτάκης, διότι έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στη Γερμανία, τον κ. Σόιμπλε. Δεν είναι πια στα πράγματα. Είναι άλλοι. Είναι ο Σολτς που πήγα εγώ και τον συνάντησα πριν από  λίγες μέρες και μιας που έχασε τον κ. Σόιμπλε τι του έχει μείνει; Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη, που στα θέματα του νομίσματος είχε την ίδια γραμμή το ’15 με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω. Είναι ανεξήγητος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μονόπλευρος ή αμφίπλευρος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε πρώτη φάση, για να είμαι ειλικρινής, φαίνεται ότι είναι μονόπλευρος. Εννοώ ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επισείσει το μπαμπούλα Βαρουφάκη, αλλά νομίζω ότι και ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές. Δηλαδή είναι δυνατόν το 2023 να ξαναφέρει αυτή τη συζήτηση για σχέδια “Δήμητρα” και σχέδια δραχμής;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν συναντηθήκατε πρώτον και δεύτερον θα γίνουν οι εκλογές: σε τρεις μέρες θα λύσετε τα θέματα των προγραμμάτων; Ή πρέπει όντως να συναντηθείτε πριν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν κάνω συναντήσεις, ειδικότερα με αρχηγούς κομμάτων, στα κρυφά. Αυτές οι συναντήσεις, όταν είναι να γίνουν και εάν είναι να γίνουν, θα γίνουν φανερά. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το γεγονός ότι έχουμε απλή αναλογική, δεν σημαίνει ούτε ότι θα έχουμε χαλαρή ψήφο, γιατί η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση. Κατά πάσα βεβαιότητα θα βγάλει κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πεπεισμένος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μπορώ να μιλήσω για το 100% αλλά λέω, κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σ’ αυτή τη λογική της χαλαρής ψήφου. Αλλά ούτε μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία.

Είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία. Πάντοτε έτσι είναι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει η απλή αναλογική, υπάρχει ανταγωνισμός πριν τις εκλογές. Και μετά τις εκλογές, με βάση αυτό που θα βγάλει η λαϊκή ετυμηγορία, τα κόμματα θα προστρέξουν στη βάση των προγραμματικών συγκλήσεων για να διαμορφώσουν και να δουν ποιες δυνατότητες υπάρχουν να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα τετραετίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πιάσουμε το θέμα των συνεργασιών μετά. Διαψεύδετε κατηγορηματικά, νομίζω η ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και ανακοίνωση, η κ. Τσαπανίδου, για τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, μας το είπε και ο Πρόεδρος εδώ. Είπε και κάτι άλλο κ. Μητσοτάκης το πρωί στο ΟΡΕΝ. Είπε ότι αν εφαρμοστεί το μισό πρόγραμμα το δικό σας, αυτά που προτείνετε, η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα σ’ ένα μήνα. Επίσης το κοστολόγησε 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι γίνεται; Κάθε μέρα αλλάζει ο λογαριασμός. Τον Σεπτέμβριο, όταν είχα εξαγγείλει τα ίδια στη ΔΕΘ το είχε κοστολογήσει 25, μετά ανέβηκε στα 45, προχθές ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι 85, τώρα πήγε 70. Η κοστολόγηση των μέτρων ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη έχει σκαμπανεβάσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι λοιπόν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει, κοστίζει περίπου το μισό απ’ όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί που έκανε η Νέα Δημοκρατία, 5,5 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση. Αλλά, πριν πάμε στο πρόγραμμα αυτό, είπατε μια φράση, «θα χρεοκοπήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ έναν μήνα, είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σ’ ένα μήνα μάλιστα. Το λέει ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δυο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015. Το 2009 αφήνοντας ένα έλλειμμα 14%. Και το 2015, αφήνοντας σε μια κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά, με άδεια Ταμεία και με τις τράπεζες πριν καταρρεύσουν.

Τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης –γιατί το «χρεοκοπία» πού οδηγεί; Το έχει πει άλλωστε ανοιχτά ότι «αν εφαρμοστούν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας θα πάμε σε μνημόνια». Μα, ο ίδιος δεν έλεγε όταν εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια και είχαμε φέρει τη ρύθμιση του χρέους, ότι υπογράψαμε 4ο; Τα θυμάστε; Δεν έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κ. Πρόεδρε, αυτό το θυμόμαστε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λοιπόν, αυτό το 4ο μνημόνιο είναι που εφήρμοσε ο ίδιος τώρα και  είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 50-60 δισεκατομμύρια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 4ο μνημόνιο δεν υπογράψατε τότε, μετά το δημοψήφισμα; Τι υπογράψατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συγνώμη, έχετε χάσει τον αριθμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι τον έχουμε χάσει. 10 χρόνια με τα μνημόνια...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2ο μνημόνιο ήταν αυτό το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε σε 3ο μνημόνιο, το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε βήμα το 2ο,  το οποίο ήταν και πολύ σκληρό. Μας είπε, λοιπόν, όταν ολοκληρώσαμε το 3ο μνημόνιο, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια οριστικά, όταν ρυθμίσαμε το χρέος, δηλαδή  το 2018, όταν είχαμε κάνει την εκδήλωση στο Ζάππειο που, τηρώντας το στοίχημα που είχα βάλει με δημοσιογράφους, φόρεσα και γραβάτα, τι είχε πει; Ότι υπέγραψε 4ο ο Τσίπρας. Και τώρα λέει τα ίδια.

Κοιτάξτε, έχει πει μια ωραία φράση ο Αβραάμ Λίνκολν. Ότι κάποιος μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους μια φορά, να κοροϊδεύει λίγους πολλές φορές, αλλά όλους για πάντα δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει, δεν γίνεται. Ο μπαμπούλας της δραχμής και των μνημονίων... Το έκαναν το ’12, το έκαναν το ’15, νομίζω σε μια παράταξη η οποία ανέλαβε να ξελασπώσει τη χώρα και να πλύνει τα άπλυτα δεκαετιών, να ρυθμίσει το χρέος, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να έχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να κλείσει τις τράπεζες. Αυτό το ξεχάσαμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τράπεζες διασώθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2015, είπατε πριν, μας άφησαν άδεια Ταμεία και τράπεζες χρεοκοπημένες. Όλοι θυμόμαστε πότε έκλεισαν οι τράπεζες, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τράπεζες διασώθηκαν όμως. Διότι εσείς που με κατηγορούσατε τότε ότι έκανα κωλοτούμπα, έκανα μια επιλογή η οποία ήταν προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας οι τράπεζες όμως. Είναι γεγονός αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίμησα την εντολή του ελληνικού λαού μέχρι κεραίας και φτάσαμε πράγματι στα άκρα, σε μια σκληρή αντιμετώπιση που είχαμε τότε από τον σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σόιμπλε, που έλεγε «βάστα γερά». Γερούν γερά και βάστα Σόιμπλε, λέγαμε τότε. Όταν λοιπόν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα, στην πατρίδα, στην κοινωνία, να προστατεύσει την κοινωνία και να φέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα έδινε διέξοδο και προοπτική.

Και πράγματι, κανείς δεν πίστευε τότε -πήγαμε στις εκλογές, ο ελληνικός λαός έκρινε, το 2015 τον Σεπτέμβρη- και ολοκληρώσαμε μια συμφωνία η οποία ήταν μεν δύσκολη, κάποιοι έλεγαν ότι είναι ακατόρθωτο να την ολοκληρώσουμε, με την κοινωνία όρθια, με τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό, με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, με την αναβάθμιση κατά 2 επενδυτικές βαθμίδες κατά τη δική μας θητεία και με 37 δισεκατομμύρια στα Ταμεία, όταν τα βρήκαμε άδεια.

