to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 17.01.2024

Πολιτική

Στον δήμο Δέλτα ο Σ. Φάμελλος - Στελέχωση των δήμων και εξυγίανση των ΔΕΥΑ η απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Επίσκεψη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου, στη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά


«Ευχόμαστε καλή αρχή και επιτυχημένη θητεία στη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Δέλτα και σας διαβεβαιώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλα τα επίπεδα, και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των τοπικών οργανώσεων, θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις του δήμου Δέλτα έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των χρήσεων γης την μεγάλη έκταση του Δήμου, καθώς και τα τοπικά προβλήματα και πιστεύουμε ότι μόνο ένας ισχυρός δήμος μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες. Για αυτό και ξεκινάμε από το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της ελλιπούς στελέχωσης και της χρηματοδότησης των δήμων που οδηγεί στην απαξίωση τους και δημιουργεί κινδύνους ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών που είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στο δήμο Δέλτα, στη δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου συναντάμε τα μεγαλύτερη περιβαλλοντικά προβλήματα και ποιότητας ζωής αλλά και τη μεγάλη ανάγκη σε βασικές υποδομές, όπως τα σχολεία και η ύδρευση» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντησή του με τη νέα δήμαρχο του Δήμου Δέλτα κυρία Γερακίνα Μπισμπινά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΥΑ Δέλτα κύριο Σπύρο Σταματάκη, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο δημαρχείο στη Σίνδο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή  με κυριότερα:

  • Το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης του συγκεκριμένου Δήμου, καθώς λειτουργεί κατά πλειοψηφία με έκτακτο προσωπικό που είχε προσληφθεί κατά την πανδημία. Αν αυτό το προσωπικό φύγει, τότε και οι υπηρεσίες του Δήμου θα κλείσουν και υπάρχει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών με μεγάλο κόστος για τους πολίτες. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την υποστήριξη του στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη διάταξη Βορίδη που υποχρεώνει τους αιρετούς και στρέφονται και δικαστικά κατά αυτών αν δεν εφεσιβάλουν τις δικαστικές αποφάσεις μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

  • Τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και ο κίνδυνος επιβάρυνσης περαιτέρω των δημοτικών τελών από το τέλος ταφής απορριμμάτων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά και από την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και δημοτικών τελών του Δήμου Δέλτα σε σχέση με τη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, που θεσμοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ με την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.

  • Το σχέδιο συνένωσης και ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη βιωσιμότητά τους, ενώ από το 2020 μεθοδεύεται συστηματικά και σχεδιασμένα η αποδυνάμωσή τους, σχέδιο που βρίσκει αντίθετη και τη δημοτική αρχή Δέλτα που προτείνει την θωράκιση και εξυγίανση των ΔΕΥΑ ώστε να παραμείνουν δημοτικές και βιώσιμες υπηρεσίες.

  • Η προώθηση της οργάνωσης και αναβάθμισης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, καθώς ήταν μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από το 2018 και μπορεί να αναβαθμίσει και τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον και την εργασία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

  • Το διαμετακομιστικό κέντρο – logistics στο στρατόπεδο Γκώνου που καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και 4 χρόνια αλλά και η αναβάθμιση και υποστήριξη με κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες του γειτονικού οικισμού Αγία Σοφία των ρομά.

  • Το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Δήμου Δέλτα και οι μεγάλες αντιφάσεις στις χρήσεις που προτείνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο κίνδυνος φωτογραφικών εξυπηρετήσεων.


 

  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Δήμου όπως το Καλοχώρι και η δημοτική ενότητα Αξιού και η ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης της αντιπλημμυρικής προστασίας, των αναχωμάτων στο παράλιο μέτωπο και στον ποταμό Αξιό αλλά και του δικτύου όμβριων υδάτων σε όλους τους οικισμούς, σε συνδυασμό και με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της Κεντρικής Μακεδονίας που οφείλει να δώσει συνολική και ασφαλή λύση.


 

  • Τα θέματα του Θερμαϊκού Κόλπου και ειδικότερα η νησίδα φορτοεκφόρτωσης LNG και τα θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας που δημιουργούνται, η κατά παρέκκλιση νομοθεσίας και αδειοδοτήσεων προώθηση ενός πλωτού πιλοτικού έργου φωτοβολταϊκών στο Θερμαϊκό Κόλπο και το μεγάλο θέμα της καθυστέρησης της αδειοδότησης της ΠΟΑΥ (περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών).


 

  • Τα ζητήματα των δημόσιων μαζικών μεταφορών και το θέμα της επέκτασης του προαστιακού μέχρι το ΔΙΠΑΕ της Σίνδου για την εξυπηρέτηση των φοιτητών και γενικά των κατοίκων και των εργαζομένων στη Σίνδο και στη ΒΙΠΕΘ και φυσικά η κάλυψη της γραμμής με επαρκή δρομολόγια του προαστιακού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός του προέδρου της ΚΟ και η αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΝΕ Β΄ Θεσσαλονίκης Αθηνά Παναγιώτου, ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Σιναπίδης και στελέχη των τοπικών οργανώσεων μελών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)