to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 17.02.2022

Πολιτική

Στο στόχαστρο της «βαθιάς ΝΔ» ο υπ. Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης

Τα 1,7 δισ. ευρώ του προγράμματος Αιγίς, είναι σύμφωνα με την εκτίμηση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο λόγος πίσω από τα συνεχή δημοσιεύματα που τον θέλουν να αποχωρεί από το πόστο του


Εριδες για τα κονδύλια του προγράμματος αναβάθμισης του μηχανισμού - Για ποιους λόγους ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης θεωρεί ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από την πρόσφατη κακοκαιρία μέχρι σήμερα.

Ο Κύπριος πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, μπορεί να «πείστηκε» να αφήσει τις Βρυξέλλες για τα ελληνικά... αλώνια, ωστόσο με προσωπικό που μετά βίας ξεπερνά σε αριθμό μια πλήρη σχολική αίθουσα της κυρίας Κεραμέως, λίγα είναι αυτά που μπορεί να κάνει πέρα από έναν τηλεσυντονισμό και την έκδοση ανακοινώσεων.

Αυτά τα λίγα, όπως ο ίδιος ο υπουργός αποκάλυψε σε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, γίνονται αντικείμενο της έριδος για τη «βαθιά ΝΔ». Στη συνέντευξη αυτη ο Χρ. Στυλιανίδης, σχολιάζει μία μία τις αστοχίες του χιονιά, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου του.

«Μόνο η εικόνα...» έχει αλλάξει λένε οι γνωρίζοντες τις περιορισμένες αλλαγές που επέφερε η μετακόμιση της Πολιτικής Προστασίας στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Κι αυτό διότι με 38 όλους κι όλους υπαλλήλους, χωρίς δικό της εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και δίχως εξοπλισμό, ο γίγαντας που όλοι φαντασιωνόμαστε ότι θα κινηθεί σε κάθε ξέσπασμα φυσικής καταστροφής, με τη σημερινή δομή του, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει, πέρα από το να εκδίδει προειδοποιήσεις και οδηγίες προφύλαξης προς τους πολίτες.

5462615

Η πρόσφατη, άλλωστε, εμπειρία με τον χιονιά που χτύπησε πριν από τρεις εβδομάδες την Αττική ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις και τις χρόνιες παθογένειες του μηχανισμού που είναι αρμόδιος για να προστατεύσει τους πολίτες από καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.). Εξάλλου, ούτε οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που τοποθετήθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων πριν από ενάμιση χρόνο, ούτε η πιο πρόσφατη αναβάθμιση της προηγούμενης Γενικής Γραμματείας σε υπουργείο με βαρύ όνομα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την κατάσταση.

Γιατί εμφανίζεται «υπ’ ατμόν» ο υπουργός;

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που πέρασαν από την εκδήλωση του χιονιά στην πρωτεύουσα έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, κυρίως από το Διαδίκτυο, πληθώρα αναρτήσεων που εμφανίζουν τον κ. Στυλιανίδη να είναι «υπ’ ατμόν». Ορισμένοι «θέλουν» να τον διώχνει ο πρωθυπουργός για να ξαναφέρει στη θέση του τον Νίκο Χαρδαλιά ή, εναλλακτικά, να καταργείται εκ νέου το υπουργείο που συστάθηκε το φθινόπωρο και να μεταφέρεται η Πολιτική Προστασία στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αμυνας. Αλλοι πάλι «εμφανίζονται σίγουροι» ότι ο Κύπριος πολιτικός είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το υπουργείο για να επιστρέψει στην Κύπρο και να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας.


Στη λεωφόρο Κηφισίας θεωρούν «διασκεδαστικές» και τις δύο εκδοχές, παρόλο που τουλάχιστον κάποιες εξ αυτών πιστεύουν ότι μπορεί να κινούνται από συμφέροντα που επιζητούν προσβάσεις για να ελέγξουν καταστάσεις και κυρίως να επηρεάσουν τις κατανομές των μεγάλων κονδυλίων οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα μια σύγχρονη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία.

«Οσμίζομαι ότι μου “την πέφτουν” για το 1,7 δισ. ευρώ του προγράμματος “Αιγίς”», εκμυστηρεύεται στο περιβάλλον του ο Κύπριος πολιτικός. Το «Αιγίς», που έχει ήδη πάρει από πέρυσι τον Ιούνιο την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, είναι ένα γιγάντιο πρόγραμμα ολικής αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ, κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (595 εκατ.), το Ταμείο Ανάκαμψης (408 εκατ.) και το ΕΣΠΑ 2021-2027 (714 εκατ.). 

Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια σύγχρονων μέσων και ευφυών συστημάτων (ραντάρ κ.λπ.) για την πρόληψη, επεξεργασία και παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων που σχετίζονται με φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Επίσης, δρομολογείται προμήθεια νέων εναέριων μέσων (αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones), υπερσύγχρονων οχημάτων, πλωτών μέσων διάσωσης κ.ά. για την ενίσχυση του τομέα της δασοπυρόσβεσης, αλλά και την έγκαιρη επέμβαση και σε άλλες περιπτώσεις που κινδυνεύουν πολίτες. Θα χρηματοδοτηθεί επίσης η κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, τα οποία υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Οπως και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (θα ανοίξει σύντομα τις πύλες της στα Βίλια Αττικής) και θα απευθύνονται σε εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ και πολίτες.

«Ξέρω πώς λειτουργεί η πιάτσα»

«Μπορεί να μου καταμαρτυρούν ότι δεν ξέρω καλά την ελλαδική πραγματικότητα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαι παλιός στην πολιτική και ξέρω πώς λειτουργεί η πιάτσα. Το έχω εξάλλου αποδείξει και με τον πακτωλό των κονδυλίων που χειρίστηκα ως επίτροπος, αλλά και με την παραίτηση που υπέβαλα το 1999 από την κυβέρνηση Κληρίδη διαμαρτυρόμενος για τον χειρισμό που αφορούσε καταγγελίες για διαφθορά υπουργού που αργότερα φυλακίστηκε», αναφέρει ο ίδιος. Μάλιστα, συνεργάτες του προσθέτουν ότι ένας από τους λόγους που δεν ανανεώθηκε το 2019 η θητεία του στην Κομισιόν ήταν επειδή συγκρούστηκε με την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τις «χρυσές βίζες» σε αλλοδαπούς, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μέγα σκάνδαλο.

«Στην Αθήνα ήρθα για να μείνω και να δουλέψω, όπως μου το ζήτησε ο πρωθυπουργός», δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης. Ανθρωποι από το περιβάλλον του διευκρινίζουν ότι «δεν υπήρχε διαμεσολαβητής για την υπουργοποίησή του, αφού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν προσωπική γνωριμία και απευθείας επαφή. Γνωρίστηκαν πρώτη φορά το 2004, όταν ως απεσταλμένος του Γλαύκου Κληρίδη ήρθε στην Αθήνα για να ενημερώσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το Σχέδιο Ανάν. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις τα επόμενα χρόνια που ο νυν πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε συνεργάτη του τον αείμνηστο Δημήτρη Στεφάνου, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον Κύπριο πολιτικό που κατόπιν ορίστηκε επίτροπος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)