Τώρα, λοιπόν, κριθήκαμε γι' αυτά, το ’19. Πάμε να δούμε τι γίνεται σήμερα και θα κριθούμε για το σήμερα. Έχουμε λοιπόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό; Τι έταζε στη μεσαία τάξη το 2019 ο κ. Μητσοτάκης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έταζε; Μείωση φόρων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες δουλειές, έταζε καλύτερο εισόδημα και καλύτερους μισθούς και ασφάλεια. Αυτά τα τρία, βασικά. Και μείωση φόρου. Πάμε να τα δούμε ένα ένα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε από τη μείωση φόρων πρώτα. Και ειδικά στη μεσαία τάξη, που γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης. Οι περισσότεροι φόροι στη μεσαία τάξη επεβλήθησαν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα δούμε με αριθμούς και με στοιχεία, είμαι στη διάθεσή σας να τα κουβεντιάσουμε. Απλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το γεγονός ότι η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Κουπόνια για να πας στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσεις το ρεύμα, κουπόνια για τη βενζίνη, κουπόνια παντού. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο ζει σήμερα η μεσαία τάξη είναι αυτό το οποίο υποσχέθηκε και αυτό το οποίο προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19 πράγματι επιβάρυνε τη μεσαία τάξη -γιατί εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο κι έχω κάνει και την αυτοκριτική μου γι' αυτό-, τότε όμως είχαμε έναν εθνικό στόχο ο οποίος ήταν να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια. Και είχαμε ένα δεδομένο πλαίσιο, δημοσιονομικής επιτήρησης και έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε. Και εξαιτίας της πανδημίας, δεν είχε κανένα περιορισμό. Είχε, επαναλαμβάνω, την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ., όταν εμείς  την υποχρέωση να μαζέψουμε 40. Και τι έγινε λοιπόν με τη μεσαία τάξη; Πάμε να δούμε για τους φόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μειώθηκαν οι φόροι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να δούμε. Έχετε εικόνα του γεγονότος ότι την περίοδο 1019-23 σε σχέση με την περίοδο 2015-19, ο μέσος όρος της ετήσιας επιβάρυνσης φορολογικής, είναι επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015-19;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πληρώνουμε 2,8 παραπάνω;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω έμμεσων φόρων, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Λέει ο κ. Μητσοτάκης, «ναι, αυτό όμως οφείλεται στην ανάπτυξη». Για καθίστε, εμείς αφήσαμε τη χώρα το ’18, 1,6% ανάπτυξη, το ’19 1,8%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην τετραετία, διότι είχαμε και μια  μεγάλη βουτιά, είναι 1,8%. Προσέξτε τώρα, πού οφείλεται αυτό: Οφείλεται στην τρομακτική υπερφορολόγηση από τους έμμεσους φόρους. Είδαμε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είμαστε ίσως αν όχι η μόνη, απ’ τις λίγες χώρες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ευθέως. Είπε ότι είναι ψευδή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλη μια τραμπική στάση αυτή, άλλη μια τραμπική επιλογή. Δηλαδή ο πρωθυπουργός ο οποίος έρχεται να αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και να αναδείξει τα fake news που βγάζουν η «Ενημέρωση 108», δεν μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός που θα πάρεις στα σοβαρά. Τι θα συζητήσουμε δηλαδή, αν αμφισβητεί ακόμα και τον ΟΟΣΑ;

Τι είπε ο ΟΟΣΑ προχθές; Είπε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός του 2022 μειώθηκε 7,5%. Ο μέσος πραγματικός μισθός.  Να μιλήσουμε για το εισόδημα των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων; Τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ, είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης το 2022 έως και 40%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν. Πού πήγαν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε συγγνώμη τώρα: Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί, φορολογικοί συντελεστές σε Φυσικά Πρόσωπα και σε εταιρείες έχουν μειωθεί, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο και έρχεστε εσείς τώρα, είναι λίγο οξύμωρο, η αλήθεια είναι, να μιλήσετε επίσης για μείωση φόρων, που δεν είχατε μειώσει όταν ήσασταν πρωθυπουργός. Δεν  είναι οξύμωρο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός, είχα μια σαφή υποχρέωση και έναν σαφή εθνικό στόχο. Και είχα δεσμεύσεις, περιορισμούς. Είχαμε την τρόικα, είχαμε από πάνω μας τον Σόιμπλε, τη Λαγκάρντ, τα θυμάστε όλα αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τίποτε απ’ αυτά.

