to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 11.01.2023

Πολιτική

Στο Ευρωκοινοβούλιο η επιχειρούμενη συνταγματική εκτροπή Ντογιάκου

Παρέμβαση από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά την επιστολή Παπαδημούλη στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, αλλά και την ενημέρωση του Κώστα Αρβανίτη στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.


Τη «βαθιά ανησυχία» της αναφορικά με τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών εκφράζει η Ευρωπαϊκή Αριστερά χαρακτηρίζοντας τη γνωμάτευση Ντογιάκου σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχων της ΑΔΑΕ για περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτών από την ΕΥΠ για εθνικούς λόγους, ως «εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη».

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «θέτει νέα εμπόδια στην πορεία της έρευνας» τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «φαίνεται ξεκάθαρα η υποβάθμιση του κράτους δικαίου» στη χώρα.

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου «έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και επιφανείς συνταγματολόγους» και επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά προσθέτοντας ότι «παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της εξουσίες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της».

«Τονίζουμε ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως συνταγματικά αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί τη συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού σκανδάλου παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Αριστερά επισημαίνοντας ότι τις «συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να παραβιάσει το κράτος δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες και μετά την δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης Ντογιάκου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης είχε προαναγγείλει ότι θα ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλε σχετική επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και στους αρχηγούς των πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, ενημερώνοντας τους για αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις.

«Η αντισυνταγματική γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμποδίζει τη συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να ερευνήσει το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης στην Ελλάδα. Αυτές οι τελευταίες εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτες και προκλητικές. Θα ενισχύσουμε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, το οποίο είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου» δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης

Ο Κώστας Αρβανίτης από την πλευρά του αφού ενημέρωσε με επιστολή του την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) και την Ομάδα Εργασίας LIBE για το κράτος δικαίου τόνισε:

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να ενεργήσει με θεσμικά υπεύθυνο, επιμελή και συνετό τρόπο για να ρίξει φως σε ένα θέμα μείζονος ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η άκρως αμφισβητήσιμη υποκλοπή εθνικών και κοινοτικών αξιωματούχων. Σε μια εποχή που μαζικές δονήσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στα πολιτικά συστήματα και θεσμούς τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει όλοι να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά για να αποτρέψουμε την πιθανότητα περαιτέρω επιζήμιων εξελίξεων. Η διατήρηση του κράτους δικαίου είναι θεσμικό μας καθήκον και υποχρέωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα. Ο Εισαγγελέας του ΑΠ θέτει νέα εμπόδια στην πορεία της έρευνας και φαίνεται ξεκάθαρα η υποβάθμιση του κράτους δικαίου.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Έλληνας προϊστάμενος της Εισαγγελίας του ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος εξέδωσε γνωμάτευση στην οποία ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται όσοι επηρεάζονται από υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ) και ότι η Ελληνική Αρχή Ασφάλειας και Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η γνωμοδότηση έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και επιφανείς συνταγματολόγους. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της εξουσίες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της.

Στο λεγόμενο σκάνδαλο «Greek Watergate», αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΕΛΚ) και του συντηρητικού υπουργικού συμβουλίου του.

Τονίζουμε ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως συνταγματικά αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί τη συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού σκανδάλου παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Μια τέτοια άποψη εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να παραβιάσει το κράτος δικαίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες εξελίξεις που αντιβαίνουν στις βασικές δημοκρατικές αρχές και στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που επιδιώκουν να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη:

Θέμα: Αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμποδίζει την διερεύνηση από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Αγαπητή Πρόεδρε Μέτσολα,

Αγαπητή Ρομπέρτα,

Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μια εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη στη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, που θέτει νέα εμπόδια στην έρευνα του σκανδάλου από την αρμόδια σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και βάλλει, εν γένει, κατά της ανεξαρτησίας και της αποστολής της ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωμοδότησε1 ότι δεν επιτρέπεται η ενημέρωση των θιγόμενων από παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Η γνωμοδότηση αυτή έχει ήδη χαρακτηριστεί αντισυνταγματική από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., κ. Χρήστο Ράμμο2, καθώς και από επιφανείς συνταγματολόγους, καθώς παραβιάζει εξόφθαλμα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει το ελεγκτικό της έργο, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της.

Επιπρόσθετα, η γνωμοδότηση απειλεί με πρωτόγνωρο τρόπο για κράτος-μέλος της ΕΕ τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και άλλους σχετιζόμενους με την υπόθεση, αναφερόμενη σε «ποινικές κυρώσεις … ακόμα και με πρόσκαιρη κάθειρξη, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων».

Η γνωμοδότηση έρχεται σε συνέχεια και προς επιβεβαίωση της καταγγελίας του MediaFreedomRapidResponse (MFRR) στα τέλη του προηγούμενου χρόνου3, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπάθησε να παρέμβει και να σταματήσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ σε εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής σε κράτος-μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη του σοβαρότατου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, και πολιτικών προσώπων, στην Ελλάδα.

Είμαι  βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις έντονες ανησυχίες για τις νεότερες αυτές εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στην πορεία διερεύνησης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, και ότι, με συγκεκριμένες ενέργειές σας, θα ενδυναμώσετε την δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, που συνιστά ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)