to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 05.10.2016

Διεθνή

Στο αρχείο η υπόθεση του γερμανού σκιτσογράφου που «πρόσβαλε» τον Ερντογάν

Στο αρχείο έβαλε η εισαγγελία του Μάιντς την υπόθεση του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, εναντίον του οποίου είχε προσφύγει ο τούρκος πρόεδρος εξαιτίας ενός σατιρικού ποιήματος που περιείχε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.


 Το ζήτημα που ανέκυψε τον περασμένο Μάρτιο μετά την τηλεοπτική μετάδοση του επίμαχου ποιήματος, εξελίχθηκε σε διμερές «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με την καγκελάριο Μέρκελ να δίνει τελικά το «πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα κατά του Μπέμερμαν. Η εισαγγελία του Μάιντς αιτιολόγησε μεταξύ άλλων την απόφασή της λέγοντας μεταξύ ότι «αξιόποινες πράξεις δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν με την απαιτούμενη βεβαιότητα».

Το θέμα απασχολεί έντονα τον γερμανικό τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «μία και μοναδική φορά στη νεότερη γερμανική ιστορία η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ρητά ότι έκανε λάθος – αφού είχε χαρακτηρίσει το ποίημα του Μπέμερμαν για τον τούρκο πρόεδρο ‘σκοπίμως προσβλητικό'. Και τώρα η εισαγγελία του Μάιντς (…) της έδωσε δίκιο». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι θα είχε βάση και η έκδοση εντάλματος επιβολής ποινής κατά του Μπέμερμαν από τον εισαγγελέα, ωστόσο παρόλα αυτά, όπως σχολιάζει, «στον Ερντογάν υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά ότι η γερμανική δικαιοσύνη είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

Την υπόθεση σχολιάζει και η Tageszeitung του Βερολίνου ως εξής: «Τρία σημαντικά πράγματα μαθαίνουμε από την αναστολή αυτής της διαδικασίας κατά του Γιαν Μπέμερμαν. Πρώτον, στην σάτιρα επιτρέπονται πραγματικά πολλά. Δεύτερον, το γερμανικό Σύνταγμα λειτουργεί. Τρίτον, η εισαγγελία αδιαφορεί για το γούστο της καγκελαρίου. Ειδικά το τρίτο σημείο έχει μεγάλη σημασία, καθώς η Άγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε πολύ νωρίς ανακοινώνοντας ότι το ποίημα του Μπέμερμαν για τον Ερντογάν συνιστά ‘σκοπίμως προσβλητικό κείμενο'. Σε αυτό ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την τουρκική κυβέρνηση. Συγχαρητήρια. Αυτό άφησε όμως αδιάφορη την εισαγγελία του Μάιντς», τονίζει η TAZ.

Με πληροφορίες από Ντόιτσε Βέλε

tags: σάτιρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)