Και πρέπει  να σας πω ότι οι χώρες εκείνες που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναλογίας από το 60-40 που έχει φτάσει η χώρα μας, έμμεσους προς άμεσους φόρους, είναι τριτοκοσμικές χώρες. Αυτές που δεν μπορούν να έχουν φορολογικό σύστημα, δεν μπορούν να φορολογήσουν άμεσα. Διότι η άμεση φορολογία είναι δίκαιη, ή θα μπορούσε να είναι δίκαιη αν έχω μια σοβαρή και δίκαιη κυβέρνηση. Δηλαδή, έχεις λεφτά κ. Κούτρα; Θα δώσεις κάτι παραπάνω. Δεν έχεις λεφτά; Δεν θα δώσεις κάτι παραπάνω. Άρα, να είναι  προοδευτικοί ανάλογα με το εισόδημά σου. Η έμμεση φορολογία είναι, έχεις δεν έχεις λεφτά, θα πληρώσεις το ίδιο εσύ που έχεις λεφτά μ’ εσένα που δεν έχεις λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα θα καταργηθούν αυτά ή θα μειωθούν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, όταν αυξάνεται πληθωρισμός, τώρα φτάνουμε συνεχόμενα να έχουμε στα τρόφιμα 14% πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εισαγόμενο, λέει η κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα το κουβεντιάσουμε αυτό, αν μου επιτρέψετε, μετά, ξεχωριστά. Αλλά να καταλάβετε το παράδειγμα που θέλω να δώσω για να καταλάβουμε ποιος είναι ο μηχανισμός υπερφορολόγησης. Διότι εδώ, έχουμε μια κρατική αισχροκέρδεια, 4,5 δις παραπάνω τα έσοδα του 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Διότι όταν ένα προϊόν κάνει 100 ευρώ και έχεις 24% ΦΠΑ, παίρνεις 24, όταν φτάνει να κάνει 200, παίρνεις 48, παίρνεις τα διπλάσια. Άρα λοιπόν έπρεπε να μειωθούν, όπως έγινε σε όλες -στις περισσότερες, να είμαι απόλυτα ειλικρινής- στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με αυτό τον τρομακτικό πληθωρισμό, μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι, μειώθηκε η έμμεση φορολογία, μειώθηκε ο ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μπορείτε να μειώσετε το ΦΠΑ; Σας έχουν κάνει την ανάλογη ερώτηση όταν ήσασταν πρωθυπουργός. Δεν μπορούσατε να μειώσετε τον ΦΠΑ, λέγατε «δεν γίνεται να μειώσω τον ΦΠΑ, θα το φάνε οι μεσάζοντες».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν εγώ ήμουν πρωθυπουργός, ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν στο 1%, μπορεί και αρνητικός, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, δεν είχε κανένα νόημα και δεν μπορούσες να μπεις σ’ αυτή τη λογική. Όταν ο πληθωρισμός είναι στο 10%, στο 11%, στο 12% -εμείς δεν είχαμε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση Τσίπρα, με τα κόμματα τα οποία θα συνεργαστείτε, από τα πρώτα μέτρα θα είναι η μείωση ΦΠΑ και η κατάργηση του ΕΦΚΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμέσως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αμέσως, ναι. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, εφαρμόστηκε και μηδενικός ΦΠΑ σε τρόφιμα πολύ μεγάλης ανάγκης, βασικής ανάγκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δούλεψε αυτό, λέει ο Γεωργιάδης, και τροφοδότησε και τον πληθωρισμό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τι θα πει ο κ. Γεωργιάδης; Ότι δούλεψε θα πει; Ότι δεν δούλεψε θα πει, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει την επιλογή Μητσοτάκη να διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ για να προχωρά σε μια πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος. Διότι όταν παίρνει απ’ τη μεσαία τάξη κι από τα αδύναμα στρώματα 4,5 δισ., κάπου τα πάει αυτά τα 4,5 δισ. Πού τα πάει; Δίνει επιδοτήσεις για να πληρώνουμε το ρεύμα, τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ, αλλά με τη σειρά τους αυτοί που παίρνουν τα χρήματα αυτά, να διατηρούν υψηλά τις τιμές. Αυτό είναι το κόλπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ο λογαριασμός που μας έρχεται, είναι όπως ήταν πρόπερσι, κ. Πρόεδρε. Δεν είναι αυτό υπέρ του πολίτη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το κόλπο. Ο λογαριασμός που παίρνει η εταιρεία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης, είναι αυτός που ήταν όταν αυξήθηκαν 250% οι τιμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι οι λογαριασμοί έφτασαν στα επίπεδο προ διετίας –γιατί παίρνουμε λογαριασμό, παίρνετε λογαριασμό, άκουσα και μια συνέντευξή σας, δεν έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους πολίτες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας αλλά δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδο προ κρίσης. Ανεβήκαμε 200% και μετά έγινε μια μείωση και φτάσαμε ώστε η συνολική αύξηση να μην είναι 200%, να είναι 70%. Αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το προ διετίας.

