to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο ΥΠΕΝ η προσφυγή του Δήμου Θέρμης κατά της έγκρισης εγκατάστασης εργοστασίων καύσης βιομάζας στα Βασιλικά

Προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης δύο εργοστασίων καύσης βιομάζας στα Βασιλικά και στη Λακκιά κατέθεσε ο Δήμος Θέρμης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Φωτό από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων Βασιλικών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

**********

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την εταιρεία Solar Φωτοβολταίκά, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται και τα δύο οικόπεδα στα οποία επιχειρείται η εγκατάστασή των δύο εργοστασίων, μία “επένδυση” που βρίσκει εδώ και χρόνια αντίθετη την τοπική κοινωνία και βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της.


Μετά από διαβουλεύσεις και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους από τον Νοέμβριο το 2014 όταν το θέμα έγινε γνωστό στην περιοχή,  ο Δήμος γνωμοδότησε αρνητικά στην εγκατάστασή τους, η Μητροπολιτική Ενότητα εν μέσω διαμαρτυριών δεν έστειλε γνωμοδότηση και το θέμα πάγωσε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι και τις 22 Μαϊου του 2017 όταν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) Ν.Φραγκισκάκη ενέκρινε την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων. 

Ο Δήμος στην προσφυγή του αναφέρει το έννομο συμφέρον του δήμου να ασκήσει αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεων που εγκρίνουν περιβαλλοντικούς και αφορούν εγκαταστάσεις εντός της περιφέρειάς του, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα  συζητήθηκε σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου, που γνωμοδότησαν διακριτά αλλά και την λαϊκή συνέλευση στα Βασιλικά που έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 2014 όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες και κατατέθηκαν οι απόψεις των πολιτών. 
 

Υπενθυμίζει ακόμη ότι το τοπικό συμβούλιο Βασιλικών  γνωμοδότησε αρνητικά επί της εξεταζόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επειδή το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως «γη υψηλής παραγωγικότητας» και σε περιοχή αναδασμού, καθώς και επειδή στην περιοχή υπάρχουν παραγωγικές-αγροτικές μονάδες (θερμοκήπια), κτηνοτροφικές μονάδες-βοσκότοποι και χώροι αναψυχής. Στην προσφυγή αναφέρεται και η  με αριθ. 378/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης που έκρινε «επιστημονικά ανεπαρκή και τεχνικά ελλιπή» την εξεταζόμενη ΜΠΕ, και ανέπεμψε τον φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να συμπληρωθούν και να διορθωθούν δεκαπέντε (15) συγκεκριμένα σημεία της μελέτης, που αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαβίβασε με τη σειρά της τις απόψεις του Δήμου Θέρμης προς τον ενδιαφερόμενο επενδυτή με έγγραφο και ζήτησε την υποβολή των στοιχείων. Ο επενδυτής κατέθεσε κατόπιν τούτου επικαιροποιημένη Μελέτη. Ο δήμος θέρμης  μετά από γνωμοδότηση από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Καθ. Ν. Μουσιόπουλος), και μετά από τεχνική και επιστημονική διερεύνηση των στοιχείων της ΜΠΕ, συνέταξε γνωμοδότηση στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα προβλήματα στο περιβάλλον και στην ασφάλεια από τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας και επισημαίνεται η ανεπάρκεια και οι ελλείψεις της υποβληθείσας ΜΠΕ, ακόμη και μετά τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή της. Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά και επί της επικαιροποιημένης ΜΠΕ.
 

Ο δήμος επισημαίνει ακόμη ότι από την αλληλογραφία της αδειοδοτούσας Αρχής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτουν ελλείψεις στη νομοθεσία περί κατάταξης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υπό εξέταση εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα αναφέρονται  τέσσερις λογοι που οδήγησαν τον Δήμο Θέρμης να καταθέσει τις δύο προσφυγές ενάντια στην εγκατάσταση των δύο εργοστασίων στα Βασιλικά και την Λακκιά.
 

1. Την παραβίαση της αρχής της νομιμότητας και την έλλειψη αιτιολογίας. Ο Δήμος Θέρμης παραθέτει όλα τα τεχνικά στοιχεία  από την γνωμοδότηση του πανεπιστημίου για τις ανεπάρκειες της περιβαλλοντικής μελέτης (όπως π.χ. ότι στις ΜΠΕ δεν αναφέρονται αναλυτικά και επακριβώς τα μέτρα ασφαλείας, αλλά υπάρχουν γενικόλογες αναφορές χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές) καταλήγωντας ότι η  προσβαλλόμενη απόφαση στερείται της αναγκαίας για τη νομιμότητά της σαφούς, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας. 
 

2. Την παραβίαση του νόμου, όπου τονίζεται ότι “η έλλειψη αιτιολογίας για την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων υπαγορεύθηκε από την έλλειψη απαντήσεων πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις ότι με τους εν λόγω περιβαλλοντικούς όρους δεν λαμβάνεται η νομοθετικά προβλεπόμενη πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος”. 
 

Σε αυτό συνηγορούν, σύμφωνα με την προσφυγή, και τα όσα αναφέρονται στην αλληλογραφία μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου όπου δηλώνεται ότι υφίστανται ελλείψεις στην εθνική νομοθεσία περί κατάταξης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης της υπό εξέταση εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 

3.Την μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας δηλαδή ότι δεν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας καθώς στην σχετική συνεδρίαση  δεν υπήρξε συναίνεση για το θέμα. Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση που έγινε παρουσία βουλευτών, του Δημάρχου Θέρμης, μελών του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου βασιλικών, ιερέων, φορέων εκπροσώπησης πολιτών και μεγάλου αριθμού πολιτών της Δ.Ε. Βασιλικών και του Δήμου Θέρμης που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα. Μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης δεν είχε επιτευχθεί συναίνεση όσον αφορά την εγκατάσταση της υπό εξέταση μονάδας στην προτεινόμενη θέση. Ο Δήμος στην προσφυγή του αναφέρει ακόμη την αρνητική  γνωμοδότηση του Δήμου Θέρμης και της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, που συνοδεύεται από 3.514 υπογραφές πολιτών που είναι κάτοικοι ή παραγωγοί της περιοχής εγκατάστασης της υπό εξέταση μονάδας.
 

4.Την παράνομη χωροθέτηση. Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι τα αγροτεμάχια 1471 και 1472 του αγροκτήματος Βασιλικών βρίσκονται σε ευρύτερη περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας (εντός αναδασμού). Στην ΜΠΕ  δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της εγγύτητας της εγκατάστασης με την πηγή προέλευσης της πρώτης ύλης (στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι θα γίνεται προμήθεια από την εγχώρια ή από τη διεθνή αγορά), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να χωροθετηθεί προνομιακά και εξαιρετικά στην εν λόγω περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας και προορίζεται πρωτίστως για αγροτική εκμετάλλευση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)