Άρα, για τις επιχειρήσεις η αύξηση παραμένει πάρα πολύ υψηλή. Πηγαίνετε να ρωτήσετε κάποιον επιχειρηματία, έναν αρτοποιό τι πληρώνει ρεύμα. Άρα λοιπόν, εγώ περιγράφω το μηχανισμό. Μέσω της επιδότησης, φαίνεται και καλή η κυβέρνηση διότι επιδοτεί, τα χρήματα αυτά δεν παραμένουν στην τσέπη του καταναλωτή τον οποίο επιδοτεί, πηγαίνουν για να πληρώνεται ο λογαριασμός, ώστε οι εταιρείες ενέργειας να κρατάνε υψηλά την τιμή.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι εδώ απαντώ στο ερώτημα, εισαγόμενη ή όχι η ακρίβεια, η ακρίβεια ναι, εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως ελληνική. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων, αυτό δηλαδή που παίρνει η εταιρεία, σε όλη την Ευρώπη και να έχει για το τέλος του 2022, την ακριβότερη τιμή στη χονδρική, 240 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η 2η, η Ιταλία, έχει 175.  Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε:  Άμεσα μείωση ΦΠΑ, άμεσα κατάργηση ΕΦΚΑ στα καύσιμα, άμεσα αύξηση κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη, ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και θα πούμε για την Εθνική Τράπεζα και για τη ΔΕΗ ξεχωριστά. Και λένε από την κυβέρνηση: Για να τάζει αυτά ο Τσίπρας, δεν συνάδει το να υπάρχουν τα χρήματα να δοθούν, με την εικόνα μιζέριας και καταστροφής που δείχνει ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Άρα, η οικονομία έχει πάει καλά, γι' αυτό μπορεί να δώσει αυτό το πακέτο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να τα δούμε ένα ένα; Γιατί έχει ένα ενδιαφέρον να τα δούμε ένα ένα, για να καταλάβει και ο τηλεθεατής που μας  παρακολουθεί τι κοστίζει αυτό το πράγμα που λέει ο Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κοστίζει; Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, 1,5 δισ. το χρόνο δεν είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και ΦΠΑ, 1 δισ. το χρόνο. 2,5 δισ. Πόσα είναι τα υπερέσοδα του κράτους; 4,5.  Ε, δεν θα έχουμε 4,5 υπερέσοδα, τι να κάνουμε; Θα μας περισσεύουν 2 για να τα δώσουμε αλλού, δεν θα μας περισσεύουν 4,5. Δεν θα δίνουμε αυτές τις στοχευμένες επιδοτήσεις για να ζούμε με κουπόνια. Θα πέσουν οι τιμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13η σύνταξη. Άμεσα επίσης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η 13η σύνταξη είναι 1 δισ. ευρώ. Την είχαμε θεσμοθετήσει σε πιο δύσκολες τιμές για την ελληνική οικονομία, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, ήμασταν ακόμα… μόλις βγήκαμε από την εντατική, τον Μάιο του 2019. Μας έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ψίχουλα αλλά δεσμεύτηκε ότι θα την κρατήσει.  Και τέσσερα χρόνια τώρα, δεν την έχει δώσει στους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι 5,5 δισ. το χρόνο είναι το πρόγραμμά σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Στα πρώτα που είπα δεν έχουμε επιβάρυνση, είναι μηδέν. Για ΦΠΑ και για ΕΦΚ, απλά θα έχουμε λιγότερα  έσοδα. Δεν επιβαρύνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε υπερέσοδα, δεν θα  έχουμε 4,5. Και για τον κατώτατο μισθό, κ. Πρόεδρε, έχετε μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας. Αν είναι έτσι, να πω εγώ 1.500. Πλειοδοσία δεν είναι; Τις επιχειρήσεις τις ρωτήσατε πού θα το δώσουν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να το δούμε κι αυτό, διότι η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη ο οποίος το 2022 μείωσε 7,5% τον μέσο πραγματικό μισθό κι έρχεται να παίξει 1.500 σε μια τετραετία. Εντάξει τώρα, είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφού μειώθηκε, λέει ο ΟΟΣΑ, πώς αυξήθηκε;  Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε, ο ονομαστικός αυξήθηκε. Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς λέτε ακόμη παραπάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ και δυο χρόνια, πριν έρθει η ενεργειακή κρίση, μιλήσαμε για 800 ευρώ. Και μόλις ήρθε η κρίση η ενεργειακή και είδαμε τον πληθωρισμό 10%, λέμε και θέσπιση σε ετήσια βάση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Το ’23 λοιπόν, 800 είχαμε πει και 10%, 880. Το οποίο κρατάμε και τώρα, δεν αλλάζουμε, δεν πάμε σε πλειστηριασμό εμείς τέτοιου είδους.

Λέμε λοιπόν 880, το οποίο μπορεί ο μέσος μικρομεσαίος να το αντέξει. Διότι ο μέσος μικρομεσαίος γνωρίζει ότι αν αυξηθεί λίγο η αγοραστική δύναμη, δηλαδή η αύξηση μισθών, μείωση τιμών, θα έχει περισσότερο τζίρο. Εγώ κυκλοφορώ στην αγορά, μιλάω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δώσουν αυτό το μισθό...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά προσέξτε κάτι: Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται και στην προσωπική επαφή των ανθρώπων κι έχουν τους υπαλλήλους τους, θέλουν να αμείβονται καλά. Και η πλειοψηφία τους δίνει παραπάνω από τον κατώτατο μισθό στους υπαλλήλους που έχουν. Και μιλάω για τους μικρομεσαίους.

Τώρα, κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας, σαν αυτές που είδαμε εκεί να κάθεται ο κ. Γεωργιάδης και το αφεντικό να τους λέει «προσέξτε τι θα ψηφίσετε, προσέξτε πολύ καλά τι θα ψηφίσετε, δεν αστειεύομαι». Τις εικόνες ντροπής που είδαμε προχθές στο βίντεο, μ’ αυτό το αφεντικό που έχει πάρει πάνω από 40 απευθείας αναθέσεις, τους λέει «προσέξτε τι θα ψηφίσετε γιατί δεν θα παίρνουμε απευθείας αναθέσεις αν δε βγει η Νέα Δημοκρατία», αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις έντασης εργασίας ναι, έχουν θέμα αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αλλά εδώ πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια αυτών των αετονύχηδων επιχειρηματιών; Ή θέλουμε η εργασία να πληρώνεται και να αμείβεται ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία; Τα 880 ευρώ λοιπόν τα αντέχει η ελληνική οικονομία. Και την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή την αντέχει. Και το ξεπάγωμα των τριετών. Διότι δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, θα υπάρξει μια αναλογική αύξηση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πάει καλά η οικονομία, αυτό λέει η κυβέρνηση, για να τα λέτε αυτά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό καταλαβαίνετε εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δοθούν όλα αυτά, κάπου πρέπει να βρεθούν τα λεφτά, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πραγματική οικονομία τούτη την ώρα στενάζει εξαιτίας της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας. Στενάζει εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε έναν πληθωρισμό τρομακτικό και δεν τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις. Από ‘κει και πέρα, το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μπόρεσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν, αμέσως μετά τα μνημόνια, αυξήσαμε κατά 22% τον κατώτατο μισθό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε τράπεζα κρατική και τη ΔΕΗ ξανά στο Δημόσιο; Και με τι τρόπο θα γίνουν όλα αυτά; Γιατί σας άκουσα που λέτε ότι θα πάρει το κράτος την Εθνική Τράπεζα πίσω και θα πάρετε πίσω τις μετοχές της ΔΕΗ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δίνει δάνεια στους φίλους του κόμματος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης με τις ιδιωτικές τράπεζες. Έβλεπα πριν έρθω στο στούντιο ένα δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractive, ο οποίος έλεγε ότι από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 622 εκατομμύρια δάνεια, έχουν δοθεί σε 13 μεγαλοεπιχειρηματίες, σε 13 βαθύπλουτους επιχειρηματίες, λέει το ρεπορτάζ, 13 επιχειρήσεις, και σε μια εταιρεία Συμβούλων, σε 14.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή η μέση, η μεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από την τράπεζα; Το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν μπορεί να δανειστεί. Και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα έπρεπε να δοθούν με κριτήρια σ’  αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια κανονικά από τις τράπεζες, να δίνονται ξανά στους ίδιους; Σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα; Σ’ αυτούς που μπορούν να πάρουν δάνεια κανονικά από το τραπεζικό σύστημα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, να χειριστεί η Εθνική ουσιαστικά το Ταμείο Ανάκαμψης λέτε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, μην τα μπλέκουμε τώρα. Το Ταμείο Ανάκαμψης εγώ το ‘22 έκανα δημόσια πρόταση, την απέρριψε ο Μητσοτάκης, να υπάρχει διακομματικός έλεγχος για το πού πηγαίνουν τα δάνεια και το πού πηγαίνουν οι επιδοτήσεις. Και το αρνήθηκε. Μη μου λέτε εμένα λοιπόν. Στους φίλους τα δίνει ο Μητσοτάκης.

Να πω για την Εθνική Τράπεζα: Η Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο έχει ένα ποσοστό το οποίο αν ασκήσει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τα δικαιώματά του το Δημόσιο, μπορεί να ορίσει το management που πρέπει. Δεν μιλάμε για κρατικοποίηση με την κλασική έννοια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για επανακριτικοποίηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, με το ποσοστό που έχει. Αλλά να ασκηθούν πολιτικές...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρει τη διοίκηση, λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και να ασκηθούν πολιτικές οι οποίες θα κατευθύνουν τον ανταγωνισμό, προκειμένου να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Προκειμένου να ανοίξουν λίγο οι κάνουλες. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι δεν λειτουργούν οι Τράπεζες, δεν παίζουν τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο και η ΔΕΗ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΔΕΗ είναι ένα άλλο θέμα. Το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη γνώμη μου πρέπει να ανακτήσει το 51%. Και μπορεί να το ανακτήσει.                                                                  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι το οξύμωρο, γιατί ένα κομμάτι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ  εσείς τα πήγατε στο Υπερταμείο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ζητάτε να τα πάρετε πίσω τη στιγμή που είχαν δοθεί για ιδιωτικοποίηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, τα μπερδεύετε. Στο Υπερταμείο δε δόθηκαν για ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτικοποίηση είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Το Υπερταμείο  είναι μια κεντρική διαχείριση και αξιοποίηση των εσόδων και των κερδών που μπορεί να έχουν αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις και μια υποχρέωση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Όχι. Δεν είναι ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, διότι εμείς δεν είχαμε στόχο και δεν ιδιωτικοποιήσαμε ούτε τη ΔΕΗ. Ίσα ίσα κρατήσαμε τη ΔΕΗ. Και μάλιστα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λοιπόν λέτε να πάρετε πίσω τις μετοχές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θυμάστε ποιες ήταν οι πιέσεις; Οι πιέσεις της τρόικας όταν κάναμε διαπραγματεύσεις ήταν να ιδιωτικοποιήσουν. Θυμάστε το σενάριο για τη μικρή ΔΕΗ, που ήταν το σενάριο Σαμαρά; Εμείς το κρατήσαμε. Εμείς κρατήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, κρατήσαμε σε δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ. Και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης με το που αλλάζει η κυβέρνηση και προχωράει, λίγο πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.

Όλες οι χώρες του κόσμου μπροστά στην ενεργειακή κρίση κρατικοποιούσαν επιχειρήσεις και ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε. Και η ΔΕΗ σήμερα με τη διοίκηση Στάσση, εκτός από το να μοιράζει μπόνους στα golden boys της διοίκησης και να αυξάνει δυο και τρεις φορές τους μισθούς -έχουν πέσει σαν γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο χρήμα-, καθοδηγεί τον ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να έχει κέρδη υπερκέρδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και κρατική η ΔΕΗ δεν ήταν αγία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποτέ δεν ήταν αγία, αλλά επί μνημονίων και επί ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό μνημόνιο δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κυβέρνηση λέει ότι την παραδώσατε ημιπτωχευμένη τη ΔΕΗ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θα έλεγε τώρα; Κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το γεγονός ότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησε και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ακόμη χειρότερο. Τα δίκτυα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα εθνικά, κ. Πρόεδρε. Άφησε έναν υπαινιγμό ο κ. Μητσοτάκης το πρωί, λέγοντας ότι αυτά που λέτε εσείς για τα εξοπλιστικά είναι ακριβώς αυτά που λένε και οι μεσάζοντες. Οι μεσάζοντες των όπλων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό κάποια στιγμή για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτό επειδή το περιμένει και το καταλαβαίνει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα απολογηθεί; Τι εννοείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα απολογηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι 15 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, δεν θα μπω στη συζήτηση αχρείαστα ή μη αχρείαστα. Ή μη χρήσιμα, εάν θέλετε να το κουβεντιάσουμε. Αλλά εγώ άλλο θέλω να πω: 15 δισεκατομμύρια εξοπλιστικά προγράμματα και ούτε ένα ευρώ στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία; Είναι δυνατόν; Όταν η Τουρκία την οποία ανταγωνιζόμαστε έχει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία! Είναι δυνατόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε εξεταστική, εννοείτε; Τι εννοείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε το. Δεν θέλω να προδικάσω. Λέω ότι κάποια στιγμή αυτά θα ελεγχθούν. Τα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να δίδονται με φειδώ, στοχευμένα και να υπάρχει έλεγχος μέχρι και στο τελευταίο ευρώ. Αυτό λέω, δεν λέω κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δόθηκαν έτσι; Δεν υπήρξε έλεγχος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λέω ότι είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το ΑΕΠ μας, με τις δαπάνες που οδήγησαν σε σκάνδαλα εκείνη την περίοδο, την περίοδο του Τσοχατζόπουλου. Και λέω ότι είναι πρωτοφανές για οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο για την Ελλάδα, οποιαδήποτε χώρα κάνει εξοπλιστικές δαπάνες, να δίνει ένα τέτοιο ποσό σημαντικό για το ΑΕΠ της, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θωρακίστηκε η χώρα; Συμφωνείτε με αυτές τις κινήσεις και με αυτές τις συμφωνίες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εάν θα τις τηρήσετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό. Καταρχάς, γνωρίζετε ότι με εξαίρεση το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, όπου θεωρούμε ότι υπήρξε μια σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση με βάση αυτό τον σχεδιασμό που είχαμε εμείς ξεκινήσει και με εξαίρεση την τελευταία παρτίδα των Rafale, τα επιπλέον 6 από τα 18, που δεν καταλάβαμε εμείς ποια ήταν η εισήγηση των Επιτελείων για να πάρουμε επιπλέον 6, όλα τα άλλα τα ψηφίσαμε. Άρα, τι με ρωτάτε; Τα ψηφίσαμε. Είναι συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου, θα τηρήσουμε τις συμβάσεις. Απλά λέω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το είπα και το έχω μεταφέρει και δημόσια και ανοιχτά, ότι θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας, από τους φίλους  μας τους Γάλλους, να υπάρξει η δυνατότητα ένα σημαντικό μέρος των project αυτών να γίνουν στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, χωρίς να αθετήσουμε τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στο θέμα του φράχτη, διότι πολλά έχουν ακουστεί. Ο φράχτης θα παραμείνει επί δικής σας διακυβέρνησης; Θα επεκταθεί; Πρέπει να υπάρχει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2015 δεν υπήρχε ο φράχτης όταν ανέλαβα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την έκταση όχι προφανώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπήρχε σε αυτή την έκταση. Τώρα θα γίνει η επέκτασή του. Δεν το γκρεμίσαμε τον φράχτη, απλά δεν μας έσωσε κανένας φράχτης. Θεωρώ ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Και εάν μπορούσε να λυθεί με φράχτες θα το είχε αντιμετωπίσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη και η Αμερική. Τα ίδια έλεγε και ο Τραμπ στο Μεξικό, θα μας σώσει ο φράχτης. Δεν σώνεσαι με φράχτες, προφανώς για λόγους επιχειρησιακούς εάν κρίνουν οι αρμόδιοι, δεν είμαι εγώ, ξέρετε, ο κατάλληλος γνώστης των επιχειρησιακών σχεδίων, ότι πρέπει να επεκταθεί, δεν θα έχουμε αντίρρηση να επεκταθεί.

Αλλά εμείς έχουμε μια πολιτική και μια στρατηγική να προχωρήσουμε σε διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή πολιτικής. Διότι εάν δεν αλλάξεις πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάλι θα είμαστε εμείς η τελευταία ρόδα της άμαξας, να συμπιεζόμαστε. Διότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι των χωρών πρώτης υποδοχής.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα να είναι ο δεσμοφύλακας. Αλλά πρέπει στην Ευρώπη, με μια άλλη Συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο, να πάρουν όλοι ευθύνη. Και να υπάρχουν και νόμιμοι δίοδοι μετεγκαταστάσεων και να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους με βάση το διεθνές δίκαιο -γιατί το διεθνές δίκαιο πρέπει να το τηρούμε- όσοι χρήζουν να πάρουν άσυλο να μπορούν να πάρουν άσυλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές να πάμε σε συζητήσεις για συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους με εσάς πρωθυπουργό; Και εδώ κολλάει να πούμε και το θέμα των υδρογονανθράκων, που είδα στο πρόγραμμά σας ότι σταματάνε οι έρευνες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Συνεκμετάλλευση. Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, πώς θα πας σε συνεκμετάλλευση; Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Έχουμε έναν γείτονα και λέμε με τον γείτονα να εκμεταλλευτούμε μαζί τον χώρο που έχουμε έξω στην αυλή μας; Πρώτα θα ορίσουμε πού είναι ο φράχτης μας, μιας και μιλάγαμε για φράχτη, ποια είναι τα σύνορά μας, ποιο είναι το δικό μου οικόπεδο, ποιο είναι το δικό σου οικόπεδο και μετά, γείτονα, έλα να κουβεντιάσουμε. Αν δεν λυθεί η ΑΟΖ, η διαφορά και η υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης.

Τώρα, μιας και πιάνετε όμως το θέμα αυτό, εγώ θέλω να πω τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία. Μεγάλη ένταση. Μετά τον σεισμό στη γείτονα βλέπουμε ότι ευτυχώς αυτό έχει καταλαγιάσει
...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)